Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Døden er et slit

«Jeg har ingen forventninger om å le av syrisk samtidslitteratur, men 'Døden er et slit' oppleves som ekte galgenhumor. Romanen er full av sprø scener og absurd situasjonskomikk.»

Ingunn Økland, Aftenposten

Gamle Abdel Latif dør fredfullt på et sykehus i Damaskus. Før han dør forteller han sønnen Bolbol sitt aller siste ønske: Å bli begravet på familiens gravlund i forfedrenes landsby Anabiya i Aleppo-regionen. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Gamle Abdel Latif dør fredfullt på et sykehus i Damaskus. Før han dør forteller han sønnen Bolbol sitt aller siste ønske: Å bli begravet på familiens gravlund i forfedrenes landsby Anabiya i Aleppo-regionen. Selv om Abdel Latif ikke har vært den ideelle far og Bolbols forhold til søsknene er anstrengt, bestemmer han seg for å overtale den eldre broren Hussein og søsteren Fatima til å bli med og frakte farens kropp til Anabiya, en totimers kjøretur fra Damaskus. Men landet er en krigssone. Barndommens landskap er nå forvandlet til en labyrint av livsfarlige og uforutsigbare væpnede styrker som kjemper mot hverandre. Søsknenes avgjørelse om å sette forskjellene seg imellom til side og realisere farens siste ønske, eskalerer til en kamp på liv og død. Syria er ikke lenger et blivende sted for helter, og prøvelsene familien utsettes for underveis på reisen, mens de blir kidnappet og forhørt og fengslet, viser seg å få enorme konsekvenser for dem alle.

Medlemsvurdering:
Alle påstår at dette er et oppkomme av svart humor, og til dels er den også det, men viktigere av alt gir denne lille boken oss en påminning om hvor like folk egentlig er på tvers av kulturer. Midt i alt dette reflekterer personene i boken over hva livet er blitt til og hva de kanskje burde ha gjort annerledes hvis de ikke var for feige til å ta sjansen. Men vi føler sterkt med disse våre medmennesker og lever med dem. De forlater oss ikke når vi legger boken fra oss. Det er sjelden jeg kommer over slik verdenslitteratur nå i våre dager.

Tove Kolle

Detaljer

Forlag
Pax
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788253041780
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Al mawt 'amalon shaq

Anmeldelser

«Jeg har ingen forventninger om å le av syrisk samtidslitteratur, men 'Døden er et slit' oppleves som ekte galgenhumor. Romanen er full av sprø scener og absurd situasjonskomikk.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Eg lurer heile tida på kva som skjer bak neste sving. Saman med den utsøkte, svarte humoren gjer dette romanen til ei bok eg les med glede. Meir Khalifa på norsk!»

Marta Norheim, nrk.no

«En autentisitet som sprenger grenser. Khaled Khalifa har skrevet en original, sjeldent velkomponert roman i et språk like fritt for forskjønnende fakter som krigen selv.»

Geir Pollen, Klassekampen

Kunders vurdering

T
Tove Kolle – 04.04.2020

– Alle påstår at dette er et oppkomme av svart humor, og til dels er den også det, men viktigere av alt gir denne lille boken oss en påminning om hvor like folk egentlig er på tvers av kulturer. Midt i alt dette reflekterer personene i boken over hva livet er blitt til og hva de kanskje burde ha gjort annerledes hvis de ikke var for feige til å ta sjansen. Men vi føler sterkt med disse våre medmennesker og lever med dem. De forlater oss ikke når vi legger boken fra oss. Det er sjelden jeg kommer over slik verdenslitteratur nå i våre dager.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Døden er et slit:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv