Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Eit vintereventyr

roman

Eit vintereventyr utspelar seg i ein arbeidsleir. I eit brutalt og rått kvardagsliv lengtar hovudpersonen etter å bli elska. Håpet om at kjærleiken finst der det finst menneske, same kor forferdelege ting som skjer, tar all plass i tankane hans. Les mer

329,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Eit vintereventyr utspelar seg i ein arbeidsleir. I eit brutalt og rått kvardagsliv lengtar hovudpersonen etter å bli elska. Håpet om at kjærleiken finst der det finst menneske, same kor forferdelege ting som skjer, tar all plass i tankane hans. Eit vintereventyr utspelar seg i ein arbeidsleir. I eit brutalt og rått kvardagsliv lengtar hovudpersonen etter å bli elska. Håpet om at kjærleiken finst der det finst menneske, same kor forferdelege ting som skjer, tar all plass i tankane hans. Det er ei historie om galskap og avgrunn, men også om kjærleik og lengsel. Uansett kven ein er, må ein vere i det ein er, for å få lov til å vere ei tid på jorda. Dette skaper ein spenstig dynamikk i denne mørke romanen.

Medlemsvurdering:
Sjelden har jeg lest en så vakker bok, og sjelden har jeg lest en bok som gjorde så vondt. "Eit vintereventyr" er en fortelling om en mann som lengter etter kjærlighet, på det trolig minst egnede stedet for slikt: En arbeidsleir. I tillegg er det isende vinter. Hovedpersonen er, i tillegg til kjærlighetslengselen, full av uro og angst som etterhvert går over i galskap. Skildringene av hovedpersonens sinnstilstand, både av redselen og gleden hans, er fantastiske, det samme er de utrolig vakre skildringene av forholdet hans til sin romkamerat Hans og den lille gutten han "redder" ved å smugle han inn på rommet sitt. Det at vi aldri får vite noe særlig om det som fantest i karakterene sine liv før arbeidsleiren, gjør boka forutroligende, arbeidsleiren blir hele vår verden og hovedpersonen sine redsler og lengsler våre.

jojo

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Samlaget
Språk
Norsk Nynorsk
ISBN
9788252182224
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2012
Priser
Bokhandelens forfatterstipend 2013

Les utdrag

Åpne utdrag her

Kunders vurdering

j
jojo – 10.06.2009

– Sjelden har jeg lest en så vakker bok, og sjelden har jeg lest en bok som gjorde så vondt. "Eit vintereventyr" er en fortelling om en mann som lengter etter kjærlighet, på det trolig minst egnede stedet for slikt: En arbeidsleir. I tillegg er det isende vinter. Hovedpersonen er, i tillegg til kjærlighetslengselen, full av uro og angst som etterhvert går over i galskap. Skildringene av hovedpersonens sinnstilstand, både av redselen og gleden hans, er fantastiske, det samme er de utrolig vakre skildringene av forholdet hans til sin romkamerat Hans og den lille gutten han "redder" ved å smugle han inn på rommet sitt. Det at vi aldri får vite noe særlig om det som fantest i karakterene sine liv før arbeidsleiren, gjør boka forutroligende, arbeidsleiren blir hele vår verden og hovedpersonen sine redsler og lengsler våre.

P
Pär – 04.04.2009

– Dette er rett og slett veldig bra. For det første er det originalt. For det andre er det grusomt og fint om hverandre. Språket er veldig godt. Og miljøet karakterene beveger seg i er annerledes enn i alle andre romaner jeg har lest. Karakterene, Hans og en jeg-person, er både slaver og fangevoktere i en grusom, stinkende, kald og brutal fangeleir. Det som holder jeg-personen oppe, er ønsket om kjærlighet. I begynnelsen knytter han dette ønsket til en liten gutt. Senere viser det seg at han er forelsket. "Eit vintereventyr" er derfor både en tragisk kjærlighetshistorie og et vitnesbyrd om overgrep og ondskap satt i system.

R
Rosa – 06.03.2009

– Jan Roar Leikvoll har skrevet en språksikker og gjennomført historie om det brutale livet i en arbeidsleir. Historien fortelles av en jeg-person, en mann som er fargerikt sammenlignet med den grå virkeligheten som omgir ham. Denne virkeligheten er preget av sykdom, død og håpløshet. Likevel finnes det tegn til kjærlighet. Kjærligheten kommer inn i fortellerens liv uten at det tas i bruk klisjeer. Kjærligheten representeres først gjennom en liten gutt, senere gjennom noe annet. "Eit vintereventyr" er full av gullkorn av typen: "No som eg hadde arbeidd her lenge, eg visste ikkje kor lenge, forstod eg kor godt det var at nokon tenkte for meg" (side 9) Historien drives frem av monotone repetisjoner og av et indre liv som er alt annet enn monotont. Beskrivelsen av forholdet mellom jeg-personen og Hans er etter min mening noe av det beste med boken. Jeg skulle gjerne likt å vite mer om hva slags liv arbeiderne levde før de kom til leiren og hva som venter dem hvis de en gang slipper ut, men det er i grunnen et ganske effektivt grep å overføre hovedpersonenes usikkerhet om dette til leseren.

A
Anna – 28.09.2008

– Etter å ha lest de gode kritikkene av denne boken i ulike aviser, bestemte jeg meg for å skaffe meg et eksemplar. Allerede fra starten av merket jeg meg originalieten og spenningen, og selv om teksten til tider er både grusom og brutal, så finnes det så mye vakkert innimellom som skaper en underlig og svært god balanse. Det er til tider hard og tøff lesning, men samtidig en fortelling om sårhet, lengsel og håp, og til sammen er det en rystende roman som for meg skiller seg ut fra mye av det andre jeg leser. Det tidvis poetiske språket og den fine rytmen gjør at fortellingen er spennende og glir godt, men innholdet skaper en motstand som er en glimrende utfordring for leseren. Til slutt er det ikke minst en svært tankevekkende bok som man ikke vil glemme med det første.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Eit vintereventyr:

Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv