Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

En tilfeldig nordmann

«Det er bare å få tak i denne boka, rydde kalenderen og bruke god tid på de tre hundre sidene. Lars Saabye Christensen inviterer til en språklig Fest med stor F ...»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

En tilfeldig nordmann av Lars Saabye Christensen er en satire og en overskuddsroman, men slettes ikke uten brodd eller varme.

«For ikke så lenge siden skrev avisene om en viss skandale på Litteraturhuset i Oslo: Da man åpnet for debatt etter en samtale om ved og vedhogging i norsk litteratur, som to av våre fremste samtidsforfattere hadde deltatt i, ble talerstolen nærmest kuppet av en middelaldrende, eller eldre mann som lirte av seg en serie med bannord, ulyder og slibrigheter som de færreste hadde hørt maken til, og det sier ikke så lite, og når man i tillegg fikk oppleve et kroppsspråk så utagerende at de som satt på nærmest rad fryktet for sin egen sikkerhet og helse, var begeret fullt, som det heter. Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager
En tilfeldig nordmann av Lars Saabye Christensen er en satire og en overskuddsroman, men slettes ikke uten brodd eller varme.

«For ikke så lenge siden skrev avisene om en viss skandale på Litteraturhuset i Oslo: Da man åpnet for debatt etter en samtale om ved og vedhogging i norsk litteratur, som to av våre fremste samtidsforfattere hadde deltatt i, ble talerstolen nærmest kuppet av en middelaldrende, eller eldre mann som lirte av seg en serie med bannord, ulyder og slibrigheter som de færreste hadde hørt maken til, og det sier ikke så lite, og når man i tillegg fikk oppleve et kroppsspråk så utagerende at de som satt på nærmest rad fryktet for sin egen sikkerhet og helse, var begeret fullt, som det heter. Dette satte altså ikke bare en solid støkk i publikum, det satte ganske enkelt en effektiv stopper for hele arrangementet, som i stedet utviklet seg til det den ene av forfatterne karakteriserte som høylytt og udelikat kaos, på grensen til håndgemeng; så langt gikk det at to uniformerte vakter måtte tilkalles for å dempe gemyttene. Man hadde sjelden eller aldri opplevd lignende tilstander i disse ærverdige lokalene, det måtte i så fall ha vært da Oslo lærerskole holdt til her, og det begynte å bli noen år siden.»

Gordon Mo jobber i Landbruksdepartementet og er en grå byråkrat. En dag han blir beæret med kake på jobben, er trykket imidlertid for stort i Gordon Mo. For å gjøre en lang historie kort, neste dag jobber han ikke lenger i departementet. Men i motsetning til de fleste 60 år gamle byråkrater som mister jobben, er ikke Gordon Mo overflødig: Noen trenger en mann som koker over.

Sånn begynner Gordon Mos reise, i første omgang til en institusjon som skal hjelpe ham på beina igjen. Der møter han nattevakten Bare Meg som skal vise seg å spille en avgjørende rolle. I bakgrunnen finnes dessuten Frans Meek ...

Utdrag fra intervju med Lars Saabye Christensen i VG i februar 2021:

I romanen «En tilfeldig nordmann» møter vi den tilfeldige nordmannen Gordon Mo, en trofast byråkrat ansatt i Landbruksdepartementet som ikke gjør noe ut av seg. Tilsynelatende. For han gjør det Lars Saabye Christensen selv kjenner for å gjøre, det hele Norge kanskje kjenner et behov for å gjøre, kanskje særlig akkurat nå: Han koker over.

- Gordon Mo dukket opp som en indre stemme og et ytre syn. For vi brenner inne med så mye, og det er ikke sunt i lengden. Gordon Mo blir et slags redskap for å få tingene ut, eller et rop om hjelp. Alle har behov for å koke over innimellom.

- Og nå har jeg en fornemmelse av en stemning som er på bristepunktet. Vi lever under et stort press, og pandemien forsterker selvfølgelig dette. Den gjør samfunnet tydeligere, vi ser både samhold og motsetninger klarere, sier Saabye Christensen.

Romanen ble smittet av corona. For som et eksperiment lot Saabye Christensen den stå helt åpen for sin samtid og det som skjedde fra dag til dag.

- Men at det skulle ta sånn av i denne samtiden vår, det hadde jeg jo ikke trodd. Samtiden bare rant inn i boken, og coronaen rant inn med full styrke mot slutten. Jeg kan nok kontrollere en roman, men virkeligheten er det verre med.

- Det gjorde meg i alle fall årvåken for min egen tid, og det er ikke lite, bare det, sier Saabye Christensen som med Gordon Mo også tar et slags oppgjør med krenkedebatten som har tatt av her hjemme.

Medlemsvurdering:
En verbal fest og en interessant historie. Skrevet på elegant vis med et språk som er enestående.

Øystein Nermo

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
302
ISBN
9788202749705
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 13 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Det er bare å få tak i denne boka, rydde kalenderen og bruke god tid på de tre hundre sidene. Lars Saabye Christensen inviterer til en språklig Fest med stor F ...»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«Full av energi! | Lars Saabye Christensen friskmelder seg selv med denne rasende romanen om hykleriet og selvpiskingen i det norske samfunnet. Les denne boken!»

Sindre Hovdenakk, VG

«Morsommere enn noen gang | For dette er en samtidsroman, for svingende! Og som sådan er den både absurd, smart, morsom, provoserende og elegant skrevet.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«... språklig leken med en satirisk undertone»

Leif Gjerstad, BOK365

«Stort mer samtids enn Saabyes engasjerte og energiske nye roman kan litteraturen knapt bli. (...) Og setningene. De nydelig siterbare, aforistiske gullkornene som er Saabyes spesialitet.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Satirisk på en intelligent måte» «... et litterært mesterverk som skiller seg ut» «...formuleringer på en smart, provoserende og elegant måte.»

Simen Ingemundsen, Randaberg 24

«[...] en ny roman. Ikke av det milde, raust underholdende, upolitiske slaget, men en original, samfunnskritisk tekst med skarpe kanter, uegnet til å gjøre alle til lags.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenbald

Kunders vurdering

Ø
Øystein Nermo – 03.04.2024

– En verbal fest og en interessant historie. Skrevet på elegant vis med et språk som er enestående.

A
Astrid Elise Drageset Dydland – 14.02.2024

– En av få bøker jeg lagt fra meg.

P
PerMa – 23.04.2023

– Jeg humrer, jeg nesten gråter og jeg leser om igjen enkelte partier. LSC på sitt aller beste. Og for et språk. Nydelig…

B
Bjørnar Aaslund – 09.04.2023

– På seg selv kjenner man andre ! Virkelig en hei dundrende reise i galskap.

L
Lisbeth Grythe – 04.04.2023

– Forventningene var store, men ble skuffet. Det var tung lesning.

B
Berit Svarva – 10.01.2023

– Ikke lest enda

U
Unni – 10.01.2023

– I kjent stil tar forfatteren tak i en tilfeldig og anonym nordmann, og gir oss en både morsom og tankevekkende fantasiroman om et enkeltmenneske. Her er det mye mental helse:)

L
Line Løken – 20.11.2022

– LSC på sitt beste.

M
MEG – 21.09.2021

– ....som vanlig.

K
Kirsti H – 08.04.2021

– Underfundig, ettertenksom, morsom, klok, sår; alt en god roman skal inneholde! Elsket fotnotene!

S
Sølvi – 06.04.2021

– Beste boka eg har lese til no i år - her vart det både fundering, ettertanke, humring, latter og faktisk også ei lita tåre. Drivande godt skrive og "regissert"!

G
Gunn Nøstdal – 06.04.2021

– Den ble litt for «sær» og langtekkelig for meg. Litt for lite realistisk!

T
Tone Eik Larsen – 06.04.2021

– En tilfeldig Normann

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 16.02.2021

– «Se på alle de ensomme menneskene, hvor kommer de alle fra? … den sangen, og den teksten, og det refrenget, har nok betydd mye mer for meg enn det jeg har vært klar over. Det er spørsmålet som satte i gang forfatterskapet,» fortalte Lars Saabye Christensen i et intervju da den siste boka i Byens spor-serien, Skyggeboken, kom. Forfatteren trodde selv han hadde avsluttet forfatterskapet med storverket om Maj og hennes familie, men som en rockestjerne gjør han comeback med ny roman. Hovedpersonen i En tilfeldig nordmann er en umiskjennelig Saabye Christensensk karakter, en du kunne sittet ved siden av på bussen uten å legge merke til, men som har stoff i seg til en hel roman. En mann hvis fremste egenskap er hans evne til å koke over. Etter å ha lest En tilfeldig nordmann er det bare å prise seg lykkelig over at dette forfatterskapet tydeligvis bare fortsetter og fortsetter.

Oppdag mer

Bøker som ligner på En tilfeldig nordmann:

Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Arr

Jørn Lier Horst
Paperback 
179,-

Natt

Bernard Minier
Paperback 
199,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv