Hjem til meg

roman

Ove er lege. Han er gift. Han har barn. Han er en mann som ikke vil noen noe vondt. Men han klarer ikke la være å by på seg selv. Eller å forsyne seg av det livet byr på. Les mer
Vår pris
119,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

E-bok
Legg i
E-bok
Legg i
Vår pris: 119,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

Ove er utro når han er 33, han er fortsatt på kvinnejakt når han har passert 60. Han er utro mot sin første kone med kvinnen som blir hans andre. Han er utro mot henne òg. Han glir fra forhold til forhold, fra kvinne til kvinne, fra sin gode, kloke, stabile Wenche til den følsomme skuespilleren Marion og videre til flere, og yngre, kvinner. Og hver gang er det alvor. Hver gang ser han muligheter. Hver gang tror han ingen skal sitte forsmådd tilbake.

Sterk sult på kvinnelig selskap
Allerede i åpningen av romanen kan man ane hvordan Oves kjærlighetsliv forholder seg og kanskje hvordan han tar avgjørelser. Turnuslegen Ove prøver å få bli med Jorunn hjem, men får avslag. Så han sykler hjem til kjæresten og samboeren Wenche, som kan fortelle ham at hun er gravid. Er det derfor det blir dem? De skal få en jente til. Men ingen ting har endret seg for Ove, han kjører intense kjærlighetsforhold med jenter samtidig som familien øker i antall.

... svært godt om hvorfor vi alltid lengter et annet sted enn der vi er, etter noe annet enn det vi har, og om hvorfor dette både er totalt meningsløst og like fullt uunngåelig.
Silje Stavrum Norevik, Dagbladet

Selv når han har to jenter, og er midt inne i enda et utenomekteskapelig forhold, foreslår han for sin gode Wenche at de skal ha flere barn. Han vil "fylle tomrom". Hun på sin side ønsker seg "flere rom" i ekteskapet. Det kan han ikke forstå. Han gjør jo alt en ektemann skal. Så langt går altså selvinnsikten.

En dypt splittet person
Oves handlinger vil ikke kunne aksepteres av noen. Men samtidig er han en mann som du i lesningen vil få sympati for. Han er jo den gode familiefaren på mange måter. Marstein tegner et innsiktsfullt portrett av et splittet menneske. Og han er reflektert akkurat på det. Han tenker "Jeg må ha vært to mennesker". Som når han bedriver hektisk elskov med Marion, og så må "hjem til middag". Mulig Marion treffer spikeren på hodet da hun sier at han ikke kan bryte ut av sitt borgerlige liv. Men er det bare konvensjoner som gjør at han vil holde på ekteskapet?

Få greier som Marstein å gje liv til ganske uinteressante menneske.
Marta Norheim, Kulturnytt, NRK P2

Godt om den mannlige psyken
Det er interessant å se hvordan Trude Marstein kan gå så tett inn i en mannlig hovedperson og skildre hans lengsel og begjær, samvittighet og kynisme. For det er sterke motsetninger som røsker i ham. Han er jo ikke kynisk, ikke følelsesflat. Se bare hvordan han tenker på en tilsneket hyttetur med elskerinnen Marion: "Alt var feil og jeg var lykkelig hele tiden." Og han skjønner ikke hvordan han kan være det, når han vet hva det ødelegger av gode ting.

En mann i krise? I så fall evig. En roman å prate om. Om man tør.

Fakta

Om forfatteren

Trude Marstein (f. 1973) er oppvokst i Tønsberg og bor i Oslo. Hun har grunnfag i pedagogikk, psykologi og litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo, dessuten Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark. I 1998 fikk hun Tarjei Vesaas debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme. Senere har hun utgitt romaner, essay og en barnebok, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Hvordan lese denne e-boka?