Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Huset ved moskeen

En ny, ytterst aktuell og innsiktsgivende roman av den iranskfødte forfatteren bak Spikerskrift. I åtte hundre år, generasjon etter generasjon, har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
En ny, ytterst aktuell og innsiktsgivende roman av den iranskfødte forfatteren bak Spikerskrift. I åtte hundre år, generasjon etter generasjon, har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Like lenge har moskeens åndelige leder kommet fra deres familie. Imamen As-saberi er en viktig mann, men hans fetter Aqa Djan er like viktig: Som teppehandler eier han basarens eldste forretningslokale og har hundre mann ansatt. Basaren er byens viktigste økonomiske knutepunkt, og Aqa Djan er både leder for moskeen og basaren. I tillegg skriver han ned det som skjer i familien og i samfunnet rundt. Den enorme familien til Aqa Djan bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset, historier om kjærlighet og svik, om kvinner med slør og kvinner med nylonstrømper, om penger og forbudte fjernssynssendinger, om bomber og skudd. Dette heseblesende familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen. Her er dikt, legender og overtro, alt formidlet på en personlig, klok og ikke-fordømmende måte. En roman om "hverdags-islam" og om hva det vil si å leve med Koranen som ledesnor.

Medlemsvurdering:
Dette har vært en hjertevarm reise gjennom et land og en kultur som jeg fra før av hadde et altfor lite nyansert forhold til. Vi får innblikk i en muslimsk storfamilie på godt og vondt, der religion, historie og politikk er med på å gjøre historien ekstra interessant. En glimrende måte å øke sin historiekunnskap på, samtidig som man blir underholdt på et veldig høyt nivå. Leseren blir dratt inn i historien til familien som skildres, og vil etter hvert føle sympati og forståelse for personer og holdninger, som man kanskje ellers ville ha fordømt. Man lærer at alle konflikter har flere sider, og at alt ikke er svart/hvitt når det gjelder den politisk-religiøse utviklingen som fant sted i Iran, og som stadig finner sted i de muslimske landene. Forfatterens eksepsjonelle fortellerevne gjør at jeg som leser, raskt føler meg som en del av denne fargerike familien. Jeg vil anbefale denne boken på det varmeste.

Lensjo

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205409811
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2011
Originaltittel
Het huis van de moskee

Kunders vurdering

L
Lensjo – 03.09.2009

– Dette har vært en hjertevarm reise gjennom et land og en kultur som jeg fra før av hadde et altfor lite nyansert forhold til. Vi får innblikk i en muslimsk storfamilie på godt og vondt, der religion, historie og politikk er med på å gjøre historien ekstra interessant. En glimrende måte å øke sin historiekunnskap på, samtidig som man blir underholdt på et veldig høyt nivå. Leseren blir dratt inn i historien til familien som skildres, og vil etter hvert føle sympati og forståelse for personer og holdninger, som man kanskje ellers ville ha fordømt. Man lærer at alle konflikter har flere sider, og at alt ikke er svart/hvitt når det gjelder den politisk-religiøse utviklingen som fant sted i Iran, og som stadig finner sted i de muslimske landene. Forfatterens eksepsjonelle fortellerevne gjør at jeg som leser, raskt føler meg som en del av denne fargerike familien. Jeg vil anbefale denne boken på det varmeste.

J
JLM – 17.07.2009

– Jeg er ikke den som har mest innsikt i historien. Jeg synes derfor det å lese gode romaner som gir meg historisk kunnskap er briljant. Denne har jeg virkelig lært mye av. Iran er et land jeg vet lite om - men etter å ha lest denne romanen vet jeg en god del mer. Og det fine er at det er ikke først og fremst "tørr" historiekunnskap, men en forståelse for dynamikken både i familier, små samfunn og i storsamfunnet. Hvordan utvikling har funnet sted, hvorfor mennesker har valgt som de gjorde etc. Jeg vet litt mer om hvorfor så mange valgte å støtte Khomeini. Jeg vet også en hel del mer om hvordan folk flest hadde det under de store omveltningene landet gikk gjennom. Og jeg vet mer om hvordan islamsk shia har påvirket både enkeltmennesker og samfunn. Det tok litt tid før jeg ble fanget av denne boken, men når jeg først ble det ble den lest ut i løpet av to kvelder. Jeg anbefaler den gjerne - både for den gode fortellingen og for innsikten i et annet lands kultur og historie.

M
Mariana – 17.04.2008

– Det tok litt tid før denne boka "tok av", men det er vel verdt å lese videre! Etter hvert presenteres vi for mange spennende og fascinerende menneskeskjebner, som flettes inn i hverandre - alt sentrert rundt huset ved moskeen og hovedpersonen Aga Djan. Et samfunn i dramatisk endring utgjør rammen for romanen. Vi får innblikk i Irans nyere historie, som starter med sjah-veldet og ender med fremveksten av et fundamentalistisk samfunn styrt av ayatollaer. Under sjahen var ingen i tvil om hvem som betydde noe i samfunnet og hvem som hadde makt. Etter at Khomeni overtok makten, spredte frykten og angiveriet seg, og folk ble fengslet og drept uten lov og dom. Man kunne ikke stole på noen - selv ikke medlemmer av nærmeste familie. Alt ondt kom fra Vesten og Amerika i særdeleshet. Aga Djan må innse at hans posisjon som en betydningsfull mann er en tilbakelagt epoke. Det som gjorde boka spennende for meg var at jeg fikk innblikk i en historie jeg fra før av bare kjente fra utsiden. Slike bøker bidrar også til å tegne et mangfoldig og nyansert bilde av et folk som man grunnet manglende kunnskaper gjerne har veldig stereotype oppfatninger om. Når jeg likevel ikke vil rangere denne boka høyere, er det fordi jeg synes det glipper litt på slutten i romanen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Huset ved moskeen:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv