– Dette er mer en politisk pamflett enn en roman. Hovedpersonen har satt fyr på konkursboet sitt og denne boka er åpningsforedraget hans i den påfølgende rettsaken. Han hamrer løs på finansfyrstene, storkapitalen, handelskjedene og både virkelige og fiktive personer. For det politisk velorienterte og bevisste (les venstreorienterte) menneske er kritikken hans av finanskapitalen og børsspekulanttoppene velkjente saker. Siden Sæterbakken ser det hele med utgangspunkt i den lille kjøpmannen på hjørnet som nå er overkjørt av de store kjedekapitalistene blir mangelen på analyser som stikker dypere enn skjellsordnivået ikke bare forståelig, men antagelig helt uunngåelig. Språkføringa er forresten upåklagelig og boka er lettlest. Konklusjonen må likevel bli: Les heller "Kapitalen" av Marx!
Kapital
«Sæterbakken demonstrerer sjangerens føremon: Han lyftar fram og gjev format og verdighet åt ein mann som ein elles ikkje hadde ensa. Sjå dette mennesket!»
Dag og Tid
Kjøpmann Konrad Ofting står tiltalt for økonomiske misligheter i forbindelse med en konkurs. Når rettsaken begynner, frasier han seg retten til advokat og velger å føre ordet selv. Men det som skulle være et angrep, et hemningsløst utfall mot den kulturen av grådighet og kameraderi som blomstrer i et lite, men rikt land, der utsiktene til personlig vinning og profitt går foran det meste. Les mer
Kapital er en roman om penger, om et hode fullt av tanker som aldri gir fred, og om en manns håpløse kamp mot overmakten.
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 192
- ISBN
- 9788202515157
- Utgave
- 2. utg.
- Utgivelsesår
- 2016
- Format
- 23 x 16 cm
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Anmeldelser
«Sæterbakken demonstrerer sjangerens føremon: Han lyftar fram og gjev format og verdighet åt ein mann som ein elles ikkje hadde ensa. Sjå dette mennesket!»
Ivar Bakke, Dag og Tid
«Det finst en stor förtjenst i Sæterbakkens roman; när man läst den är man, utan att riktig vita hur det går till, klar över hur ett samhällas "kapital" ser ut och hur det förskingras. Det har inte så mycket med pengar att göra, utan handlar om likhet inför lagen, anständighet och institutionernas pålitlighet.»
Ola Larsmo, Dagens Nyheter
«... en gedigen fest å lese.»
Audun Lindholm, Morgenbladet