– Fantastisk god og velskrevet historie
Klokkemakeren
«Som alltid når det gjelder Gert er det et høyst originalt utgangspunkt. Og han gjennomfører prosjektet med både konsekvens og humor.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
«Har du sett, Melk, hvor er det blitt av kirken? Kirken? undret han og kom bort til vinduet, Jeg kan ikke se tårnet, kan du? hun pekte og kikket forskrekket på ham, Hva i all verden, også herr Mussenden avbrøt seg selv, men fortsatte, Du store, hva kan dette være? tårnet er jo fullstendig forsvunnet, kan kirken ha falt sammen?» Handlingen utspiller seg i en ikke navngitt by i et ikke navngitt land. Les mer
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788202313272
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2010
- Originaltittel
- Klokkemakeren
- Serie
-
Melkior Mussenden 1
Lytt til utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Som alltid når det gjelder Gert er det et høyst originalt utgangspunkt. Og han gjennomfører prosjektet med både konsekvens og humor.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
«Gert Nygårdshaug skriver sjarmerende, humoristisk og betimelig om menneskers rovdrift på naturen.»
Cathrine Krøger, Dagbladet
«Gert Nygårdshaug har med Klokkemakeren skrevet en av sine beste romaner. (...) Og det er fortelleren, urmakeren Melkior Mussenden som gjør denne vidløftige historien til en litterær godbit. Hans veloverveide, langsomme og ettertenksomme stemme gjør denne lett dystopiske beretningen til en overraskende varm og nesten godmodig fortelling.»
Turid Larsen, Dagsavisen
«Tiden går, men Nygårdhaug består. Han er tilbake der han skal være med en fabel der alt plutselig blir relativt.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
«Her er både spenning og frodig fantasi - gjerne lystig humor forbundet med reflektert alvor. Altså Nygårdshaug på sitt beste!»
Jon Terje Grønli, Gjengangeren
«Gert Nygårdshaug har formet en ny liten perle om uhåndterlige og unevnelige tilstander.»
Terje Stemland, Aftenposten
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Urmakeren Melkior Mussenden bor i en liten landsby i et ikke navngitt land sammen med sin kone, Mathilde. En morgen ser de ut av stuevinduet sitt at den nye kirken har forsvunnet, og der hvor den har stått er det nå et digert, bunnløst hull i bakken på nesten nitti meter i diameter. Samtidig begynner merkelige ting å skje med tiden, og urmakeren får store utfordringer å hanskes med. "Klokkemakeren" er Nygårdshaug i sitt ess. Med gode doser kritikk av dagens landbrukssituasjon, religion og det militære har forfatteren komponert en historie som engasjerer og underholder leseren hele veien. Den er skrevet på samme måte som "Prost Gotvins geometri", med sidelange setninger, kun avbrutt av semikolon og komma, men det venner man seg raskt til. Les denne!
– Urmakeren Melkior Mussenden bor i en liten landsby i et ikke navngitt land sammen med sin kone, Mathilde. En morgen ser de ut av stuevinduet sitt at den nye kirken har forsvunnet, og der hvor den har stått, er det nå et digert, bunnløst hull i bakken på nesten nitti meter i diameter. Samtidig begynner merkelige ting å skje med tiden, og urmakeren får store utfordringer å hanskes med. "Klokkemakeren" er Nygårdshaug i sitt ess. Med gode doser kritikk av dagens landbrukssituasjon, religion og det militære har forfatteren komponert en historie som engasjerer og underholder leseren hele veien. Den er skrevet på samme måte som "Prost Gotvins geometri", med sidelange setninger, kun avbrutt av semikolon og komma, men det venner man seg raskt til. Les denne!
– Gert nygårdshaug er en av mine absolutte yndlingsforfattere i norsk litteratur, og forventningene til en ny roman fra hans hånd er derfor alltid store. Hans forrige roman, "Fortellingenes marked", syns jeg desverre var en skuffelse, og det virker som om hans "forfall" fortsetter i denen romanen. Misforstå meg ikke, "Klokkemakeren" er slett ingen dårlig roman, som alltid forteller Nygårdshaug en spennende historie med mystiske hendelser og motiv og tematikk fra fremmede kulturer, moderne fysikk og økologi. Skildringene hans av personer og hendelser er som alltid også ren lystlesning, og han vrir og vender på måten å skrive dialoger på. Likevel er det noe vesentlig som mangler her i forhold til tidligere Nygårdshaug-romaner: Mysteriet med stor M. Jeg synes denne boken er alt for entydig, for enkel rett og slett, slutten blir for åpenbar og tematikken slik for snever. Kanskje skyldes dette at kulturhistorien, filosofien og fysikken som alltid har en sentral plass i Nygårdshaug sine romanuniverser, her bare nevnes som et slags krydder, leseren blir aldri virkelig brakt inn i disse tankesystemene. Slik forfaller "Klokkemakeren" til å bli en underholdende, lettvint politisk pamflett og filosofisk tankeeksperiment. Desverre.