Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Morgon og kveld

roman

Eit barn, som skal heite Johannes og bli fiskar, blir fødd. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr. Mellom dei to ytterpunkta i eit menneskeliv, fødsel og død, spenner denne konsentrert komponerte romanen seg ut i stort format. Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager
Eit barn, som skal heite Johannes og bli fiskar, blir fødd. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr. Mellom dei to ytterpunkta i eit menneskeliv, fødsel og død, spenner denne konsentrert komponerte romanen seg ut i stort format. Johannes' liv er formidla ved dei to punkta, i eit språk som skriv seg inn mot inngangen og utgangen av livet.

Den første delen følgjer tankane til Olai, som redd og spent ventar på at kona skal føde han sonen Johannes. Den andre delen er forteljinga om Johannes' veg over til den andre sida, den dagen i livet hans då alt er heilt likt, men likevel heilt forskjellig.

Medlemsvurdering:
"Morgon og kveld" av Jon Fosse er blant hans beste romaner. Første del handler om barnet Johannes som blir født og skal bli fisker, mens andre del handler om Johannes som gammel mann, og som står på terskelen til døden. Språket er repetivt, men flyter likevel flott fremover. Noe man fort legger merke til er de religiøse aspektene, uten at den på noen måte blir som et talerør for en tro. Den tar opp viktige religiøse og filosofiske spørsmål og er en bok som absolutt bør leses. Jon Fosse er Norges kandidat til Nobelprisen i litteratur i våre dager.

Hemmelig

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
136
ISBN
9788234012617
Utgave
4. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
20 x 13 cm
Serie
Nobel-serien

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

r
raptus – 10.09.2008

– Da ungdomsskoleelever skulle dele ut sin litteraturpris nylig (Johan Harstad vant), sa en av jurymedlemene at Jon Fosse skriver Bibelen 2 (faktisk en Arve Kalvø-bok!). Jeg må si jeg er litt enig, selv om "Andvake" (som er den som var med i konkuransen) nok drar det enda lengre i den retningen. Denne lille romanen her er delt inn i to partier: I den først blir Johannes født, og det blir mye lydskrift og naive tanker. Så, i andre parti (som er betraktelig lenger), er han blitt gammel. Etterhvert dør han, uten at han legger merke til det. Hans bestekamerat kommer tilbake fra de døde, og Johannes synes han har unødvendig langt hår. Det viser at det er en engel, og sammen seiler de ut på åpent hav og inn i et stort lys. Dante, anyone? Ja ja, det er ikke dårlig, og det kan være godt å tenke litt på livet og døden. Men det er ikke min favoritt fra Fosse.

H
Hemmelig – 29.04.2008

– "Morgon og kveld" av Jon Fosse er blant hans beste romaner. Første del handler om barnet Johannes som blir født og skal bli fisker, mens andre del handler om Johannes som gammel mann, og som står på terskelen til døden. Språket er repetivt, men flyter likevel flott fremover. Noe man fort legger merke til er de religiøse aspektene, uten at den på noen måte blir som et talerør for en tro. Den tar opp viktige religiøse og filosofiske spørsmål og er en bok som absolutt bør leses. Jon Fosse er Norges kandidat til Nobelprisen i litteratur i våre dager.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Morgon og kveld:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 

2070

Bjørn H. Samset
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv