Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Morgon og kveld

roman

Morgon og kveld er ein uvanleg vakker roman om sjølve grunnvilkåra her i livet. Eit barn, som skal heite Johannes og bli fiskar, blir fødd. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr. Les mer

288,-

329,- Spar: 41,-

Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Morgon og kveld er ein uvanleg vakker roman om sjølve grunnvilkåra her i livet. Eit barn, som skal heite Johannes og bli fiskar, blir fødd. Ein gammal mann, som heiter Johannes og har vore fiskar, døyr. På sitt særeigne vis skildrar Jon Fosse ytterpunkta i eit menneskeliv. Den første delen følgjer tankane til Olai, som redd og spent ventar på at kona skal føde han sonen Johannes. Den andre delen er forteljinga om Johannes' veg over til den andre sida, den dagen i livet hans då alt er heilt likt, men likevel heilt forskjellig.

Frå grunngjevinga til Svenska Akademien for tildelinga av Nobels litteraturpris til Jon Fosse:
«Nobelpriset i litteratur år 2023 tilldelas den norska författaren Jon Fosse, 'för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara'.»

«Det finns en djup värme och naiv blottställdhet i hans avskalade bilder av mänsklig erfarenhet.»
Anders Olsson, leiar i Nobelkomiteen i Svenska Akademien

Om Morgon og kveld:

«Morgon og kveld er en enkel historie om tilværelsens viktigste spørsmål: selve meningen med livet. Fosse formidler disse grublerier med en inderlig stillferdighet som griper fatt i leseren. Det er nesten umulig ikke å bli forført inn i fiskeren Johannes' verden.»
Tone Solberg, Dagens Næringsliv

«Jon Fosses siste roman med den underfundig, skrikende pregløse tittelen Morgon og kveld går bokstavelig talt på livet løs.»
Berit Kobro, VG

«Vad gäller den tidiga prosan är den lilla romanen Morgon og kveld från 2000 remarkabel. Den skrevs mitt i den hektiska dramaproduktionen och är kanske det ljusaste av alla hans verk.»
Anders Olsson, leiar i Nobelkomiteen i Svenska Akademien

Medlemsvurdering:
"Morgon og kveld" av Jon Fosse er blant hans beste romaner. Første del handler om barnet Johannes som blir født og skal bli fisker, mens andre del handler om Johannes som gammel mann, og som står på terskelen til døden. Språket er repetivt, men flyter likevel flott fremover. Noe man fort legger merke til er de religiøse aspektene, uten at den på noen måte blir som et talerør for en tro. Den tar opp viktige religiøse og filosofiske spørsmål og er en bok som absolutt bør leses. Jon Fosse er Norges kandidat til Nobelprisen i litteratur i våre dager.

Hemmelig

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Samlaget
Språk
Nynorsk
ISBN
9788234012709
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Serie
Nobel-serien

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Kunders vurdering

r
raptus – 10.09.2008

– Da ungdomsskoleelever skulle dele ut sin litteraturpris nylig (Johan Harstad vant), sa en av jurymedlemene at Jon Fosse skriver Bibelen 2 (faktisk en Arve Kalvø-bok!). Jeg må si jeg er litt enig, selv om "Andvake" (som er den som var med i konkuransen) nok drar det enda lengre i den retningen. Denne lille romanen her er delt inn i to partier: I den først blir Johannes født, og det blir mye lydskrift og naive tanker. Så, i andre parti (som er betraktelig lenger), er han blitt gammel. Etterhvert dør han, uten at han legger merke til det. Hans bestekamerat kommer tilbake fra de døde, og Johannes synes han har unødvendig langt hår. Det viser at det er en engel, og sammen seiler de ut på åpent hav og inn i et stort lys. Dante, anyone? Ja ja, det er ikke dårlig, og det kan være godt å tenke litt på livet og døden. Men det er ikke min favoritt fra Fosse.

H
Hemmelig – 29.04.2008

– "Morgon og kveld" av Jon Fosse er blant hans beste romaner. Første del handler om barnet Johannes som blir født og skal bli fisker, mens andre del handler om Johannes som gammel mann, og som står på terskelen til døden. Språket er repetivt, men flyter likevel flott fremover. Noe man fort legger merke til er de religiøse aspektene, uten at den på noen måte blir som et talerør for en tro. Den tar opp viktige religiøse og filosofiske spørsmål og er en bok som absolutt bør leses. Jon Fosse er Norges kandidat til Nobelprisen i litteratur i våre dager.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Morgon og kveld:

Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv