Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Reisen til nattens ende

Krig og undergang. Gyldendals klassikerslipp våren 2014.
Reisen til nattens ende vakte sensasjon i Frankrike ved utgivelsen i 1932 og blir regnet som Célines (1894-1961) hovedverk. Bokens jeg - den underlige Bardamu - går fra den ene rystende opplevelsen til den andre. Les mer

229,-
Paperback
Sendes innen 1 virkedag
Krig og undergang. Gyldendals klassikerslipp våren 2014.
Reisen til nattens ende vakte sensasjon i Frankrike ved utgivelsen i 1932 og blir regnet som Célines (1894-1961) hovedverk. Bokens jeg - den underlige Bardamu - går fra den ene rystende opplevelsen til den andre. Over skildringene hviler et uvirkelig skjær. Boken blir en eventyrlig pikareskroman i svart, der mennesker og ting endevendes og fordreies slik at vrangsiden - som kanskje allikevel er den rette - kommer ut. Céline brukte et vell av selvbiografiske elementer fra en omtumlet tilværelse som soldat, reisende i Afrika, lege for fattige i Paris og ansatt ved Folkeforbundet.

Selv i dag virker boken som et slags våkent mareritt. Bare én ting er sikkert: En sterkere og mer buldrende bekmørk leseropplevelse skal man lete lenge etter.

Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) var en av de største, men også mest omstridte forfattere i fransk litteratur. Han blir også regnet som en av de mest innflytelsesrike forfatterne på 1900-tallet, både på grunn av det fandenivoldske innholdet i bøkene hans, men også på grunn av stilen; muntlige, buktende, sprakende setninger dandert med hans kjennemerke, de tre pauseprikkene: ...

Etter den mørke debuten med Reisen til nattens ende (1932) fulgte bøker som, om mulig, i enda større grad var preget av bitterhet og dyp pessimisme. Viktigst av dem var nok Død på kreditt (norsk utg. 1993). I 1937-41 skrev Céline tre politiske pamfletter med antisemittisk innhold. Han rømte til Danmark i 1944, men ble arrestert i 1945. Han ble siden dømt i Frankrike, men fikk amnesti i 1951.

Medlemsvurdering:
Louis-Ferdinand Célines posisjon i Frankrike kan liknes med den Knut Hamsun har i Norge. De var begge nazi-sympatisører, men i motsetning til den norske dikteren, ble Céline domfelt og straffet i etterkant av krigen. Nå, seksti år etter krigens slutt, vil slike biografiske detaljer uunngåelig prege lesningen av forfatterskapet. Lesingen kan - bedre: vil nødvendigvis - være en vemmelig prosess, men like fullt er dette stor litteratur. Igjen er analogien med Hamsun åpenbar. "Reisen til nattens ende" er en beksvart reise, en rystende beretning om "la bête humaine". Vi omsluttes av første verdenskrigs mørke skyttergraver - døden er allestedsnærværende. Videre farer vi over det Afrikanske kontinent, alt er akkompagnertav en dødens og hatets toner.
Céline er en av de viktige forfatterne i den misantropiske litteraturtradisjon, og hans forfatterskap har satt tydelige spor i bøkene til for eksempel Bukowski og Houellebecq. Akkurat som hos disse to, er fremstillingen av menneskets avskyelige natur skildret med en humor som er like morsom som den er mørk.

En rap

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
442
ISBN
9788205462274
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2014
Originaltittel
Voyage au bout de la nuit
Format
19 x 12 cm

Kunders vurdering

E
En rap – 28.04.2005

– Louis-Ferdinand Célines posisjon i Frankrike kan liknes med den Knut Hamsun har i Norge. De var begge nazi-sympatisører, men i motsetning til den norske dikteren, ble Céline domfelt og straffet i etterkant av krigen. Nå, seksti år etter krigens slutt, vil slike biografiske detaljer uunngåelig prege lesningen av forfatterskapet. Lesingen kan - bedre: vil nødvendigvis - være en vemmelig prosess, men like fullt er dette stor litteratur. Igjen er analogien med Hamsun åpenbar. "Reisen til nattens ende" er en beksvart reise, en rystende beretning om "la bête humaine". Vi omsluttes av første verdenskrigs mørke skyttergraver - døden er allestedsnærværende. Videre farer vi over det Afrikanske kontinent, alt er akkompagnertav en dødens og hatets toner.
Céline er en av de viktige forfatterne i den misantropiske litteraturtradisjon, og hans forfatterskap har satt tydelige spor i bøkene til for eksempel Bukowski og Houellebecq. Akkurat som hos disse to, er fremstillingen av menneskets avskyelige natur skildret med en humor som er like morsom som den er mørk.

k
kih – 03.11.2004

– 'Reisen til nattens ende' er igrunnen akkurat det tittelen sier. Romanen er en slags selvbiografisk historie, og det hele begynner med at hovedpersonen melder seg til å kjempe i 1.verdenskrig. Men boken er ikke noen krigsfortelling, istedet følger vi personens opplevelser gjennom livet hans. Og det er en reise som går gjennom flere kontinenter og generell dysterhet. Den røde tråden til Celiné er at vi har det vi har, og det viktigste er hva vi gjør ut av det vi har. Romanen er av den typen som får leseren til å reflektere og stille spørsmål, for ikke å glemme at den setter seg fast i hukommelsen. En klassiker blant klassikerene

Oppdag mer

Bøker som ligner på Reisen til nattens ende:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Pondus
Ny!

Pondus

Frode Øverli
Paperback 
85,-
 

Natt

Bernard Minier
Paperback 
199,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv