– Gjennom å skildre tre søsken på hver sin dag med et par års mellomrom gir Tommi Kinnunen oss et bilde av det finske samfunnet på landsbygda ved overgangen fra 1940- til 50-tall. Landet har nettopp gjennomgått lange og harde krigsår, og man må leve svært nøysomt og sparsommelig. Rangordningen på glassverket og familiene imellom er flott skildret, og det er nok ikke langt unna et tilsvarende norsk samfunn på samme tid. Glimrende oversatt av Turid Farbregd, som har hatt god hjelp med glassblåserterminologien av Asle Bakken på Hadeland Glassverk.
Skår
Tre dager, tre søsken. Jussi og søstrene Helmi og Raili Tyynelä er blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet hvor glassverket er alles arbeidsplass. Søsknene portretteres gjennom hver sin dag, i hvert sitt år. Til sammen danner fortellingene en helhet, og menneskene er skildret mot en bakgrunn av dramatisk finsk historie. Les mer
Jussi (1949) trives med enkle rutiner, og har få ambisjoner. Denne dagen havner han i elva, men han reddes av arbeidskamerater som ellers pleier å plage ham. Likevel ender dagen tragisk. Det gjør også Helmis dag (1950). Hun arbeider på glassverket, og er nylig blitt enke. Nå strever hun med å ta vare på datteren Saara. Et drøyt halvår senere (1951) er det Railis dag. Hun er den sterke, strenge og myndige, en som plasserer seg litt utenfor glassverkmiljøet. Raili har vonde og vanskelige minner fra oppveksten deres. Faren dro til Amerika rett etter annen verdenskrig, få år etter døde mora. Hvem av søsknene kan løfte seg selv - og de andre?
I sin kritikerroste roman «Der fire veier» møtes lyste Tommi Kinnunen opp irrganger i menneskenes sinn. I romanen «Skår» om Tyynelä-søsknenes splintrede virkelighetsbilder avdekkes skjulte allianser og motsetninger.
Medlemsvurdering:
Gjennom å skildre tre søsken på hver sin dag med et par års mellomrom gir Tommi Kinnunen oss et bilde av det finske samfunnet på landsbygda ved overgangen fra 1940- til 50-tall. Landet har nettopp gjennomgått lange og harde krigsår, og man må leve svært nøysomt og sparsommelig. Rangordningen på glassverket og familiene imellom er flott skildret, og det er nok ikke langt unna et tilsvarende norsk samfunn på samme tid. Glimrende oversatt av Turid Farbregd, som har hatt god hjelp med glassblåserterminologien av Asle Bakken på Hadeland Glassverk.Harald K
Detaljer
- Forlag
- Lydbokforlaget
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788242181756
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2019
- Originaltittel
- Pintti