Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Stjernenes knitring

«Her er fire generasjoners isolasjon, ensomhet, eksplosivt begjær helt umulig å tøyle, og sorg så bunnløs at man kunne smadre hele byen om man hadde anlegg for den slags. Ingen forfatter jeg har lest de siste tretti åra er så i takt med de betingelser menneskene faktisk lever under, som Jón Kalman Stefánsson.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

Å være sju år gammel og miste moren sin. Å være sju år gammel på gulvet sammen med lekesoldatene, en hel verden alene, ingenting annet finnes. Å være sju år gammel og bo i en liten leilighet i Reykjavik sammen faren sin, han sier ikke mye, men han er der. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Å være sju år gammel og miste moren sin. Å være sju år gammel på gulvet sammen med lekesoldatene, en hel verden alene, ingenting annet finnes. Å være sju år gammel og bo i en liten leilighet i Reykjavik sammen faren sin, han sier ikke mye, men han er der. Å være sju år gammel og se en dame du ikke kjenner komme ut av soverommet hans en morgen. Etterpå blir alt annerledes: Etterpå er dere tre. Hun koker havregrøt til frokost hver morgen, du kjenner henne ikke. Å være sju år gammel, å falle til ro i bestemorens stemme, fortellingene hennes, om mennesker du ikke kjenner, mennesker du likevel er bundet til - fortellinger som løfter deg vekk, bærer deg fram, fortellinger om drømmene de bar på lenge før du fantes, om hva det vil si å høre sammen.

Det er ikke mange forfattere som er høyere elsket blant det norske lesende publikum enn Jón Kalman Stefánsson. Allerede med den bejublede historiske romantrilogien om Gutten og de påfølgende Keflavík romanene var det klart for norske kritikere og lesere at islendingen var en forfatter utenom det vanlige. Men sitt store kommersielle gjennombrudd her til lands fikk Jón Kalman Stefánsson med Sommerlys, og så kommer natten. Med Stjernenes knitring har Forlaget Press nok en gang valgt å gå tilbake i forfatterskapet: Romanen var Stefánssons siste før Sommerlys, og den som på Island for alvor etablerte ham som en av de fremste forfatterstemmene i sin generasjon. Stjernenes knitring er umiskjennelig Stefánsson: Flommen av fortellinger, språkets skjønnhet, varmen og inderligheten - kombinert med den burleske humoren og den overrumplende ironien. Som ofte ellers i forfatterskapet flettes fortid og nåtid sammen i et flertydig bilde av det islandske samfunnet. Men ingen andre steder i Stefanssons romaner finnes en barndomsskildring akkurat som i Stjernenes knitring: melankolsk, nysgjerrig, tilbakeholden og medfølende.

Detaljer

Forlag
Press
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788232803705
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Snarkið í stjörnunum

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Her er fire generasjoners isolasjon, ensomhet, eksplosivt begjær helt umulig å tøyle, og sorg så bunnløs at man kunne smadre hele byen om man hadde anlegg for den slags. Ingen forfatter jeg har lest de siste tretti åra er så i takt med de betingelser menneskene faktisk lever under, som Jón Kalman Stefánsson.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Mest av alt er dette en nydelig skildring av barndommen, av sorg og savn. Formulert i et vidunderlig språk og de mest fantastiske bilder.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«... ein anar både store draumar og veldige avgrunnar, det siste ikkje minst i barnets sorg over mora som døydde så alt for tidleg­. Og kompositorisk er romanen elegant­.»

Knut Ødegård, Vårt Land

«Han skal vare lenge, bøkene er de viktigste på hans språk siden nobelprisvinner Laxness og mon tro om ikke også Stefánsson skal ha sin del av denne verdens litteraturpriser.»

Vidar Kvalshaug, BOK365

«... en liten perle av en familiesaga. (...) Han skriver prosa som om det skulle være poesi, og på det beste kan man klippe ut setninger og små avsnitt og henge dem på kjøleskapet som dikt.»

Mimír Kristjánsson, Klassekampen

Kunders vurdering

P
Per Magnussen – 09.03.2022

– Å lese Stefansson er en glede hver gang.

L
Lisbet – 29.06.2021

– Nydelig!

G
Gunn Nøstdal – 09.02.2021

– Som han kan skrive!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Stjernenes knitring:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv