Tingenes tilstand - Odd Klippenvåg

Tingenes tilstand

«Odd Klippenvåg kan i år feire 30-årsjubileum som forfatter. Det kan han gjøre i visshet om at han har levert fra seg en velkomponert og stram liten roman, som samtidig viser frem et helt liv.»

, NRK
En eldre mann, Simon ligger på sykehjem etter et slag. Gjennom et døgn gjenopplever han sitt liv. Glimt fra barndommen, det første møtet med 17 år yngre Annar som siden blir samboer. Et langt og rikt liv som antikvitetshandler, som samboer og elsker. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Romanen Tingenes tilstand beskriver et samliv på godt og vondt mellom Simon og Annar. Simon er en eldre mann som etter et slagtilfelle har havnet på sykehjem. Hans samboer gjennom mange år, den mange år yngre Annar, pleier å komme på besøk hver søndag.  Bokas handling utspiller seg i løpet av en dag og skifter mellom å skildre jeg-personen, som venter på sin elskede som ikke dukker opp, skildringer av andre pasienter, pleiepersonale og rutiner på sykehjemmet og tilbakeblikk på sentrale episoder i  Simons og Annars liv. Simon har hele livet jobbet med antikviteter, og som 17-åring fikk Annar jobb som ekstrahjelp på bilen hans. De innledet etter hvert et forhold som utviklet seg til et kjærlig og godt samliv. Rett før Simon får slag, hadde de en opprivende diskusjon; Annar har fått spørsmål fra et lesbisk par om å være biologisk far for barnet de ønsker seg! Han vil gjerne svare ja, men Simon syns dette blir vanskelig og kjenner sjalusien komme krypende. Dessuten stiller han spørsmålet om homsene nødvendigvis skal kopiere de heteroseksuelles livsstil på alle områder ... skal de ikke heller være eksempler på en alternativ livsstil?

Romanen tematiserer det høyst aktuelle temaet: Skal homofile slåss for de samme rettigheter som heterofile når det gjelder ekteskap og barn eller skal de skape sine egne levesett. Romanen er samtidig en troverdig og vakker skildring av et samliv mellom homofile.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 156
ISBN: 9788202288556
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Odd Klippenvåg kan i år feire 30-årsjubileum som forfatter. Det kan han gjøre i visshet om at han har levert fra seg en velkomponert og stram liten roman, som samtidig viser frem et helt liv.»

, NRK

«I en leseverdig roman som trosser eventuelle fordommer om at bøker om homofil kjærlighet bare handler om klær og kropp og sex.»

, Dagbladet

«Odd Klippenvåg skriver med intensitet og humor om kroppslig forfall og skrantende kjærlighet.»

, Morgenbladet

«Briljant skrevet, full av livsglede, full av vemod. Stor roman!»

, DU&ICH

«Denne mangesidigheten gjør Tingenes tilstand til en vidunderlig bok.»

, Hinnerk

«... det er rett og slett en vakkert skrevet bok...»

, NDRkultur

«Denne forfatteren behandler ikke bare det aktuelle aldringstemaet - boken hans er litteratur i empatisk forstand.»

, Baseler Zeitung

«Odd Klippenvågs Tingenes tilstand er en vidunderlig melankolsk, men aldri sentimental bok som modig tar opp spørsmål om alderdommen: hva blir igjen når vi ikke lenger kan og er mer? Denne kjærlighetsromanen fra litteraturens førstedivisjon bør få flest mulig lesere.»

, Nordis