Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Tredje person entall

roman

"Gode skildringer av studietid og en nødvendig skilmisse, tette skildringer av alkoholens lindring og forbannelse."

Haugesunds Avis

 • Innsiktsfullt om en kvinneskjebne
 • Ærlig og fengslende
 • Les mer

  363,-

  399,- Spar: 36,-

  Sendes innen 3 virkedager

  Det hele åpner med et forord. En fengselslege forteller om en fange hun har fattet spesiell interesse for. En middelaldrende, vellykket kvinnelig akademiker, ressurssterk på alle måter, tobarnsmor, som soner for drapsforsøk på en ung mann, trolig hennes elsker. Helt uventet begår hun selvmord. Hun etterlater seg et tykt manuskript med følgebrev til legen. Hun har forsøkt å "skape en fiktiv verden der de krefter og livsstrategier som har formet meg, spiller seg ut". Men, insisterer hun, det er ikke hennes egen historie. Legen beslutter under tvil at manuskriptet bør offentliggjøres. Og dermed starter den egentlige romanen: Historien om Hulda Kråkefjær.

  "En bred og dyp roman fra Vigdis Hjorth, som med sin særegne begavelse
  avdekker 'borgerskapets diskré sjarm'"
  Dagsavisen

  Kan man styre sin egen skjebne?
  Hulda Kråkefjær har et mislykket kjærlighetsliv, hun tilbringer mye tid på brune puber, drikker seg fra sans og samling og gjør håpløse ting. Hun lever rett og slett et destruktivt liv. Hvorfor har det gått så galt med Hulda? Hvordan kunne det gått annerledes?


  Vigdis Hjorth (f. 1959) er oppvokst Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården og fikk Norsk kulturråds debutantpris. Hjorth ble snart kjent for sine skildringer av kvinnelig seksualitet. Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til en av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

   

  Medlemsvurdering:
  Vigdis Hjort treffer leseren med presist og godt språk. Leser halve boken på en gang.

  Margareth

  Se alle vurderinger

  Detaljer

  Forlag
  Cappelen Damm
  Innbinding
  Innbundet
  Språk
  Norsk Bokmål
  Sider
  425
  ISBN
  9788202289652
  Utgave
  1. utg.
  Utgivelsesår
  2008
  Format
  21 x 14 cm
  Nr
  9001115

  Lytt til utdrag

  Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

  Les utdrag

  Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

  Anmeldelser

  "Gode skildringer av studietid og en nødvendig skilmisse, tette skildringer av alkoholens lindring og forbannelse."

  Trine Styve Varlo, Haugesunds Avis

  "Hjorth er god til å nyansere idealene som råder de tiårene romanen beveger seg gjennom. Hun har av og til besnærende gode skildringer av menneskenes forfengelighet og sårbarhet. Dialogene hennes er også av ypperlig kvalitet. Hjorth har i det hele tatt et godt og nådeløst blikk for de realitetene vi forholder oss til, hun skriver medrivende og til tider svært god prosa. Hun skriver med autoritet og overskudd. "

  Nationen

  "En bred og dyp roman fra Vigdis Hjort, som med sin særegne begavelse avdekker borgerskapets diskré sjarm. Hun har skrevet en roman som berører og imponerer."

  Turid Larsen, Dagsavisen

  "Hjorth forsker, som før, på kreftene som herjer i menneskene. Hun er en skarpsindig forfatter, og det hele er underholdende, intenst og velskrevet."

  Maya Troberg Djuve, Dagbladet

  "Vigdis Hjorth er en eksepsjonelt god forteller. Hun skriver klart, skarpt og klokt, underholdende og skremmende presist. Hjorth har en evne til å fange situasjoner og erfaringer i språk som gjør at man sitter og tenker: akkurat sånn er det."

  Marie G. Aubert, Aftenposten

  "Jeg er imponert over Vigdis Hjorth. Med sin nye roman Tredje person entall viser hun en språklig og kunstnerisk side jeg knapt har sett i hennes bøker tidligere."

  Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

  "I sine siste romaner har Vigdis Hjorth balet med eksistensielle spørsmål, og hun har ikke vært redd for å kombinere høyt og lavt, hverdag og høytid. I Tredje person entall skriver hun på en overbevisende måte frem smerten over tilværelsens uutholdelig letthet."

  Anne Cathrine Straume, P2

  "Tredje person entall er både underholdende og mørkt tragisk, skrevet i en medrivende form og et språk som understreker handlingen. Den blir aldri kjedelig."

  Asbjørn Ringer, Gudbrandsdølen Dagningen

  Kunders vurdering

  M
  Margareth – 05.07.2016

  – Vigdis Hjort treffer leseren med presist og godt språk. Leser halve boken på en gang.

  R
  Rose-Marie – 22.04.2009

  – Historien om Hulda Kråkefjær presenteres som nedtegnelser hun har gjort mens hun soner en fengselsstraff for drapsforsøk på sin elsker. En fengselslege fatter interesse for denne i utgangspunktet så vellykkede akademikerkvinnen, og da hun nokså overraskende tar sitt eget liv, bestemmer han seg for å offentliggjøre hennes historie. Dette er en historie om en kvinne som gang på gang fornedrer seg selv gjennom å leve et liv med et mangfold av elskere og mengder med alkohol, og om en kvinne som forakter seg selv, og som aldri har lært verken å elske eller bli elsket. Det viser seg at mye av årsaken til Huldas destruktive adferd er å finne i forholdet til hennes mor - en patetisk, selvmedlidende kvinne som først av alt tenker på seg selv og sine egne behov. Når Hulda er nede, er hun fantastisk støttende. Når det derimot går bra for Hulda, "må" hun jekke henne ned. Heller enn å se datteren lykkes, ønsker hun - bevisst eller ubevisst - at datteren skal mislykkes, slik at hun kan opptre som "den gode mor". Lydboka er nydelig lest av Gisken Armand, og dette er den beste boka jeg hittil har lest av Vigdis Hjorth!

  S
  S – 09.11.2008

  – Vigdis Hjorth er mildt sagt en produktiv forfatter, med en bok allerede klar kun et år etter at hun gav ut "Hjulskift". I denne boken er det selvrealisering og selvdestruksjon som står i fokus, mesterlig beskrevet og fortalt fra en Hjorth som nok en gang beviser sitt enorme forfattertalent. Leseren blir i denne boken tatt med på en fortelling som fjerner håp og drømmer, allerede fra første side beveger man seg mot undegrunnen. Romanens hovedperson har tatt livet sitt, men ikke minst er det de fiktive som gjelder i denne boken. I "Tredje person entall" skriver Hjorth både beskrivende og modig, vakkert og intenst. Forfatteren frykter ikke å skrive om smerte og skremmende sannheter, dette vinner hun stort med i denne boken.

  Oppdag mer

  Bøker som ligner på Tredje person entall:

  Juleroser
  Ny!

  Juleroser

  Herborg Kråkevik
  Innbundet 
  200,- 229,-
   

  Se flere

  De som kjøpte denne kjøpte også:

  Dyreliv

  Auður Ava Ólafsdóttir
  Innbundet 
  345,- 379,-
   
  Juleroser
  Ny!

  Juleroser

  Herborg Kråkevik
  Innbundet 
  200,- 229,-
   

  Logg inn

  Ikke medlem ennå? Registrer deg her

  Glemt medlemsnummer/passord?

  Handlekurv