Gigantsalget er i gang!
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

La den rette komme inn

"Dette er uhyggelig bra. (...) Boka er like umulig å legge fra seg som DaVinci-koden, men uendelig mye bedre skrevet. (...) Dette er balansekunst som bør appellere til alle (...) Lindqvist må være årets modigste svenske. Og definitivt en av de flinkeste."

Annette Orre, Spirit

En bloddryppende spenningsroman fra Sverige om vampyrer og hevn. Om en ung gutts ensomhet. Om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesket. Året er 1981. Livet i Stockholm-forstaden Blackeberg er som vanlig. Les mer

399,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
En bloddryppende spenningsroman fra Sverige om vampyrer og hevn. Om en ung gutts ensomhet. Om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesket. Året er 1981. Livet i Stockholm-forstaden Blackeberg er som vanlig. Folk lever sine hverdagsliv og driver med sitt. Så rykkes tingene ut av sine vante baner. En tenåringsgutt blir funnet drept. Halsen er skåret over, og liket er tømt for blod. Ryktene om et ritualmord sprer seg. Innbyggerne lammes av frykt, men 12 år gamle Oskar fascineres av det bestialske mordet. Uten å være klar over det blir han etter hvert dratt inn i mysteriets mørke sentrum. La den rette komme inn er noe så sjelden som en realistisk spenningsroman om vampyrer og hevn. Og om en ung gutts ensomhet. Om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesket.

Medlemsvurdering:
Oskar mobbes av de andre guttene i klassen, og er ofte ensom. Men en dag møter han Eli. Selv om det er noe merkelig med henne, blir hun likevel den første ordentlige vennen hans. Samtidig lever lokalsamfunnet i frykt etter et brutalt drap på en tenåringsgutt, og uten at Oskar vet det, blir han involvert i denne saken. "La den rette komme inn" er ofte både grotesk og blodig. Den viser alle de mørke kreftene som bor i mennesket, og brutaliteten som kan finnes der man minst venter det. Men det som virkelig sitter igjen etter å ha lest ferdig boka, er likevel det gode den viser oss: Om vennskap, kjærlighet og selvoppofrelse. Dette er en roman du vil huske lenge.

-ikorn

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202507824
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Låt den rätte komma in

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

"Dette er uhyggelig bra. (...) Boka er like umulig å legge fra seg som DaVinci-koden, men uendelig mye bedre skrevet. (...) Dette er balansekunst som bør appellere til alle (...) Lindqvist må være årets modigste svenske. Og definitivt en av de flinkeste."

Annette Orre, Spirit

"Et av årets hittil litterære høydepunkter; en potent, original roman, en strålende fortalt historie om lengsel og ensomhet. (...) noe så sjeldent som en roman som kombinerer det beste fra flere genrer, og vi ender opp med en strålende og annerledes leseopplevelse. Anbefales!"

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

"Forfatteren har klart det usannsynlige kunststykket å skrive en troverdig, realistisk og uforglemmelig oppvekstroman med vampyrer og zombier på rollelisten. (...) så uhyggelig og gripende at du aldri kommer til å glemme det."

Elisabeth Bie, Stavanger Aftenblad

Kunders vurdering

L
L – 22.07.2009

– Denne romanen er noe så uvanlig som en blanding av vampyrhistorie, krimfortelling og oppvekstskildring. Det høres kanskje merkverdig ut, men det fungerer langt bedre enn man kanskje kunne frykte. Vampyrene er riktignok langt fra det glitrende slaget, og ikke minner det hele om "Buffy" heller, men det er kanskje like greit. I stedet møter vi Oskar, skilsmissebarn og mobbeoffer, som en kveld får en merkelig ny venn i den lille jenta Eli. Samtidig foregår det grusomme forsvinninger og drap i områdene rundt den stockholmske forstaden, og mens Oskar sitter på gutterommet og klipper ut avisoppslag om de brutale drapene, er han selv innblandet i det hele på en måte han selv ikke forstår. Det er kanskje overflødig å slå fast at dette er en spennende bok, men jeg kan legge til at den er både velskrevet, overraskende og langt mer enn bare en spenningsbok.

-
-ikorn – 03.05.2009

– Oskar mobbes av de andre guttene i klassen, og er ofte ensom. Men en dag møter han Eli. Selv om det er noe merkelig med henne, blir hun likevel den første ordentlige vennen hans. Samtidig lever lokalsamfunnet i frykt etter et brutalt drap på en tenåringsgutt, og uten at Oskar vet det, blir han involvert i denne saken. "La den rette komme inn" er ofte både grotesk og blodig. Den viser alle de mørke kreftene som bor i mennesket, og brutaliteten som kan finnes der man minst venter det. Men det som virkelig sitter igjen etter å ha lest ferdig boka, er likevel det gode den viser oss: Om vennskap, kjærlighet og selvoppofrelse. Dette er en roman du vil huske lenge.

O
Oslomor – 21.04.2009

– Jeg ble anbefalt denne boka av en venninne og angret ikke på kjøpet! Premisset høres kanskje litt rart ut "en vampyrroman fra forstads-Stockholm", men i realiteten er det en varm, sår bok om ensomhet og vennskap. Boka handlet om det tolv år gamle mobbeofferet Oskar og den rare jenta Eli han blir kjent med. Samtidig skjer grusomme mord i nabolaget. Men hvorfor er ikke Eli ute i sola? John Ajvide Lindquist har en nydelig penn, og dette er min foreløpige favoritt blant fortellingene hans. (Han har også skrevet en bok om zombier i Sverige). En bok som bokstavelig talt suger deg inn fra første side!

H
Hildepilde – 08.04.2009

– "La den rette komme inn" er en uvanlig vampyrroman, med et mobbeoffer som egentlig bare trenger en venn, i hovedrollen. Tolvåringen Oskar som bor i en forstad til Stockholm, blir herset med av noen kjipe gutter og føler seg ensom og alene. En dag møter han en jente på lekeplassen, Eli. Hun er snill mot Oskar og de blir venner, men samtidig begynner det å skje mye rart i nærmiljøet. Boka balanserer godt på grensene mellom krim, oppvekstskildring og grøsser. Den er like mye en historie om ensomhet som om blodtørst. "La den rette komme inn" er en drivende spennende bok, som fører deg inn i et litt sykt univers, som du tidvis kan kjenne deg igjen i, og som du tidvis føler avsky for. Det deilige med boka er at det kommer mange overraskende momenter underveis og du vet aldri helt hvor historien vil lede deg videre. Jeg anbefaler boka på det sterkeste.

G
Glad i bøker – 03.04.2009

– I boka "La den rette komme inn" møter vi tolv år gamle Oskar som bor sammen med moren sin i Blackeberg. Han er et mobbeoffer på skolen. Han er overvektig, tisser på seg og har få venner. En dag skjer noe uhyggelig i nærheten. En tenåringsgutt blir funnet drept. Han henger etter bein i et tre, og han er tømt for blod. Oskar blir fascinert av drapet og han ønsker å ta hevn over plageåndene sine. Samtidig møter han den merkelige jenta Eli som er naboen hans. Hun er ustelt, møkkete og lukter merkelig. Vi dras med i en uhyggelig historie hvor vi møter vold og brutalitet, men også sorg, savn og vennskap. Boka er både nifs og gripende

H
Helle – 20.03.2009

– Jeg må ærlig innrømme at jeg syntes denne boka hørtes litt rar ut, men bestemte meg likevel for å gi den en sjanse - og det angret jeg overhodet ikke på! Historien er utrolig sterk og velskrevet, og jeg levde meg fullstendig inn i handlingen. Hovedpersonen Oscars hverdag var til tider så vond å lese om at jeg nesten fikk tårer i øynene, men det finnes også mye mørk humor her som fikk meg til å dra på smilebåndet. Boka er absolutt spennende, men i tillegg er det også en slags sår kjærlighetshistorie mellom to barn som begge sliter med å finne sin plass i verden. Dette er ingen typisk vampyrroman, den rommer nemlig så mye, mye mer - og anbefales på det sterkeste!

M
Mia – 08.03.2009

– Boken er svært godt skrevet og er spennende fra første stund. Man blir grepet av historien om livet og skjebnen til Oskar for så å bli grøssen etterhvert som forholdet til venninnen Eli utvikler seg. Jeg leste boken for et par år siden da den var hovedbok i en av bokklubbene. Jeg skjønte da ikke hva slags bok jeg hadde kjøpt. Dette er ikke en vanlig krim-bok slik jeg trodde. Så man bør være forberedt på å bli litt mørkredd etter å ha lest den. (Jeg måtte ha følge til utedoen hele den påskeferien.)En velskrevet og spennende bok. Men er du av typen som er redd for vampyrer, varulver og udefinerbar ondskap og skummelhet generelt bør du kanskje holde deg unna. Mulig jeg burde holdt meg unna. (Det finnes verken vampyrer eller varulver i boken. Men overnaturlighet i samme sjanger og udefinerbar ondskap, skrekk og lidelse er det nok av.)

M
Mattie – 12.12.2008

– Oskar bor i Blackeberg, en av Stockholms forsteder. Han er tjukk, tisser ofte på seg og blir mobbet på skolen. Det hele gjentar seg uke etter ute, helt til han møter Eli. En ny pike som har flyttet inn i blokken hans. Eli er ikke som andre, hun aksepterer ham på en helt annen måte og brått har Oskar fått en venn som skal komme til å forandre livet hans på mer enn ett vis. Blackeberg er samtidig åsted for noen bisarre hendelser: En ung gutt blir funnet tappet for blod i skogen. En mann blir funnet frosset ned i isen med brukket nakke. Er det en ritualmorder på ferde? "La den rette komme inn" er en av de bedre bøkene jeg har lest på lenge. Det er svært godt skrevet og kapitlene er bygd opp på en slik måte at boken er vanskelig å legge fra seg. Det er sårt å lese om mobbingen og livet til Oskar, så skildres det. Boken er også nifs. Du vil ikke angre på å lese den!

-
-Aleksander – 18.01.2008

– I byen Blackeberg bor Oskar. Han er det man kaller et mobbeoffer. Men en dag blir et brutalt mord begått. Personen har blitt tømt for blod og det er mye som tyder på at en vampyr har herjet. Så en dag finner Oskar en venn i en liten jente. Men er hun den hun ser ut til å være? En utrolig skildring om begjær, seksualitet og indre følelser. En meget sterk bok som jeg ikke klarte å legge fra meg. Forfatteren har klart å få ting som vampyrer til å virke realistisk. En skremmende god bok som jeg absolutt vil anbefale til alle fra 14 år og oppover. Du vil ikke bli skuffet.

t
tonemor – 30.09.2007

– De første kapitlene av denne boka satt jeg med en litt skuffet følelse inni meg. Jeg hadde tenkt så mye på boka før jeg begynte med den, innbildt meg at innholdet kom til å være sånn og sånn, og så stemte det nesten ikke i hele tatt! Hverken hovedperson eller handling. Men nettopp derfor, for at den var helt annerledes enn jeg hadde tenkt meg, ble den bare bedre og bedre de kommende kapitlene da jeg hadde godtatt at forhåndsforventningene mine ikke stemte. En annerledes og utrolig spennende vampyrbok! Her var det faktisk scener og beskrivelser av personer og gjerninger som fikk meg til å grøsse og skjære grimaser, én gang måtte jeg legge den fra meg i noen sekunder også for å fordøye det jeg hadde lest. Og det er godt gjort, jeg har lest mange bøker og det er ikke så mye som får meg til å grøsse lenger! Jeg liker slutten, den var super, og jeg liker å tenke på hva som kunne ha skjedd videre. Denne boka kommer jeg garantert til å lese flere ganger, det var mange skjebner her som facinerte meg og gode overraskelser, og vampyrbøker får jeg aldri nok av!

R
Rosa – 13.07.2007

– "La den rette komme inn" handler først og fremst om mobbeofferet Oskar, som blir tvunget til å skrike som en gris. Han skriker for å slippe unna, men mobberne slipper aldri riktig tak i ham. Ikke før han møter Eli. Eli er vampyr. Hun har mange typiske vampyr-kjennetegn, men er også svært menneskelig. Både Eli og Oskar er ensomme, og de finner stor styrke i hverandre. Mobbingen av Oskar skaper en ramme rundt fortellingen: Takket være Eli tar Oskar til slutt et oppgjør med mobberne. I tillegg er deler av historien vinklet rundt Elis behov for mat. Uten menneskeblod, blir hun svak og kraftløs, og mordene som begås kan knyttes til henne. I begynnelsen er det Håkan som skaffer Eli blod. Han er fascinert av den barnlige kroppen hennes, og trolig pedofil. Eli er en gammel i et barns kropp, og usikkerheten med hensyn til alder og kjønn, skaper utfordringer i forholdet mellom henne/han og Oskar. Spennende, trist og underholdende!

P
Pär – 10.07.2007

– "La den rette komme inn" handler om mobbeofferet Oscar, som en dag blir kjent med vampyren Eli. Oscar er i en begynnende pubertetsfase, og vennskapet med den kjønnsløse Eli får en rekke spørsmål til å dukke opp. Selv om Eli er vampyr, er dette i stor grad en realistisk roman. Handlingen utspiller seg i en av Stockholms forsteder, og om en ser bort fra Eli, har karakterene som konstrueres mange likhetstrekk med karakterer som konstrueres i typisk realistiske romaner. Dette gjelder særlig konstruksjonen av Oscar. Dette er en historie om ensomhet og annerledeshet. Den setter spørsmål ved samfunnets holdning til det som skiller seg ut og ikke kan forklares gjennom rasjonelle tilnærminger. Historien er spennende, selv om den noen ganger inneholder litt for mange personer. Leseren utvikler en sterk sympati, både for Oscar og Eli, og som følge av dette: en sterk avsky mot de "slemme gutta" som mobber Oscar. Tittelen spiller på Elis personlighet: Eli kan ikke gå inn i et rom uten først å bli bedt inn. Umulig å sjangerbestemme! Kan anbefales!

s
scarlett – 21.02.2007

– Det første man kan si om Lindqvists roman er: Du har neppe lest noe som dette før. Boken befinner seg i det spennende krysningspunktet mellom kriminal-, oppveksts- og fantasyroman. Sentralt i bokens begivenheter står et grufullt drap, som på grunn av uførelsen får betegnelsen "ritualdrap". Snart skjer flere lignende mord, alle utført på samme bestialske måte. Mens mobbeofferet Oskar dagdrømmer om å ta hevn mot sine plageånder, møter han en ung, mystisk pike ved navn Eli, som viser seg å bringe Oskar skremmende nærme drapene. Hvem er hun, og hvem er den rare mannen som bor med henne? Boken er fengslende og spennende, og bør absolutt ikke ses på som en bok bare for lesere som liker fantasygenren. Den er relevant, gripende og sjokkerende, og er skrevet med et leservennlig og lettforståelig språk. En unik leseropplevelse, som anbefales på det varmeste.

R
Rosa – 04.10.2006

– Dette er en nokså realistisk roman. Den handler blant annet om lille Oskar som blir mobbet på skolen, om en gjeng alkoholikere og en politibetjent som forsøker å løse diverse gåter. Disse gåtene er knyttet til det ikke-realistiske elementet i historien. En av hovedpersonene er en vampyr. Vampyren heter Eli. Eli trenger friskt menneskeblod for å leve. Han/hun kan brenne opp av lyset fra sola og må derfor holde seg innendørs. Inne alene i mørket. Men Eli er ikke alene hele tiden. I begynnelsen bor hun sammen med Håkan. Håkan elsker Eli, og er derfor villig til å gjøre det utenkelig - til å drepe for at hun skal få mat. Eli kan også suge blod av levende mennesker. Men da må hun drepe dem etterpå. For den som blir bitt av en vampyr, blir smittet slik at han selv blir vampyr. Det er denne smitten som er det interessante. Hvordan takler samfunnet det som er annerledes? Selv om Eli virkelig ER en vampyr, kan historien tolkes symbolsk og samfunnskritisk - som en fortelling som inneholder underlige elementer for at vi skal stille spørsmålstegn ved alle de ting ved vår virkelighet som vi tar for gitt.

N
Nemine – 06.10.2005

– Denne boka er overraskende varm. Den skildrer slitne mennesker som ikke helt passer inn i forstaden Blackberg og hvordan livene deres blir dratt inn i en veldig merkelig historie. En vampyr har kommet til hjemplassen deres og roter opp i de ellers så vante livene deres. Noe som er veldig spennende er at vi i begynnelsen ikke er helt sikker på hvem vampyren er. Avidje Lindqvist klarer å holde mange hemmeligheter for oss og overrasker og lurer oss stadig.
Jeg forelska meg helt i denne boka! Den er ganske bra skrevet, men det er skildringene av følelser som gjør den bedre enn de gjennomsnittet. Vi kjenner oss litt igjen i alle skikkelsene, til og med i vampyren.

E
Elisabeth – 26.08.2005

– Da jeg hørte om denne boka jublet jeg over at vampyrene omsider var kommet til Norden! Som varm tilhenger av all slags magisk realisme, og lite interessert i norsk sosialrealistisk litteratur var dette verdt å teste ut. Og historien er interessant nok, selv om den ligger nærmere sosialrealismen enn den klassiske vampyrromanen. En roman med mer dybde og og menneskelighet enn jeg hadde ventet. Det er lett å identifisere seg med Oskar der han kjemper mot mobberne, og lar seg forføre av vampyrens løsning på problemene hans. Full pott kan jeg allikevel ikke gi den, jeg hadde ønsket meg noen flere lysglimt i historien.

H
HG – 15.08.2005

– I denne boka møter vi Oskar, en gutt som blir mobbet på skolen og egentlig ikke har det så veldig greit. En dag møter han nabojenta, Eli, og de blir gode venner. Etterhvert oppdager imidlertid OSkar at det er noe rart med Eli. Dette kommer samtidig med at det skjer en del merkelige drap i nabolaget.
Dette er en moderne vampyrroman, og ikke nok med det, en vampyrroman som ber om å bli tatt seriøst. Forfatteren legger opp til at dette er en historie som skal virke troverdig. JEg syntes egentlit hele historien var litt merkelig, likevel likte jeg boka relativt godt. Det er en annerlede historie, men en historie som fortjener å leses.

H
HV – 01.07.2005

– Vi møter Oskar, en ensom og venneløs gutt som stadig plages av klassekamerater på stadig verre måter. Det hele skjer i Blackeberg. Vi treffer ulike mennesker som bor og vokser opp i et samfunn preget av narkotika, alkohol og skilsmisser.
Boken er utrolig spennende. Den leses på 1 -2 -3! Allerede fra side 1 settes en flott og drivende fortelling igang. Jeg klarte rett og slett ikke å legge den fra meg. Men her må du tåle en porsjon blod og skrekk. Ajuide Lindgren har i tillegg krydret med mange flotte overraskelser utover i fortelling. Dette er derfor en bok som kan anbefalest.

Oppdag mer

Bøker som ligner på La den rette komme inn:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv