Matens meglere - Terje Finstad

Matens meglere

kontroll, kvalitet og kunnskap i den industrielle matens tid

Terje Finstad (Redaktør) ; Stig Kvaal (Redaktør) ; Håkon B. Stokland (Redaktør) ; Per Østby (Redaktør)

Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no. Hvordan kan vi stole på at maten vi kjøper i butikken ikke gjør oss syke? Etableringen av institusjoner, lover og kontrollsystemer som sikrer oss at maten er trygg, er resultatet av en lang og sammensatt historisk prosess. Les mer
Vår pris
390,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Produseres på bestilling

Paperback
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Paperback
Legg i
Vår pris: 390,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Produseres på bestilling

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no. Hvordan kan vi stole på at maten vi kjøper i butikken ikke gjør oss syke? Etableringen av institusjoner, lover og kontrollsystemer som sikrer oss at maten er trygg, er resultatet av en lang og sammensatt historisk prosess. Denne boken ser nærmere på denne prosessen, og på hvordan ulike aktører og institusjoner - kalt matens meglere - har arbeidet for å gjøre maten vi spiser god, sunn og sikker.


Matens meglere viser hvordan moderne mat og matsystemer kan forstås som resultat av en rekke styringsforsøk og forhandlinger om hvordan mat blir til. Forfatterne ser på lover og regler, ekspertise, teknologier og medier som bidrar til å knytte de moderne industrialiserte matsystemene sammen. Tematikken strekker seg fra kokebøker og husmorskoler, som har hatt stor innflytelse på det norske kostholdet, til etablering av matvareindustri, fryseteknologi, datomerking og vurdering av matkvalitet. Videre ser forfatterne på mat på TV som opplysningsvirksomhet, og debatt omkring industrielt produserte ingredienser og matprodukter som margarin, vanilje og oppdrettslaks.


Gjennom disse eksemplene viser boken hvordan kontroll, kvalitet og kunnskap ble nødvendige omdreiningspunkt i den industrielle matens tid. Forfatterne har bakgrunn fra vitenskap- og teknologistudier, historie, antropologi, sosiologi og medievitenskap.


Redaktører er Terje Finstad, Stig Kvaal og Per Østby, alle ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU og Håkon B. Stokland ved Norsk institutt for naturforskning og Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: NOASP / Cappelen Damm akademisk
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 296
ISBN: 9788202756062
Utgave: 1. utg.
Format: 24 x 17 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger