Nina Lykke: Full spredning. En legeroman
Full spredning - 
      Nina Lykke

Full spredning

en legeroman

«Skarpt, sanselig og svært underholdende om fastlegen Elins utroskap og de opprørende hendelsene i kjølvannet av det. I tillegg er romanen ubetalelig morsom ... Lykke skriver usedvanlig friskt, uten filter, med glidende overganger mellom før og nå ... Det er blitt en herlig leseopplevelse.»

, Adresseavisen Terningkast 6

Når Nina Lykke kommer med en ny roman, er det duket for lesefest. I Full spredning følger hun opp skråblikket på samtiden som vi kjenner fra Nei og atter nei. Sjangerbetegnelsen «legeroman» er naturligvis ironisk; dette er langt fra kjekk, mannlig lege og ung, vakker, kvinnelig sykepleier som finner hverandre i sykehusmiljø.

Nominert til Brageprisen 2019!

Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Bente Einan Eriksen, redaktør

En «legeroman» utenom det vanlige

Elin er fastlege og i ferd med å gå opp i liminga. Ektemannen har hun fått nok av, og pasientene ser hun som fienden. Men så dukker Bjørn opp. 

Pasientene hennes er utakknemlige og krevende, gjerne hypokondere som tror alt faller på plass bare de slutter å spise gluten. Elin har gått fra å være forståelsesfull og fylt av et ønske om å hjelpe til at hun tidvis betrakter pasientene med avsky. «Fienden» kaller hun dem. Hun er lei av dem, slik hun også er lei av sin ensporede legeektemann. All fritid tilbringer han på ski, i skiboden eller på løpetur, mens Elin tilbringer kveldene hjemme på sofaen og lurer på hvor livet ble av. 

«Ingen kjenner understrømmene i befolkningen så godt som en fastlege.»

Nina Lykke, Full spredning

Fandenivoldske betraktninger
Som i Nina Lykkes forrige bok, Nei og atter nei, er hovedpersonen i Full spredning en kvinne i sin beste middelalder som betrakter verden med et uforstående og litt oppgitt blikk. Hun får god hjelp av Tore, menneskeskjelettet av  plast, som bor i hjørnet på kontoret. For Tore kommenterer både dette og hint – i Elins hode. Han representerer fornuftens stemme og gir uttrykk for Elins dårlige samvittighet når hun har gått over streken overfor pasientene. Noe som skjer stadig oftere. 

Full spredning inneholder fandenivoldske betraktninger, utroskap, tapt kjærlighet og kanskje en ny, og det hele er selvfølgelig underholdende og bitte litt tragisk. 

Et vink til Bjørn
En dag dukker Bjørn opp på facebooksiden hennes, ekskjæresten fra ungdomstida. Med fingre som ikke er en teknofreaks, legger noenogfemtiåringen ham til som facebookvenn før hun vet ordet av det. Pinlig nok sender han et vink tilbake. Og dermed starter det. Bjørn vil treffes, hun lar seg overtale, Bjørn vil mer, hun er med. Ektemannen er like mye en tynn tørrpinn som elskeren Bjørn er frodig og raus, både mentalt og kroppslig. Men han er kanskje litt enkel? Bjørn har tenkt på Elin hele sitt voksne liv, selv om også han er gift på sin kant. Forholdet utvikler seg, meldingene mellom dem setter nesten fyr på telefonen, og en dag er det klassisk nok en melding som havner feil. 

«Full spredning inneholder fandenivoldske betraktninger, utroskap, tapt kjærlighet og kanskje en ny, og det hele er selvfølgelig underholdende og bitte litt tragisk.» 

Dermed må Elin flytte ut fra rekkehuset og ender med å bosette seg på legekontoret sammen med skjelettet Tore. Hva nå? Skal Elin satse på Bjørn? Eller er han av den patetiske typen som stikker hjem til Linda med halen mellom beina, forfrisket av eskapadene med Elin og klar for neste akt i ekteskapet? 

Heidundrende lesefest
Nina Lykke gjør deg lykkelig. Det er herlig forfriskende å lese Elins opplevelser av krevende situasjoner, og hennes fandenivoldske tolkninger av dem. Hvordan hun observerer andre. Hvordan hun takler de kravstore pasientene. Hun er  en særdeles oppegående person som lider under stagnering i livet. Som syns jobben, ekteskapet og livet i Grenda har blitt en eneste monoton hverdag uten utfordringer. Og vips er det noe som skjer som tvinger henne inn i en endret situasjon. Men det skjer ikke uten et og annet sammenbrudd. 

Boka er også en intelligent, sviende og ikke minst morsom kommentar til et samfunn der alle forlanger et liv som bobler av energi og som er fylt til randen av mening til enhver tid. 

Full spredning er en frydefull og svært uvanlig legeroman.

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Stein Roll, Adresseavisen
Terningkast 5 Trine Saugestad Hatlen, VG
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 282
ISBN: 9788249521517
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8150532
Brageprisen Skjønnlitteratur 2019
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

I Lykkeland, der kan alt gå an

Nina Lykke. Foto: Agnete Brun

Hos Nina Lykke ender (eller begynner) det ofte med skilsmisse. Det er nemlig et takknemlig utgangspunkt for en krise. 

– Boka har undertittel «en legeroman», og siden det er deg skjønner vi jo at det ligger en liten tvist der. Hvordan kom du på å skrive om en fastlege, og hvordan har du fått innblikk i alle disse historiene? 

– Tanken var hele tiden å skrive om en lege, husker ikke helt hvorfor. Først var det bare et yrke jeg bestemte meg for at hovedpersonen skulle ha, og alle rundt hen (jeg visste først ikke kjønnet) også. Dette fordi jeg da kunne «begrense» researchen til ett yrke. Men da jeg begynte å gjøre research, kom alle disse historiene fra fastlegene jeg snakket med, og dermed vokste «legedelen» av boka, det var ikke til å unngå. Fastleger har et innblikk i folks liv som er unikt, de møter jo et tverrsnitt av befolkningen på en annen måte enn spesialistene, som bare møter et allerede silt utvalg.

– Også i din forrige roman, Nei og atter nei, fikk vi et innblikk i et skilsmissedrama. Hva er det som gjør skilsmisse til en god ramme for romanene dine? 

– Skilsmisser og utroskap er takknemlige utgangspunkt for krise. Folk skiller seg og/eller er utro på alle mulige forskjellige måter. Disse hendelsene kommer derfor i alle former og størrelser, akkurat som pasientene på et fastlegekontor. 

– Elin kommer i kontakt med en gammel flamme på Facebook nær sagt uten å skjønne det selv, og så er Bjørn inne i livet hennes igjen. Ville det hele ha vært unngått om hun hadde holdt seg unna sosiale medier? 

– Det tviler jeg på. Sosiale medier er jo ingenting i seg selv. Det er mennesker som skaper dem og holder dem oppe – sosiale medier er bare nok en arena der vi utfolder oss, slik telefonen, da den kom, bare var nok et sted der vi snakket. Elin kunne ha løpt inn i Bjørn på gata, og da ville det jo hendt uansett. Eller Bjørn kunne skrevet en e-post til Elin en kveld, bare for å få vite hvordan det gikk, og da ville høyst sannsynlig samme hendelsesforløp settes i gang. 

– I Elin skjer det som skjer hos mange: Hun vet ikke at det er noe hun savner før det hun savner, plutselig står der foran henne. Som en tegneseriefigur som springer utfor et stup og først faller idet hun ser ned og oppfatter at hun befinner seg i løse lufta. Skal man unngå slike risikable situasjoner, er det ikke nok bare å holde seg unna sosiale medier. Da må man – slik det står i boka – ikke stå opp av sengen, man må dessuten trekke ut alle kontakter og ikke lukke opp hvis det ringer på. 

 

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien og andre fortellinger. I 2016 fikk hun sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei, som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. 

 

«Skarpt, sanselig og svært underholdende om fastlegen Elins utroskap og de opprørende hendelsene i kjølvannet av det. I tillegg er romanen ubetalelig morsom ... Lykke skriver usedvanlig friskt, uten filter, med glidende overganger mellom før og nå ... Det er blitt en herlig leseopplevelse.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Lykkes enda bedre! Få lykkes bedre med å harselere med oss bortskjemte nordmenn enn Nina Lykke ... Det er flaut og gjenkjennelig, morsomt og mørkt. Ingen beskriver den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Nina Lykke. Etter suksessen med 'Nei og atter nei' i 2016 fikk Nina Lykke mange fans. De kommer ikke til å bli skuffet.»

, VG Terningkast 5

«Suveren blanding av erkjennelse og humor.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Nina Lykkes utroskapsroman er hennes beste til nå ... burde skrives ut på blå resept. »

, Dagens Næringsliv

«Det er moro å lese (...) ein bragd å skape ei så god bok som dette.»

, NRK Bok

«Grøssande fryd. Nina Lykkes roman syner kor gale det kan gå når vi ikkje set pris på det vi har, medan vi har det ... Satiren er skarp og ramsalt, båe romanane er ein grøssande fryd å lese. Med eit sikkert grep om forteljing og språk syner forfattaren oss dårskapen i tida vi lever i - og at nokpunktet for lengst er overskride.»

, Dag og Tid

«Nina Lykke har et sylskarpt blikk for hva som rører seg i tiden. (...) har med stort hell gjort syrlig formulert svartsinn til et varemerke. (...) en av norsk litteraturs mest begavede satirikere.»

, Aftenposten

«Nina Lykkes roman er sjarmerande svartsynt og infernalsk morosam.»

, Klassekampen