Przewalskis hest

roman

Serie: Klimakvartetten 3

«'Przewalskis hest' er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå. ... men det er nok også den mest håpefulle. For mellom linjene leser vi, i alle tre historiene: Det er aldri for seint å skifte kurs. Et mer optimistisk budskap er neppe mulig, i en romanserie om hvordan menneskeheten raserer sitt eget livsgrunnlag.»

, Dagbladet Terningkast 5
Hesterasen med det litt vanskelige navnet Przewalskis hest er en mongolsk villhest, som man trodde var utdødd. Maja Lunde, forfatter av suksessromanene Bienes historie og Blå, skriver om mennesker og dyr – og hvordan mennesket har påvirket andre arter på jorda. Przewalskis hest er den tredje boka i den såkalte klimakvartetten. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Hvor er vi på vei?

Med Bienes historie viste Maja Lunde oss konsekvensene dersom biene dør. Tørken hun skildret i Blå, opplevde vi på kroppen like etter. Nå står vi midt i en klimakrise med ekstremvær. 

St. Petersburg 1881
En oberst med navnet Przewalski bringer et skjelett av en nylig drept villhest hele veien fra Mongolia til zoologen Mikhail i St. Petersburg. Mikhail har aldri tidligere sett noe lignende. Skjelettet må stamme fra selve urhesten, som alle har trodd var utryddet. Mikhail begynner å planlegge en storstilt ekspedisjon til de mongolske steppene. Planen virker umulig, helt til eventyreren Wilhelm Wolff en dag står på døra, han kan vise seg å være mannen som kan hjelpe Mikhail ut på ekspedisjonen. 

Gjennom jakten på Przewalskihesten tvinges Mikhail til å forlate alt som er trygt, også det trygge i ham selv. 

Mongolia, 1992
Drøyt hundre år senere møter vi veterinæren Karin som i mange år har arbeidet for å tilbakeføre den utryddede Przewalski-hesten fra Europa til Mongolia. Nå er hun endelig nær ved å lykkes. Hun reiser til naturområdet Hustai med sønnen Mathias, som trenger å komme seg vekk fra Berlin og miljøet han oppholder seg i der. Karin vokste selv opp i nærheten av Herman Görings eiendom Carinhall under krigen. Der levde villhestene i fangenskap, for henne har derfor hestene alltid betydd noe spesielt. Men det har hatt sin pris, både den gangen og ikke minst nå. 

Norge, 2064
Så skal vi fram i tid. Ikke langt, men 45 år framover, og vi er midt i et norsk lokalsamfunn vi både kjenner oss igjen i og føler oss fremmede i. Eva og datteren Isa tviholder på gården sin i et Europa som er i oppløsning og preget av en flyktningkrise. Ikke over Middelhavet som i dag, men nordover gjennom Norge mot strøk der det fremdeles er mulig å bygge seg en trygg tilværelse. De fleste rundt Eva og Isa har for lengst forlatt hjemmene sine, og Isa ønsker at også de skal flykte nordover. Strømmen forsvinner, maten minker. Alt vi i dag tar for gitt av infrastruktur og menneskelige relasjoner forvitrer rundt dem. Det er bare et spørsmål om tid før de ikke lenger vil klare seg. Men Eva vil ikke dra, villhoppa i innhegningen venter et føll, og en dag dukker det en ukjent kvinne opp som også trenger et sted å være: Louise. 

Den siste i sitt slag
Gjennom tre hundreår gir Maja Lunde oss de lange linjene og illustrerer hvordan menneskers handlinger setter spor gjennom generasjoner. Przewalskis hest er en roman om en utrydningstruet hest, men først og fremst er det en stor roman om oss mennesker. Hvordan har vi påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve? 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Marie Kleve, Dagbladet
Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 553
ISBN: 9788203364099
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8148023
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Przewalskihesten (uttales Psjevalskij), også kalt mongolsk villhest. Hesterasen har fått navn etter den russiske oppdagelsesreisende Nikolaj M. Prsjevalskij, som oppdaget den i 1879. Den regnes som selve urhesten, den som kan sees på hulemalerier. Rasen, som minner om ponnier i størrelsen, døde ut i vill tilstand på 1960-tallet, men ved hjelp av et organisert avlsarbeid har man klart å opparbeide en stamme hester som lever i vill tilstand i sitt naturlige habitat i Mongolia. 

«'Przewalskis hest' er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå. ... men det er nok også den mest håpefulle. For mellom linjene leser vi, i alle tre historiene: Det er aldri for seint å skifte kurs. Et mer optimistisk budskap er neppe mulig, i en romanserie om hvordan menneskeheten raserer sitt eget livsgrunnlag.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Romanen er besettende lesning med stort driv, den er velskrevet og språklig velopplagt, midt i den dystre framtiden. ...tar ikke leseren totalt inn i klimadepresjonen. Her er sannelig også atskillig lys og håp. »

, VG Terningkast 5

«Maja Lunde har bytta ut biene med villhestar. Det var ein god ide. (...) Den som har ein flokk, kan tole temmeleg mykje, jamvel om livet endrar seg radikalt. Den som brenn for noko, har mykje å gå på. Om framtida er dyster i denne boka liksom i dei to føregåande, så sloknar ikkje livsgnisten i det skandinaviske striregnet. Det går an å leve i framtida òg.»

, NRK Bok

«Alenemoren Eva kjemper for å kunne bli boende på et nedlagt naturreservat i Norge etter samfunnets totale sammenbrudd. Denne fremtidsdystopien er det beste i romanen. (...) Den som en dag kommer inn på gården deres er imidlertid en ung, fransk kvinne som leseren vil kjenne igjen fra romanen Blå. Man må bare la seg imponere over Lundes evne til å lage overraskende plott.»

, Aftenposten

«Teksten dirrer av livsglede, språket er lekent og rikt.»

, BOK365