Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Då Ivan Iljitsj døydde

«Forlaget Skalds oversettelser, «Nynorske klassikere», er en av de beste og mest ambisiøse kvalitetsseriene som utgis i Norge, med et vell av gode utgivelser. Lev Tolstojs langnovelle om en embetsmanns død i Russland mot slutten av 1800-tallet, løfter serien ytterligere.»

Klassekampen, Bokmagasinet

Lev Tolstoj er ein bauta i russisk litteratur, og forfattaren har dessutan påverka moderne litteratur verda over. Anton Tsjekhov, James Joyce, Virginia Woolf, Marcel Proust, William Faulkner - alle desse hylla han som ein av dei fremste forfattarane gjennom tidene. Les mer

218,-

249,- Spar: 31,-

Sendes innen 3 virkedager
Lev Tolstoj er ein bauta i russisk litteratur, og forfattaren har dessutan påverka moderne litteratur verda over. Anton Tsjekhov, James Joyce, Virginia Woolf, Marcel Proust, William Faulkner - alle desse hylla han som ein av dei fremste forfattarane gjennom tidene.

«Då Ivan Iljitsj døydde» (1886) er ei lita perle av ei bok, som ofte har drukna i merksemda rundt dei store romanane Tolstoj er kjend for. Men denne langnovella er noko av det mest personlege han skreiv. Den nådelause skildringa av det uekte, overflatiske livet som Ivan Iljitsj har levd, verkar moderne - nesten samtidig. Utan høflege omsyn til lesaren, viser Tolstoj fram sjukdommen og døden i all si gru. Korleis leve eit meiningsfullt liv med den meiningslause døden som det einaste heilt sikre? Spørsmålet er like essensielt snart halvtanna hundreår seinare.

Medlemsvurdering:
Denne boken leser man ut på to timer og er en sterk opplevelse. Første halvdel av boka er en oppsummering av hovedpersonens liv fram til sykdommen rammer. Hovedpersonen framstår som beregnende i sine veivalg og det ligger kanskje under at han ikke har levd så fullt og godt som han kanskje kunne. Siste halvdel er om hans død, og dødsangst. Og det er i siste halvdel boka "tar av" og blir interessant. Tanker omkring døden, dødsangst og hva meningen med det hele er - tas åpent og direkte fram. Og slutten har en "løsning"/mulighet/befrielse i forhold til døden som kommer som var stort å lese.

margitt

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Skald
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
97
ISBN
9788279593591
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Smert' Ivana Il'ica
Format
19 x 12 cm
Serie
Skalds klassikarar

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Forlaget Skalds oversettelser, «Nynorske klassikere», er en av de beste og mest ambisiøse kvalitetsseriene som utgis i Norge, med et vell av gode utgivelser. Lev Tolstojs langnovelle om en embetsmanns død i Russland mot slutten av 1800-tallet, løfter serien ytterligere.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen, Bokmagasinet

«Ikke noe annet sted har jeg lest noe så bitende, ømt, tvisynt og avslørende om dødens uunngåelighet og umulighet.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Tolstojs mesterverk er en evig aktuell fortelling om fasade, karriere og menneskelig grums.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens tidende

Kunders vurdering

m
margitt – 16.01.2007

– Denne boken leser man ut på to timer og er en sterk opplevelse. Første halvdel av boka er en oppsummering av hovedpersonens liv fram til sykdommen rammer. Hovedpersonen framstår som beregnende i sine veivalg og det ligger kanskje under at han ikke har levd så fullt og godt som han kanskje kunne. Siste halvdel er om hans død, og dødsangst. Og det er i siste halvdel boka "tar av" og blir interessant. Tanker omkring døden, dødsangst og hva meningen med det hele er - tas åpent og direkte fram. Og slutten har en "løsning"/mulighet/befrielse i forhold til døden som kommer som var stort å lese.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Då Ivan Iljitsj døydde:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Lenz

Georg Büchner
Paperback 
208,- 229,-
 
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv