Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

La stå

noveller

Sjeldent talentfull novelledebut.

Det er Jimmy, som jobber på gravlund og tror han er adoptert, det er Katarina som er lærer og ser spøkelser. Det er Alia på elleve som bare vil stupe, Marie på tyve som bare vil sove, og svømmebassenget de møtes i, om natten. Les mer

229,-
Paperback
Sendes innen 1 virkedag
Sjeldent talentfull novelledebut.

Det er Jimmy, som jobber på gravlund og tror han er adoptert, det er Katarina som er lærer og ser spøkelser. Det er Alia på elleve som bare vil stupe, Marie på tyve som bare vil sove, og svømmebassenget de møtes i, om natten. Og det er jenta som har vært på baksida av månen. I syv noveller bringer Ingvild H. Rishøi leseren inn i et mollstemt landskap, befolket av mennesker som er fjerne for verden, men samtidig fulle av følelser for den. Vi blir kjent med Rishøis personer gjennom hyttebøker og legejournaler, gjennom brev, monologer og dialoger. Rytmisk, lyrisk og vart skriver hun fram stemninger og livsfølelser, ungdomstidens kaos og smerten som ikke er til å holde ut. Og sorg og begeistring, lengsel og små øyeblikk av forsoning.

"Uten tvil høstens debutant"
Hans H. Skei, Aftenposten

"Utsøkt debut."
May Grete Lerum, VG

"Bunnsolid debut"
Maja Troberg Djuve, Dagbladet

"Jeg har sjelden sett en slik harmoni mellom innhold og form som her [...] Dette er noveller som absolutt fortjener å bli lest. Jeg venter spent på neste bok"
Siri M. Kvamme, Bergens Tidende

"Vakker og vemodig [...] Rishøi er svært god til å konkretisere minner fra barndommen i klare bilder. [Hun] kan som forteller minne om Lars Saabye Christensen"
Anne Cathrine Straume, NRK

"La stå er en sånn bok man blir glad av"
Hilde Stubhaug, Morgenbladet

"[...] akkurat som hos Tarjei Vesaas avslører enkelheten de skjøre forbindelsene mellom menneskene"
Trond Haugen, Dagsavisen

"Etter kort tid fascineres man av hennes helt særegne, helstøpte tilnærming"
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Syv noveller som rører og utfordrer deg [...] Store leseropplevelser"
Mari Nymoen, Adresseavisa

"Røft, inderlig, fint. Kutt ut kistespikringa; novellesjangeren lever [...] Eit forfattarblikk som ser utruleg godt"
Sofie Braut, Stavanger Aftenblad

"Med sju noveller som til sammen dekker knapt 120 sider viser hun at hun behersker det meste [...] en ubetinget sterk søknad om fast plass på Parnasset"
Finn Stenstad, Tønsberg Blad

"Bokklubbene har allerede oppdaget henne, denne anmelder håper flere, alle, oppdager henne, og løper og kjøper for dette er vakkert og rett og slett til å grine av."
Sigri Sandberg Meløy, Ny Tid

"Løp og les! [...] en imponerende helhetlig utgivelse med særegne, individuelle karakterer som blir med leseren lenge etter at lesningen er over"
Kristine Isaksen, Bokavisen

"Språket er enkelt, konkret og vakkert, og de mollstemte fortellingene er gripende"
Eva Fretheim, Moss Avis

Medlemsvurdering:
Etter å ha lest denne novellesamlingen, slår det meg at hver eneste en av dem, aldri har gått i glemmeboken, ei heller sluttet å berike og røre ved mitt liv og min hverdag. Samtlige av novellene er lettleste og enkle å forstå, og temaene som går igjen er av dem som er viktige og sentrale i våre liv. Novellene handler om død og tap, sorg og fortvilelse. Samtidig gir enkelte av novellene også et innblikk i hvordan man opplever nytt håp og tro på at livet igjen kan smile til en. Bokens noveller gir styrke og kunnskap, og jeg ville ikke vært denne boken foruten! Jeg håper Rishøi ikke venter lenge før sin neste utgivelse!

Henke

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
141
ISBN
9788205381766
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2008
Format
19 x 13 cm
Serie
Gyldendal pocket

Kunders vurdering

H
Henke – 28.10.2009

– Etter å ha lest denne novellesamlingen, slår det meg at hver eneste en av dem, aldri har gått i glemmeboken, ei heller sluttet å berike og røre ved mitt liv og min hverdag. Samtlige av novellene er lettleste og enkle å forstå, og temaene som går igjen er av dem som er viktige og sentrale i våre liv. Novellene handler om død og tap, sorg og fortvilelse. Samtidig gir enkelte av novellene også et innblikk i hvordan man opplever nytt håp og tro på at livet igjen kan smile til en. Bokens noveller gir styrke og kunnskap, og jeg ville ikke vært denne boken foruten! Jeg håper Rishøi ikke venter lenge før sin neste utgivelse!

t
tonemor – 23.01.2009

– "La stå" består av sju noveller, som alle er skrevet på forskjellige vis, både som dialoger, utdrag fra hyttebøker, legejournaler og mer. Det fungerer fint, og passer godt inn i hver historie. Spennende at det er valgt en slik fremgangsmåte. At forfatteren skriver godt er det ingen tvil om. Likevel fikk jeg kanskje ikke helt det utbyttet jeg hadde ønsket meg av boka, men det er nok min egen feil. Jeg leser altfor sjeldent noveller, og jeg er kanskje av den typen som liker å ha det meste svart på hvitt. Flere av disse novellene syntes jeg var så vage, jeg fikk ikke svar på det jeg lurte på og jeg kommer til å sitte og fundere over flere av dem videre, selv om boka er utlest. Men egentlig er ikke det så dumt heller, mange av dem blir liggende i bakhodet på meg til ettertanke. Den novellen som falt best i smak hos meg var vel "Jimmy sa", den som handler om gutten som tror han er adoptert. Både på grunn av historien, men også på grunn av måten den er skrevet på. Jeg er likevel fornøyd med "La stå", selv om jeg ikke gir den noen toppkarakter.

s
stella – 15.06.2008

– Dette er en relativt kort og lettlest novellesamling, men den har den egenskapen at novellene blir liggende i bakhodet til leseren lenge etter at en har lest siste setning. Novellenes tema springer fra lengsel via sorg til glede og tidsmessig befinner alle novellene seg i vår egen samtid. Forfatteren bedriver ingen store språklige eksperimenter, fokuset ligger på det å fortelle en historie, noe hun makter til gangs. Kanskje spesielt godt i historien om gutten som tror han er adoptert - en historie fortalt utelukkende i du-form, noe som gjør novellen ekstra interessant. Jeg likte denne novellesamlingen veldig godt, mest fordi personenen i novellene er så godt beskrevet at de, som sagt, blir liggende i bevisstheten lenge etter at en er ferdig å lese. Gleder meg til å lese mer fra denne forfatteren.

L
L – 16.01.2008

– Dette er ei veldig god novellesamling av en av høstens mest omtalte debutanter, og jeg vil si meg enig i at dette er ei bok og en forfatter som det er verdt å snakke om. Novellene i denne samlinga handler om mennesker i ulike livssituasjoner, både ungdommer og voksne, men de har det til felles at de alle er litt utenfor på ett eller annet vis, enten fordi de har valgt det selv, eller fordi livet bare har ført dem dit. Formen på novellene fascinerte meg, med innslag ikke bare av monolog og brev, men også hyttebok og legejournal, og det er fint å se at slike originale innslag ikke bare blir nettopp det, men at det faktisk er en form som forfatteren får til å fungere. Språket er elegant og flyter godt, og historiene er akkurat så triste at det er litt fint.

Oppdag mer

Bøker som ligner på La stå:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Kniv

Jo Nesbø
Innbundet 
349,- 399,-

Sopp

Till R. Lohmeyer
Innbundet 
181,- 199,-

1984

George Orwell
Paperback 
229,-

Lepra

Anders Totland
Innbundet 
272,- 299,-
 

Logg inn

Handlekurv