Stedsans

noveller

; Kim Haugen (Oppleser)

"Stedsans" må være en av Lars Saabye Christensens muntreste bøker på lenge. Det er en novellesamling preget av skakk humor, og en gjennomgangsfigur er en nokså tvilsom forfatter av såkalt god litteratur, som ikke får den anerkjennelse han fortjener. Selvparodien ligger nær i mange av tekstene. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
70,-

Veil. pris: 169,-  (Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 99,-
Spar: 70,-

Veil. pris: 169,-  (Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Vi møter mange par i Stedsans, par som sliter med samlivet. Kvinner som leser disse novellene, kan jo se at de mannlige personene sjelden gjør de riktige valgene. Selv sier Saabye Christensen at personene i boka hans er slike som gjør feil, og som sjelden lærer av dem, de lærer bare feilene de gjør, utenat.

De gode novellene i Stedsans er fulle av nettopp svart komikk og satiriske kommentarer til livet. (...) Saabye Christensen glimter til med en selvironi jeg ikke har sett like skarp hos ham før.
Ingunn Økland, Aftenposten

De må dessverre ofte innse at kvinnene ikke bryr seg. Når mannen i novellen "Teater" utsettes for det mest grusomme man kan tenke seg, nemlig å bli kalt opp på scenen og måtte sitte der under hele forestillingen med ansiktet mot publikum, er det smertelig å erfare at kona på første rad knapt ser på ham en eneste gang. Og han som i "Karneval" reiser til Nice for å få fred til å skrive, og i stedet får et pariserhjul med dinglende, motbydelige barn rett utenfor vinduet og noen som har seg hele dagen i rommet ved siden av? Hvordan skrive om kjærligheten under slike vilkår?

I den lange novellen "Duett" møter vi en mann som er villig til å strekke seg så langt for kona at han vil prøve synkronsvømming. De får til og med montert speil på soverommet for å kunne øve hjemme. Men på trening får han høre at han er altfor trang i saksene og litt for treg i rullen, og når det også er en regel i synkronsvømming som heter at det ikke er lov til å bruke bunnen, da går det dårlig. Det ender med at kona heller vil svømme duett med en annen, glassmesteren Finn, en mann som er så dum at han ikke skjønner sin egen tatovering. Han har nemlig Cogito Ergo Sum tatovert i nakken. De skal konkurrere mot et dansk lag, Ringene fra Vejle Synkron, hvor en alkoholiker er et framtredende medlem. Danskene svømmer til Kim Larsens "Hvad gør vi nu, lille du", mens de selv har valgt Vivaldis "De fire årstider", sats to.

... alle fortellingene har et poeng eller en vri, som viser hvor proff og elegant Lars Saabye Christensen er.
Cathrine Krøger, Dagbladet

Samlingen er elegant bygget opp, med gjennomgangsfigurer og temaer som belyses fra mange vinkler. Den er virtuost skrevet, komisk, litterær, med fine, selvransakende noveller av edelt Saabye Christensen-merke.

 

Fakta