Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Surrogater

noveller

"Surrogater" består av syv vare og intense skildringer av ensomhet, pubertet og guttesinn, forhold mellom eldre og yngre, mellom mann og kvinne, forhold preget av skam og skyldfølelse, lengsler og savn. Les mer

159,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
"Surrogater" består av syv vare og intense skildringer av ensomhet, pubertet og guttesinn, forhold mellom eldre og yngre, mellom mann og kvinne, forhold preget av skam og skyldfølelse, lengsler og savn.
Med sin knappe stil og med minimale virkemidler formidler forfatteren psykologisk innsikt i menneskers sårbarhet, ensomhet og taushet. Novellene blir som søken etter glimt av mening i hendelser av overraskende, gåtefull og flertydig natur.
"Han har et blikk og et språk som vil kunne overleve de fleste trender og farsotter."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Breiteigs skrivekunst fyller de fleste krav man bør stille til den gode novelle, konkret og enkel i det ytre, men det uutsagte, det uvisse og den tolkning man gjør av det underforståtte, utgjør noe av et mysterium."
Terje Stemland, Aftenposten

Medlemsvurdering:
Mørke, mørke, og atter mørke kjennetegner norske Bjarte Breiteig sine novellesamlinger. Her er det ikke mye håp; livet er smertefullt og tøft, fra ende til annen. Det er dette som har fått mange til å utrope unge breiteig til "novellesjangerens enfant terrible". Det som imidlertid er sikkert - er at bjarte breiteig skriver glimrende. Det ser ut som han på mange måter er inspirert av askildsen: novellene er tettpakkede, setningene knappe, og språket er "sitrende". Enten du deler hans livsanskuelse eller ei: dette er stor novellekunst, og stor litteratur. Dette er boken hans det lønner seg å begynne med. Og husk: ser man nok etter i mørke, så kanskje man finner et glimt av lys.

Kl

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788203394614
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

T
Trine – 03.10.2009

– Som regel synes jeg romaner er å foretrekke før noveller, men noen få samlinger kan virkelig begeistre meg, og denne er en av disse. Bjarte Breiteig skriver på en nær, lett forståelig og var måte. Novellene har en trist undertone, ordet fra tittelen "Surrogater" - altså en eller annen form for erstatning går igjen som et overordnet tema i hele samlingen. Novellene henger ikke sammen, og de handler om både barn og voksne. Personlig likte jeg aller best teksten "Stockholm" som forteller om et møte mellom en mann og en kvinne julaften. De gir seg begge ut for å være noe annet enn det de strengt tatt er.

O
O. Pas. – 28.06.2007

– Breiteig befinner seg i det mørkeste mørke. I menneskets tjæresvarte indre, i det ugjennomsiktige, i det som selv subjektet ikke er herre over. Breiteig blir kjent med det mørke, han føler seg fram, som i blinde. Breiteig har utvilsomt et godt blikk for det kaotiske og mangfoldige i våre liv, det som ikke lar seg fange inn av våre dagligdagse beskyttende klisjeer, men var ikke blikket enda mer gjennomtrengende i hans første samling? Jeg kan i alle fall ikke se en positiv utvikling. Breiteig er imidlertid utvilsomt fortsatt en av de største forfatterspirene vi har. Kjøp denne og plukk samtidig opp hans andre novellesamlinger.

K
Kl – 08.06.2007

– Mørke, mørke, og atter mørke kjennetegner norske Bjarte Breiteig sine novellesamlinger. Her er det ikke mye håp; livet er smertefullt og tøft, fra ende til annen. Det er dette som har fått mange til å utrope unge breiteig til "novellesjangerens enfant terrible". Det som imidlertid er sikkert - er at bjarte breiteig skriver glimrende. Det ser ut som han på mange måter er inspirert av askildsen: novellene er tettpakkede, setningene knappe, og språket er "sitrende". Enten du deler hans livsanskuelse eller ei: dette er stor novellekunst, og stor litteratur. Dette er boken hans det lønner seg å begynne med. Og husk: ser man nok etter i mørke, så kanskje man finner et glimt av lys.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Surrogater:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv