Håkan Nesser: De vestrehendtes forening

De venstrehendtes forening

; Elisabeth Bjørnson (Oversetter)

«Det hele båret frem av et renskåret og tindrende klart språk, ispedd lysende gullkorn av presise personskildringer og karakteristikker. Håkan Nesser er en forfatter som virkelig utstråler fortellerglede.»

, VG Terningkast 5

Et stjernemøte mellom de folkekjære politietterforskerne Van Veeteren og Gunnar Barbarotti!

Da Marten og Rejmus gikk på barneskolen, dannet de De venstrehendtes forening. Flere tiår senere brenner et gammelt pensjonat ned til grunnen, og flere mennesker omkommer.

Les mer
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

En grunn grav

Omsider har van Veeteren funnet sin hovedmistenkte i en gammel sak. Problemet er bare at den avdøde har ligget i den grunne graven lenge, trolig i flere tiår – faktisk ser det ut til at han har ligget der såpass lenge at han rykker ned fra plassen som hovedmistenkt.

«Når Håkan Nesser er i toppform, er det få som matcher ham som spenningsforfatter.» 

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5 

Mordbrann
Den avdøde var mistenkt for å ha stått bak brannen i Mollys pensjonat i 1991. Fire mennesker omkom i brannen. De var alle sammen deltakere i en gjenforeningsfest, og de ble merkelig nok sittende ved spisebordet til tross for brannen. Hvorfor søkte de ikke ut? Var de dopet ned? I følge vitneutsagn manglet en av middagsgjestene, som dermed ble antatt å være gjerningsmannen bak brannen. Politiet lette med alle ressurser i lang tid, men mannen ble ikke funnet. Det fikk sin naturlige forklaring: Mannen har i alle årene siden brannen ligget i en grunn grav i skogen. Saken må dermed ses i et helt nytt lys.

De venstrehendtes forening
Hvem var egentlig de fire som døde i brannen, hva slags gjenforening var det snakk om? Van Veeteren følger sporene bakover i tid, til da guttene Marten og Rejmus ble plaget av barneskolelæreren sin, og dannet De venstrehendtes forening. Hendelser i fortiden og nåtiden henger sammen, men det finnes ingen igjen i live som kan forklare hvordan. Nesten ingen.

«Blant de mange svenske kriminalforfattere er Håkan Nesser den mest kresne stilisten.» 

Fredrik Wandrup, Dagbladet, terningkast 5 

Kjært gjensyn
Å lese en bok av Håkan Nesser er en nytelse. Språket er uanstrengt og elegant, og historien flyter lekende lett. I De venstrehendtes forening møtes for første gang Van Veeteren og Gunnar Barbarotti i oppklaringen av en komplisert uløst sak.

Det er bare å sette av tid til godstolen, og glede seg til noen timer i selskap med De venstrehendtes forening.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Terningkast 5 Fredrik Wandrup, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 525
ISBN: 9788205518186
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: De vänsterhäntas förening
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8138257
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
 

Den glitrende stilisten

«Snart 69 år gamle Håkan Nesser er som vellagret vin av den riktige sorten: Han blir bare  bedre med årene,» skriver VGs anmelder. 

Siden debuten med Koreografen i 1988 har Nesser opplevd enorm suksess verden over. Han har solgt 15 millioner bøker og trollbundet leserne på mer enn 30 språk i mer enn 30 år. 

Leserfavoritt
Den store suksessen skyldes ingen markedsføringsstunt – vi vil hevde at den skyldes kvaliteten. For alle som er glad i lese, er Håkan Nessers bøker en ren nytelse. Å åpne en bok i van Veeteren-serien, der handlingen er plassert i den fiktive, europeiske byen Maardam, er som å komme hjem. Det føles som hjemme til tross for at man aldri har vært i Maardam og ei heller aldri vil kunne reise dit – annet enn i bøkene. Hele elleve bøker har det blitt om den tenksomme etterforskeren – og i De venstrehendtes forening får han nødvendig bistand fra en annen kjenning for de faste Nesser-leserne, selveste Gunnar Barbarotti, for å løse flokene. 

Romaner med drap
Håkan Nesser har et bredt spekter å spille på. Ofte er det et drap handlingen kretser rundt, som en katalysator eller et vendepunkt, men Håkan Nessers romaner er så mye mer enn krim. Få forfattere kan som Nesser beskrive relasjoner mellom mennesker, eller kanskje ikke minst manglende relasjoner. I Nessers bøker finner vi ofte stillfarne, litt ensomme mennesker, satt på prøve av livet selv.

«15 millioner lesere i løpet av over 30 år borger for kvaliteten – har du fremdeles ikke lest noe av Nesser, så anbefaler vi varmt at du begynner nå. Da har du mye å glede deg til!»

«Han ser etter årsaken til kriminalitet i samfunnets feil og mangler,» skriver en anmelder. På mange måter kan interessen for menneskene, både ofre og gjerningspersoner, minne om Karin Fossum. Nesser utprøver og problematiserer, han utforsker samvittighet, bitterhet og smålighet – men han skriver også overbevisende om moden kjærlighet og dyp, ektefølt forståelse. En grunnfestet humanisme løper som en rød tråd gjennom hele forfatterskapet, ispedd en ørliten porsjon nostalgi, en lengsel tilbake til en, muligens, enklere verden. 

Lysende språk
Håkan Nesser er også en av de fremste stilistene i nordisk litteratur. Språket flyter så befriende godt at leserne bare kan lene seg tilbake og la seg fylle av en dyp tilfredshet, man blir nesten euforisk lykkelig av å bli så godt ivaretatt. Nesser er en mester i kunsten å vise, ikke fortelle, og kan skape en stemning ved hjelp av ytterst få ord. 

15 millioner lesere i løpet av over 30 år borger for kvaliteten – har du fremdeles  ikke lest noe av Nesser, så anbefaler vi varmt at du begynner nå. Da har du mye å glede deg til! 

 

Håkan Nesser (f. 1950) en av svensk litteraturs store fortellere. Han har hatt stor suksess med bøkene om førstebetjent Van Veeteren og om Gunnar Barbarotti. Nesser mottok Svenska  Deckarakademins debutantpris for den første boka i serien om Van Veeteren. De følgende fire ble alle nominert til «Årets bästa svenska deckare», og to av dem vant prisen. Carambole ble kåret til beste skandinaviske kriminalroman 2000. Nesser vant også Danske Kriminalakademis pris for beste krim- og spenningsbok i 2014. 

Førstebetjent Van Veeteren

• Det grovmaskede nettet (1993)
• Borkmanns punkt (1994)
• Gjenkomsten (1995)
• Kvinnen med fødselsmerket (1996)
• Førstebetjenten og tausheten (1997)
• Münsters sak (1998)
• Carambole (1999)
• Ewa Morenos sak (2000)
• Svalen, katten, rosen, døden (2001)
• Tilfellet G (2003)
• De venstrehendtes forening (2018)

Barbarotti-serien

• Menneske uten hund (2006)
• En helt annen historie (2007)
• Beretningen om herr Roos (2008)
• De ensomme (2010)
• De sørgende (2012)
• De venstrehendtes forening (2018) 

 

«Det hele båret frem av et renskåret og tindrende klart språk, ispedd lysende gullkorn av presise personskildringer og karakteristikker. Håkan Nesser er en forfatter som virkelig utstråler fortellerglede.»

, VG Terningkast 5

«Når Håkan Nesser er i toppform, er det få som matcher ham som spenningsforfatter.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Blant de mange svenske kriminalforfattere er Håkan Nesser den mest kresne stilisten.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Håkan Nesser har ført sine to helter sammen – på det enkleste og mest selvfølgelige vis. Og det er vellykket, riktig vellykket. (...) 'De venstrehendtes forening' må være Håkan Nessers fineste arbeid på lenge.»

, NRK Bok

«Den spennende historien er full av fallemmer, cliffhangers og blindveier – men også en sterk skildring av hverdag og relasjoner fram mot livets slutt.»

, Svenska Dagbladet

«Håkan Nesser er en sikker stilist, bedre enn de fleste.»

Dagens Nyheter

«Jeg har sagt det før og sier det igjen: Håkan Nessers språk er av høyeste kvalitet ... han er i storform!»

«'De venstrehendtes forening' er en sidevenderkrim i samme grad som den er en leksjon i livsfilosofi.»