Den engelske piken

; Runa Eilertsen (Oppleser) ; Jan Chr. Næss (Oversetter)

... som å se en klassisk Hollywood-film [...] Omgivelser og landskap, lukter og lyd - alt bringer historikeren Webb stilfullt til live. Detaljene er rike, og tidsånden klar og tydelig [...] en handlingsmettet og svært leseverdig roman som byr på mange overraskende vendinger ...

, VG Terningkast 5
På en reise til Oman blir den nyutdannede arkeologen Joan kjent med den oppdagelsesreisende Maude. Vennskapet trekker henne inn i et dramatisk spill og setter spørsmålstegn ved hennes drømmer for framtiden og hvordan hun ønsker å leve. Katherine Webb skriver om selvstendige kvinner i Den engelske piken. Les mer
Vår pris
199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 199,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Kari Øverby

Katherine Webb har skrevet en fengslende og levende fortelling om to kvinner og deres muligheter til å realisere drømmer, om kjærlighet og opplevelse av svik. Skildringen av miljø og hovedpersoner står særlig godt fram og tar leseren med på en fargerik og oppslukende reise til Oman på slutten av 1950-tallet med et sus av Tusen og én natt. Den engelske piken er en eventyrlig fortelling om et land i Midtøsten vi ikke kjenner, men fra en region vi daglig hører om i nyhetene.

 

Kryssende livsløp
Forfatteren har lykkes godt med å skape to uvanlige kvinneskikkelser i Joan Seabrook og Maude Vickery. Handlingens to parallelle kronologiske forløp har dem som hvert sitt sentrum. Joan er nyutdannet arkeolog og hovedperson i handlingens nåtid, 1958, mens Maude er omdreiningspunkt 50 år tidligere. Før siste side er lest, har de to forløpene krysset hverandre på overraskende vis, og Maudes og Joans liv er dramatisk endret. Webbs roman har et slektskap med Kate Mortons og Lucinda Rileys bøker, også her er det hendelser fra fortiden som avsløres og står fram i nytt lys.

Det historiske bakteppet for krigshandlingene i boka er en reell konflikt i Oman på denne tida, med britene og sultanen på den ene siden og opprørere støttet av Saudi-Arabia på den andre. Oman var et strategisk viktig land. Joans bror er stasjonert i den britiske militærforlegningen på stedet. Konflikten og den naive beundringen unge Joan har for den eldre Maude fører til overraskende vendinger i bokas dramatiske utvikling.

Selvstendige kvinner mot strømmen
Joan har lest om Maudes spennende reiser. Hun krysset ørkenen, Tomhetens hjørne, som første kvinne i 1909, og hun har levd hele livet sitt i Oman. Maudes opplevelser og sans for eventyrlige reiser bidrar til at Joan tenker mye på hva slags liv hun selv ønsker å leve, og en hendelse i forholdet til forloveden tvinger fram et viktig valg. Hun er oppsatt på å besøke ørkenfortet Jabrin, og hun har en drøm om å være første kvinne til å bestige fjellet Jebel Akhdar. Men Oman er ikke et land turister ferdes lett i, og det er umulig å få til dette uten tillatelse fra sultanen eller hemmelig bistand fra lokale medhjelpere.

Selv om Joan har utdannet seg til arkeolog, har omverdenen ingen forventninger om at hun skal jobbe når hun har giftet seg. I dag er det en selvfølge at også kvinner har muligheten til å realisere drømmer og skape seg et selvstendig liv, men så sent som på 1950-tallet var det uvanlig. På Maudes tid, enda 50 år tidligere, var det veldig sjelden, men Maude hadde privilegier ved å tilhøre overklassen, og hun hadde penger til å reise og oppleve verden. I avgjørende situasjoner blir verken Joan eller Maude tatt på alvor av mennene rundt seg, og det får skjebnesvangre følger for mennene det gjelder.

Møtet med den uvanlige og tilbakeholdne kvinnen endrer alt for Joan. Hun lar seg forføre av det spennende nye vennskapet, og begynner ikke før det er for sent å stille spørsmål ved sine egne handlinger. Da Joan skjønner at hun er blitt en brikke i et lumsk spill, må hun prøve å hindre begivenheter hun selv har satt i sving, før de får de frykteligste konsekvenser.

Dame med bein i nesa
Portrettet av den eksentriske, egenrådige og bitre Maude gjør dypt inntrykk, og leseren forstår Joans fascinasjon og beundring for denne tøffe, gamle dama, som gikk under kallenavnet Flisa som barn. Maude står ikke tilbake for den intrigante enkehertuginnen i Downton Abbey, selv om miljøet de virker i, er veldig forskjellig.

Katherine Webbs vev av dels historiske hendelser og dels fiktive personer er utført på praktfullt og spennende vis. Legg gjerne ut på reise med Joan og Maude, de er verdt bekjentskapet!

 

En fengslende og nydelig skrevet historie full av eventyr, mystikk og kjærlighet. Den engelske piken trollbandt meg fra første side. Santa Montefiore, forfatter

Den engelske piken er en fantastisk bok. Jeg ble fullstendig oppslukt av Maude og Joans eksotiske eventyr ... Ved endt lesning begynte jeg straks å savne den omanske ørkenens brennende hete og vidstrakte, blå himmel. Kate Riordan, forfatter

Fakta