Den tause pasienten - 
      Alex Michaelides
    
      Line Gustad Fitzgerald

Den tause pasienten

; Line Gustad Fitzgerald (Oversetter)

«Dette er rent gull! ... den hører til blant toppen av psykologiske thrillere.»

, VG Terningkast 6
I Den tause pasienten møter vi Alicia Berenson, som skriver dagbok for å få utløp for følelsene sine - men mest for å berolige Gabriel, bevise for ektemannen at hun har det bra. Det siste hun vil, er å være til besvær for Gabriel eller gjøre ham ulykkelig på noe vis. Inntil hun en kveld skyter ham fem ganger i ansiktet og aldri mer sier et ord. Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Stillest vann har dypest grunn

Alicia Berenson skriver dagbok for å få utløp for følelsene sine - men mest for å berolige Gabriel, bevise for ektemannen at hun har det bra. Det siste hun vil, er å være til besvær for Gabriel eller gjøre ham ulykkelig på noe vis. Inntil hun en kveld skyter ham fem ganger i ansiktet og aldri mer sier et ord. 

Seks år etter tragedien dukker det opp en ledig stilling på institusjonen The Grove, der Alicia er innlagt. Psykoterapeuten Theo Faber er overbevist om at han kan få Alicia til å snakke, noe ingen andre har klart. 

«En så helstøpt og velskrevet psykologisk thriller er en sjeldenhet i den krimlitterære verden.»

Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5

Vi blir kjent med hovedpersonen, den unge Alicia, gjennom hennes dagboknotater, der hun deler noen av sine tanker og bekymringer, om bildene hun maler og om ektemannen Gabriel, som hun elsker så høyt. Allerede på første side blir vi grepet av en snikende følelse av fare. Selv om vi får inntrykk av at hun lever et ganske stillferdig liv, blir man urolig. For det er noe hun ikke vil si, noe hun ikke vil skrive om. Vi fornemmer at noe fryktelig kommer til å skje. 

Heks eller helgen
En kveld skyter Alicia ektemannen fem ganger i ansiktet og slutter å snakke. Straffen blir hun dømt til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teoriene om den tause pasienten er mange, i pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Men Alicia nekter å snakke, og det grufulle drapet forblir en gåte. Det eneste som gir rom for tolkning, er et selvportrett Alicia maler. Fingrene holder om penselen. Fra den drypper det rød maling – eller er det blod? 

«Ikke minst klarer Alex Michaelides å lande historien fjellstøtt, med den overraskende tvisten en god psykologisk thriller krever.»

Vebjørn Rogne, BOK365, terningkast 6 

Hun er gjengitt mens hun maler, og allikevel er lerretet tomt, akkurat som ansiktsuttrykket. Hodet er vendt over skulderen, og hun ser rett på oss. Åpen munn, skilte lepper. Stum.

På lukket avdeling
En av dem som har fulgt saken om Alicia på avstand, er terapeuten Theo Faber, historiens andre forteller. Seks år etter tragedien søker Theo jobb på «The Grove», det psykiatriske sykehuset Alicia er innlagt på. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en taus pasient? Kommer Alicia noensinne til å snakke om hva som skjedde? 

Fabelaktig slutt
Til tross for at sidene etter hvert flyr av gårde og du bare må finne ut hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden – hvorfor Alicia valgte å forbli taus istedenfor å forsvare seg – bør du ikke lese den for fort. Slutten vil mildt sagt overraske deg. Og tro meg ... du vil ikke bli skuffet. 

«Den tause pasienten er virkelig også en forrykende spennende thriller, med den obligatoriske twisten på slutten som setter hele historien i et nytt lys.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5

Fra psykiatri til forfatter
Alex Michaelides har selv jobbet med ungdom i psykiatrien i flere år, men valgte å avbryte psykologistudiene for å bli forfatter. I et intervju fikk han spørsmålet om hvorfor alle burde lese debutromanen hans. Michaelides ga sitt favorittsitat som svar: – Den tause pasienten er ikke bare for dem som liker thrillere, men for alle som selv har gått i terapi, eller alle som noen gang har vært forelsket ... 

«Den beste psykologiske thrilleren siden 'Flink pike' og 'Piken på toget'.» 

Aslak Nore, A-magasinet

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Elin Brend Bjørhei, VG
Terningkast 6 Vebjørn Rogne, BOK365
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 379
ISBN: 9788202598839
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The silent patient
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8158959
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Alex Michaelides er født på Kypros i 1977 og har gresk far og engelsk mor. Han studerte engelsk litteratur ved Cambridge og manusutvikling i LA. Han har skrevet manus til flere store Hollywoodfilmer. Forfatteren fikk en drømmestart med debutromanen Den tause pasienten. Den er solgt til over 40 land, og gikk rett inn på førsteplass på New York Times bestselgerliste. Thrilleren har høstet lovord og glitrende kritikker, og Brad Pitt/Plan B var raskt ute og sikret seg filmrettighetene. 

«Dette er rent gull! ... den hører til blant toppen av psykologiske thrillere.»

, VG Terningkast 6

«Alex Michaelides har et imponerende grep om det hele, og det virker smått utrolig at vi her snakker om en debutant.»

, BOK365 Terningkast 6

«En så helstøpt og velskrevet psykologisk thriller er en sjeldenhet i den krimlitterære verden.»

, Dagbladet Terningkast 5

«'Den tause pasienten' er virkelig også en forrykende spennende thriller, med den obligatoriske twisten på slutten som setter hele historien i et nytt lys.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Utrolig godt og spennende skrevet.» «Imponerende og innviklet plott som nøstes opp i en glitrende og uhyggelig avslutning.»

, Ledelse og Teknikk

«Det er en spennende psykologisk thriller med en overraskende slutt.» «Kapitlene er korte og slutter med en cliffhanger så jeg måtte bare fortsette å lese selv om det var langt på natt.»

, Sydvesten