Et offer til Molok - Åsa Larsson

Et offer til Molok

; Kari Bolstad (Oversetter)

Serie: Rebecka Martinsson 5

Kåret til årets beste svenske krim 2012!
En stor bjørn blir skutt i nærheten av Kiruna, og i bjørnens mage finner man knokler fra et menneske. Noen måneder senere blir en kvinne myrdet med en høygaffel, mens hennes barnebarn Marcus overlever ved å gjemme seg i et lekehus. Les mer
Vår pris
199,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

E-bok
Legg i
E-bok
Legg i
Vår pris: 199,-

(E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

Kåret til årets beste svenske krim 2012!
En stor bjørn blir skutt i nærheten av Kiruna, og i bjørnens mage finner man knokler fra et menneske. Noen måneder senere blir en kvinne myrdet med en høygaffel, mens hennes barnebarn Marcus overlever ved å gjemme seg i et lekehus. Da Rebecka begynner å se på den myrdede kvinnens bakgrunn, viser det seg at usedvanlig mange av hennes nærmeste slektninger er døde. Den eneste overlevende er lille Marcus.Samtidig rulles historien om Kirunas mektigste mann opp. Hjalmar Lundbohm var direktør for gruveselskapet i den lille gruvebyen, og var en rik og mektig mann. I 1914 innledet han et forhold til en ung lærerinne. Forholdet ble uglesett og skulle få katastrofale følger gjennom flere generasjoner.

Dette er den femte boken med Rebecka Martinsson. Et brutalt kvinnemord i nåtidens Kiruna og et kjærlighetsforhold nesten hundre år tilbake i tid.


"Åsa Larsson spikrer deg raskt og effektivt til lesestolen."
Berit Kobro, VG
"Saftig krim.

Det er ikke uten grunn at den ble kåret til årets beste svenske krim i 2012."
Adresseavisen


«... en solid, original og spennende intrigearkitektur.»
Knut Holt, Fædrelandsvennen

«... hever- den seg godt over snittet på grunn av sine litterære kvaliteter.» Arne Guttormsen, Vårt Land

«Forfatteren er svært god på å bygge opp spennende krimplott. Personskildringene vi-ser usedvanlig innsikt i menneskesinnet. Ikke uten grunn har Larsson blitt sammenlignet med Karin Fossum. Jeg anbefaler Åsa Larsson på det sterkeste. Har du forfatterskapet til gode så begynn på bind 1, Solstorm». Charlotte Gulbraar, Romerikes Blad

Åsa Larsson spikrer deg raskt og effektivt til lesestolen.


Først serverer hun en gammeltestamentlig historie som utlover Guds vrede over den som gir barn til Molok, guden for rikdom og krigslykke.

Så skildrer hun en bjørnejakt så uhyggelig nærgående at bjørnestanken river i nesa. I bjørnemagen finner de bær, rester av en hund og et menneske.

Forfatterens gjennomgangsfigur, aktor Rebecka Martinsson, kommer fra Norrbotten. Traktene rundt Kiruna var arnestedet for gruvedrift, arbeiderbevegelsens vekst og for læstadianerbevegelsen.

Boken veksler uanstrengt mellom nåtiden og Klondykeperioden i Kiruna på begynnelsen av 1900-tallet, der gruvedisponent Hjalmar Lundbohm og den vakre unge lærerinnen Elina har et hemmelig kjærlighetsforhold som ender uhyggelig tragisk.

Mannen som ble bjørnemat, er i slekt med kvinnen som myrdes kort etterpå. Morderen har prøvd å skjule mordet ved å brenne ned huset. Kvinnen bodde alene med sitt syvårige barnebarn som klarte å rømme og gjemme seg i en lekestue.

Rebecka blir tidlig bortmanøvrert , men unngår ikke å bli innblandet i saken, fordi den blir personlig, den er selvfølgelig mye større enn antatt, alt på sjangerriktig vis.

Larsson er en mester på uhygge, karaktertegning, lokalkunnskap og troverdig miljøskildring. Hvorfor det ikke blir perfekt innertier er fordi miljøet er for lite til å bære alle drap, påkjørsler, høygaffelmord, skuddrama, selvmord og brann.

Det blir som å se en muskeldopet Arnold Schwarzenegger i en bitte liten robåt i en Terminator-film. Men en absolutt sidevender får du.
Berit Kobro, VG

Saftig krim.


Dette er den femte boka om etterforsker Rebecka Martinssons liv og de forblåste nærområdene til Kiruna i Nord-Sverige. Som så ofte ellers er det skog, vidde og landsbyfolk og -dyr som er tema, snarere enn det gamle gruvesamfunnet.

Skjønt, i en parallellhistorie fra nesten hundre år tilbake spiller Kirunas grunnlegger Hjalmar Lundbohm en betydelig rolle, og denne fascinerende historien peker selvsagt på et eller annet vis fremover til det aktuelle rovmordet i vår egen tid.

Selve løsningen på krimplottet, hvem som gjorde det, er ganske enkel, og persontegningen kan være unyansert. Statsadvokat Carl Von Post, Rebecka Martinssons rival på jobben, er en herlig endimensjonal dustemikkel, og også andre ingredienser i boka kan beskyldes for å bli tegnet overtydelig.
Men samtidig vever Larsson en stadig mer fascinerende univers, der karrierejuristens Martinssons gamle jetset-liv i Stockholm virker stadig mer irrelevant i forhold til dypdykket i hennes aner og nåværende liv i Lappland. Det skjer minst like mye i hennes eget liv som i krimgåten hun avdekker. Det er humor, tæl, ruskevær og store følelser i sving i denne historien. Det er ikke uten grunn at den ble kåret til årets beste svenske krim i 2012. Adresseavisen


Aftenposten Morgen 28.04.2013
Menneskelig drama for full musikk


Å generalisere over det store feltet som kalles svensk krim, er en vanskelig øvelse. Ikke desto mindre finnes det vektige grunner for å si søta bror rett som det er spiller seg inn i det strengt sosialrealistiske og så smått traurige hjørnet. De...
ANMELDELSER:

Terningkast 5 VG
Terningkast 5 Adressa

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788205446502
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Till offer åt Molok
Format: EPUB
Filstr: 2.1 MB
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger