Fallvann

; Mai-The Duc (Oppleser) ; Erik Krogstad (Oversetter)

Mikael Niemi har stått for en av Nordens største boksuksesser i nyere tid med Populærmusikk fra Vittula. Nå er han tilbake med et smell! Les mer
Vår pris
332,-

(Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 332,-

(Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Annette Sjursen, regissør, dramatiker og journalist

I Fallvann møter mennesket naturen i dens livgivende og dødbringende kraft i form av en elv som flommer over. Niemi fanger meg på første side, akselerer videre og stopper ikke, selv på siste side. Jeg vil ha mer.

Her er den Mikael Niemi tilbake som forførte lesere og kritikere med Populærmusikk fra Vittula.
Dalarnas Tidning

Det handler om en usedvanlig fuktig høst i svenske Norrland. Det har regnet hele høsten. Kraftverkets vannmagasin er fullt, og plutselig skjer det ingen tror skal skje, trykket blir for stort. Magasinet sprekker. Dominoeffekten bygger opp en gigantisk flod. Det finnes ingen kriseberedskap, og telefonlinjene slås raskt ut av spill. Mikael Niemi skildrer en nordisk tsunami, en tikkende bombe eller flere, rundt omkring i Skandinavia. Snart rammer vannmassene intetanende mennesker som strever med sine problemer som med ett ikke virker like store idet de ser vannmassene komme mot seg.

Perspektiv
Vi møter Adolf, som tar en pause fra livet i London og kjører sportsbil i sine barndomstrakter, helikopterflygeren som går i selvmordstanker fordi separasjonen vil ta fra ham alt, hans kone som vil ha med seg peonene fra deres felles hjem og som rasende oppdager at han har gravd dem opp. Vi møter deres bekymrede gravide datter, og Lena, som maler akvareller ved elvens bredder, samt Barney, som arbeider ved dammen. Hva tenker de når vannet treffer dem? Hvem overlever og hvem dør? Hva gjør de? Hvem blir de? Hva forsøker de å redde?

Luleelvens hysteriske ferd gjennom landskapet - hvordan den lyder, hvordan den kjennes og hvor truende den er - det er fantastisk godt skrevet.
Sveriges Radio, Kulturnytt

Dette er noe så uvanlig som en svensk katastroferoman. Et knyttneveslag av det slaget man trenger for å få perspektivet på plass. Du inspireres til å stille spørsmål ved egne livsvalg, samtidig som du nærmest jager side opp og side ned for å få vite hva som skjer med menneskene du kjapt har blitt glad i. For dette er fortelling i høyt tempo, det er sårt, det er voldelig og det er helter og antihelter som kjemper sitt livs kamp. Det hele flettes elegant sammen til et nettverk av historier og skjebner som tvinges til å følge flodbølgen mot det åpne havet.

Engasjerende
Fallvann er like sjangerbevisst og spennende som en Hollywoodfilm på sitt beste. Storslagen natur, et troverdig trusselbilde og et fascinerende persongalleri. Vannsymbolikken er konkret og slående romanen igjennom i sin vakre dobbelthet, der renselse og livgivende kraft er kombinert med destruktivitet. Persontegningene er detaljerte og gripende. På tross av at det er mange personer vi møter, klarer forfatteren å beskrive dem så presist og engasjerende at vi ikke avviser noen av dem. En multiplot-handling kan lett bli overfladisk. Det blir ikke denne, den blir bare mer eksplosiv. Som leser føler du deg i trygge hender fordi du raskt merker en dyptgående menneskekunnskap i karakterbeskrivelsene. Og en humor på vegne av menneskets dårskap. At vi gang på gang må rammes av en eller annen form for sykdom eller katastrofe for å bli minnet om hva som er viktig, er en tanke du slås av. Og mens jeg tenker på dette, må jeg stadig tvinge meg til ikke å kikke på siste side for å finne ut av hvordan det går.

Et bedre liv?
Jeg vil vite om de atskilte personene kommer til å få snakket sammen, hjulpet hverandre og sett hverandre før de eventuelt dør. Får de sagt det som aldri ble sagt? Slutter de fred? Om de overlever, lurer jeg på om de får en innsikt av dødstrusselen som gir dem et bedre liv.

Oh my God-øyeblikkene er ikke bare mange, de kommer dessuten akkurat så tett som man kan ønske seg i en skikkelig katastrofefilm.
Expressen

Overlever Adolf Pavval? Han i bilen med estetikk og motorkrefter i skjønn forening, som lengter etter kokekaffe og andre opplevelser som kan ta balletak på hans komfortsone? Hva med Vincent, som man skulle tro hadde funnet friheten i sitt helikopter, men som vi skjønner er hans fengsel. Vincent vil ta livet av seg, han vil "styrte som en kongeørn fra skyene, en Ikaros". Han er med andre ord mannen som vil ta sitt eget liv, som snart skal få vite at det er større krefter enn hans egen destruktivitet som er ute etter ham. Dette handler om hvor verdifullt livet er i seg selv, uansett. Ikke så dumt å bli minnet om, ved starten på et nytt år.

Fakta

Om forfatteren

Mikael Niemi (f. 1959) er oppvokst i Pajala i Nord-Sverige, der han fortsatt bor. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan og har senere skrevet i ulike sjangre for både voksne og ungdom. Hans store gjennombrudd kom med Populærmusikk fra Vittula (2000), som vant Augustprisen som årets beste roman i Sverige og ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Med Fallvann er han tilbake med en bred og dramatisk fortelling fra det nordlige Sverige.

Intervju