Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Halvmorderen

en beretning om Adalbert Hanzon i nåtid og fortid, forfattet av ham selv

«I en egen klasse»

Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa

Hovedpersonen i Håkan Nessers roman har sonet for et drap han dessverre ikke har begått. Så treffer han igjen en kvinne som kan renvaske ham. Les mer

249,-

399,- Spar: 150,-

Sendes innen 1 virkedag

Et helt liv som halvmorder

Adalbert Hanzons liv bærer preg av en ungdomsforelskelse og en drapsdom. Så oppstår en plutselig hendelse som endrer hele tilværelsen hans. 

73 år gamle Adalbert Hanzon lever et svært stille og tilbaketrukket liv. Bortsett fra en jevnaldrende nabo som han pleier jevnlig omgang med og en prateglad kusine han av og til treffer, tilbringer han tiden stort sett alene. 

Kvinnen på apoteket
Så inntreffer en hendelse som en dag får ham ut av mønsteret. Under et apotekbesøk ser han det som kan være en kvinne han kjente i sitt tidligere liv. En kvinne han kjente svært godt en sommer på 1970-tallet. Livet til Adalbert har ikke vært helt uten utfordringer. Som gammel ser han nå blant annet tilbake på et langt liv bak murene etter å ha sonet for et drap han strengt tatt ikke kan (men gjerne skulle) ha begått. 

«Mord, skam, skyld og kjærlighet - ingrediensene i Håkan Nessers nye roman er klassiske.»

Victor Malm, Expressen

Den skjebnesvangre sommeren
Hvis kvinnen han så på apoteket er den han tror, kan saken kanskje få sin oppklaring. Men de eneste som kan hjelpe ham med å spore opp kvinnen og finne ut hva som skjedde for et halvt århundre siden, er irriterende nok hans småsure nabo Henry, samt den nevnte kusinen som i utgangspunktet er mest interessert i å få ham til å begynne å mosjonere. Jakten på den mystiske kvinnen, og ikke minst svaret på hva som egentlig skjedde den gangen, medfører at Adalbert motvillig må knytte seg tettere til menneskene i livet sitt. I ettertid skal det vise seg at akkurat dét kan ha vært bra for ham.

Skyld og Skam
Jakten på kvinnen og hendelsene i fortiden utløser også et ønske i Adalbert om å skrive historien om sitt liv. Et liv preget av det han omtaler som sine faste følgesvenner Skyld og Skam. De har alltid vært der, og de kommer aldri til å forlate ham. Men hva det er i fortiden som tynger ham, må han skrive fram for både seg selv og for oss leserne. Og om det så er skyld og skam som har preget ham gjennom livet, så er fortellingen om livet hans langt mer humørfylt enn som så. Etter hvert som han jobber seg gjennom livet sitt, er det en erkjennelse som etter hvert også går opp for Adalbert selv: kanskje er ikke livet så galt likevel. 

Sorgmunter feelgood
For det er alt annet enn livslede som preger Adalbert og hans to gode hjelpere når de spaner etter kvinnen som kan redde ham. Hans eneste sikre spor er at kvinnen han leter etter, hadde en tatovering. Ikke et vanlig syn på kvinner på 1970-tallet og heller ikke så lett å oppspore i dag med tanke på at tatoveringen var plassert like over kvinnens hjerte. I jakten på en bekreftelse ender derfor Adalberts kusine opp i badstuene i byens svømmehaller på jakt etter et tatovert kvinnebryst. Om hun finner det eller ikke, får bli opp til leserne å finne ut av, men bli ikke overrasket om du gjennom Nessers sorgmuntre feelgood-roman får noen uventede svar på hva som skjedde denne sommeren for snart 50 år siden. 

 

Medlemsvurdering:
Jeg tror jeg har lest alle Nessers krimbøker og har aldri blitt skuffet. Det er noe med den lune, humoristiske tonen og et velsignet fravær av spekulative skildringer av vold, blod og gørr.

Vigdis Tangen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
269
ISBN
9788205532441
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Halvmördaren
Format
21 x 14 cm
Nr
8161968

Utdrag

Om forfatteren

Håkan Nesser (f. 1950) er en av svensk litteraturs store fortellere. Han har hatt stor suksess med bøkene om førstebetjent Van Veeteren og om Gunnar Barbarotti. Debuten kom i 1988 med romanen Koreografen. I 1993 mottok han Svenska Deckarakademins debutantpris for den første boka i serien om Van Veeteren. Borkmanns punkt og Kvinnen med fødselsmerket ble kåret til «Årets bästa svenska deckare». Den sjuende Van Veeteren-boka, Carambole, ble kåret til beste skandinaviske kriminalroman 2000. 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«I en egen klasse»

Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa

«Håkan Nesser beviser nok en gang at han er en av de beste fortellerne i nordisk krim.»

Ingvar Ambjørnsen, VG

«Den forsofne, alkoholiserte misantropen Adalbert Hanzon har sluppet ut av fengsel etter en drapsdom. Nå ser han en kvinne fra sin fortid, og skriver sine memoarer – utrolig vittig og overraskende på sitt vis.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Han er en av Sveriges mest stødige leverandører av kvalitetskrim, med atskillig høyere litterære og språklige kvaliteter enn hopen. Romanene hans spenner fra jevnt bra, til aldeles utmerket. Årets roman, 'Halvmorderen', oversatt av Elisabeth Bjørnson, befinner seg helt i toppsjiktet av Håkan Nessers omfattende produksjon.»

Ola Hegdal, nrk.no

«'Halvmorderen' er ei bok man skulle ønske varte lenger, en handling vi ønsker å forbli i (...)»

Geir Rakvaag, Dagsavisen

«Mord, skam, skyld og kjærlighet - ingrediensene i Håkan Nessers nye roman er klassiske.»

Victor Malm, Expressen

«En nytelse å lese Nessers sorgmuntre skrøne.»

Östra Småland

Kunders vurdering

V
Vigdis Østberg – 11.01.2023

– Spennende og et unikt språk.

V
Vigdis Tangen – 08.03.2022

– Jeg tror jeg har lest alle Nessers krimbøker og har aldri blitt skuffet. Det er noe med den lune, humoristiske tonen og et velsignet fravær av spekulative skildringer av vold, blod og gørr.

K
Kari Haugen – 08.02.2022

– Som vanlig leverer Nesser, helt topp!

B
Bjarte Steinsland – 12.01.2022

– Søkt komplott.

A
Arne Ivar – 22.09.2021

– Nesser er tilbake i toppform

J
Jan P – 28.07.2021

– Morsom og litt annerledes

M
Mariann Frivold – 27.05.2020

– Veldig bra skrevet, underholdene.

I
Inger Marie Fredheim Svensen – 27.05.2020

– Meget bra bok

L
Liv Mosseby – 27.05.2020

– Ikke den beste Håkan Nesser jeg har lest. Historia utvikler seg for langsom...

B
Berit Fossgaard – 26.05.2020

– Halvmorderen

C
Caroline Fredriksen – 26.05.2020

– Nå er det strengt tatt ikke en klassisk krimfortelling dette her,men mer en skildring av menneskskjebner. Valgene man tar og konskvensene av dem ligger som et bakteppe her. Likte man En mann ved navn Ove, så vil man like denne. Litt sånn type historie.

K
Kai Bråthen – 26.05.2020

– En fantastisk skildring av spennende meningsløshet.

H
Hege Sveum Aalerud – 26.05.2020

– Slet meg igjennom!

M
Marianne – 26.05.2020

– Litt tam handling

A
Astrid Bjørke – 05.05.2020

– fire stjerner

E
Elisabeth – 28.04.2020

– Kjedelig !!!

C
Charlotte-Sara Sakslund – 28.04.2020

– Spennende bok, en må følge med hele veien. Kan nesten ikke legge den i fra deg, for den er så spennende

C
Charlotte-Sara Sakslund – 28.04.2020

– Spennende bok, en må følge med hele veien. Kan nesten ikke legge den i fra deg, for den er så spennende

A
Ann Helen Heiaas – 28.04.2020

– Halvmorderen

E
Else Eikeland – 28.04.2020

– god og morsom bok, ikke en typisk krim

T
Tove Rosanowsky – 28.04.2020

– Litt uvanlig krim fra Nesser. Noen fornøyelige timer med godt språk og en god fortelling. Anbefales.

T
Tove – 28.04.2020

– Halvmorderen

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 13.02.2020

– «Det er kjærligheten, ikke hatet, som gjør at du er villig til å gjøre hva som helst» ordene tilhører Jo Nesbøs krimhelt Harry Hole. Hovedpersonen i Håkan Nessers Halvmorderen, Adalbert Hanzon er så ulik Harry Hole som det er mulig å bli. Men jeg kom likevel til å tenke på disse ordene når jeg leste Halvmorderen. For det er nettopp dette romanen kretser rundt. 73 år gamle Adalbert Hanzon ser tilbake på et langt liv og ikke minst en lang soning for et drap han mener å ikke ha begått. Men likevel gjerne skulle ha begått. Og det er ikke akkurat hatet som driver ham. Halvmorderen er et nydelig tilbakeblikk på et liv som var, en sommer på midten av 70-tallet som satte sine spor, kjærligheten som aldri ble helt slik den kunne blitt. Siden har livet hans vært preget av skyld og skam. Det høres dystert ut, det er det aldri i nærheten av å bli, dette er feelgood slik bare Håkan Nesser kan skrive det.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Halvmorderen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Lupus
99,-

Lupus

Jens Henrik Jensen
Innbundet 
99,- 399,-
Skyldig
249,-

Skyldig

Sven Petter Næss
Innbundet 
249,- 399,-

Offer

Jørn Lier Horst
Innbundet 
375,- 429,-
Kokong
249,-

Kokong

Eystein Hanssen
Innbundet 
249,- 399,-
 

Jakten

Bernard Minier
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv