Koke bjørn
roman
Mikael Niemi ; Erik Krogstad (Oversetter)
«Denne boka er et mesterverk, om jeg kan bruke et så forslitt uttrykk. (...) han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse»
- Vår pris
- 169,-
- Spar
- 230,-
Veil. pris: 399,-
(Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag
Veil. pris: 399,-
(Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag
Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør
Vi skal tilbake i tid, helt tilbake til 1852 – og vi skal langt nord i Sverige, helt til grensa mot Finland. Der, i bygda Kengis, finner vi Mikael Niemis verden. Og for en verden! Her møter vi ondskap, religion, kulturkonflikter, botanikk og ikke minst en helt usedvanlig nydelig historie om hvordan prosten Lars Læstadius tar til seg og løfter fram samegutten Jussi.
«19 år etter megasuksessen 'Populærmusikk fra Vittula' kommer Mikael Niemi med romanen 'Koke bjørn' - en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder. (...) ganske enkelt en stor litterær opplevelse.»
Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 6
Hitteungen Jussi
Hitteungen er navnet de andre har på ham, tiåringen har måttet
flykte fra en grusom mor og lever en tilværelse der ingen viser verken omsorg eller omtanke for ham. Ikke
før han blir sett av presten. Gjennom å løfte ham fram og ikke minst gi gutten et navn, vokser Jussi,
som han etter hvert kalles, opp til å bli prestens nære følgesvenn og medhjelper. Etter hvert
utgjør de to et uslåelig tospann som engasjerer seg i det meste som foregår i bygda.
Slagbjørnen
Da en tjenestejente forsvinner og etter hvert blir funnet drept, antar bygdefolket
at den skyldige er en slagbjørn som herjer i området. Men til manges overraskelse står presten
og Jussi fram som to tidlige utgaver av Sherlock Holmes og Dr. Watson. Prosten viser seg å ha svært
gode deduktive evner. Der de andre trekker forhastede (og svært feilaktige) slutninger, stopper prosten
opp og analyserer observasjonene han gjør underveis. Hans funn peker i en helt annen retning enn det bygdefolket
og ikke minst bygdas udugelige og korrupte lensmann først har antatt.
"Det ble prosten som gjorde funnet. Et godt stykke ut i det sviktende dynnet satte han to fingre for munnen og ga fra seg et gjennomtrengende plystresignal, som han hadde lært seg i ungdommen i Kvikkjokk. Jeg satte straks kursen mot stedet der han sto. Vannet var kullsvart, opp av overflaten stakk en hesjestaur. Prosten tok tak i stauren og rugget på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som minnet om høy. Men så forsto jeg at det var hår."
«Formidabel formidling. Den helt lille historien midt oppe i den helt store historien. Ulikt alt annet du har lest.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 6
Verdien av kunnskap
Fra å ha vært en ikke-eksisterende gutt uten evner, løfter
presten Jussi fram. Parallelt med etterforskningen av tjenestejentas dødsfall lærer presten Jussi opp
til både å skrive og lese, og med det åpner det seg en ny verden for Jussi. For ham blir etterforskningen
deres også en innføring i kunsten å sortere kunnskap og å fortolke. Paradoksalt nok er
det gjennom det han lærer av presten, at han trekker i tvil kirkens betydning:
«Men hvis bibliotekene finnes. Trenger vi da kirkene?» spør Jussi presten når han for første gang hører om bokskattene som finnes samlet i bibliotekene. Og som leser mer enn aner vi at Jussi er i ferd med å vokse fram til et tenkende menneske med store planer og ikke minst etter hvert blir i stand til å leve sammen med andre mennesker.
Storslått roman som setter spor
Det er den store historien, etterforskningen av drapet
på tjenestejenta, som driver historien framover, men etter endt lesning er det den lille historien, historien
om Jussi, som beveger og sitter i deg lenge etter å ha lest ferdig denne storslåtte romanen.
En bok som virkelig setter spor.
«For 18 år sidan kom Mikael Niemi med braksuksessen 'Populærmusikk fra Vittula', men framleis er det den boka han blir hugsa for. No kjem ein roman som gjev oppvekstskildringa frå Nord-Sverige konkurranse.»
Marta Norheim, NRK Bok
Mikael Niemi (f. 1959) er oppvokst i Pajala i Nord-Sverige. Han debuterte med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Hans store gjennombrudd kom med Populærmusikk fra Vittula (2000), som ble tildelt Augustprisen og ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Med Koke bjørn er han tilbake i litteraturens øverste divisjon.
«Denne boka er et mesterverk, om jeg kan bruke et så forslitt uttrykk. (...) han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse»
«19 år etter megasuksessen 'Populærmusikk fra Vittula' kommer Mikael Niemi med romanen 'Koke bjørn' - en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder. (...) ganske enkelt en stor litterær opplevelse. »
«Formidabel formidling. Den helt lille historien midt oppe i den helt store historien. Ulikt alt annet du har lest ... Her er finlandssvensken med sameblod igjen på hjemmebane. Men i en historisk setting.»
«Suveren Lapplandskrim ... Fremragende historisk krim med vekkelsespredikant Læstadius som finurlig detektiv. (...) en helt særegen roman om lyset, tiden, godt og ondt, fornuft og overtro, død og glemsel, religiøs vekkelse og alle mulige slags menneskelige lengsler, høyt hevet over det litterære nivået i en gjennomsnittlig krimbok.»
«En klassisk detektivroman med original, historisk vri ... en helstøpt kriminalfortelling, som også kan leses som en litterær hyllest til opplysning, frihet og fremskritt.»
«Det er ikke så ofte man leser en roman som er så rik på fortellerglede, fininnstilte observasjoner og perspektiver som det man finner hos Niemi. Underholdende og rørende, smart og innsiktsfull; i 'Koke bjørn' går vidt forskjellige elementer nærmest på mirakuløst vis opp i en høyere enhet.»
«For 18 år sidan kom Mikael Niemi med braksuksessen 'Populærmusikk fra Vittula', men framleis er det den boka han blir hugsa for. No kjem ein roman som gjev oppvekstskildringa frå Nord-Sverige konkurranse.»
«Uventet spennende. Et originalt krimmysterium driver fortellingen fram. Men det er Mikael Niemis tanker om fortelling og verdighet som virkelig gjør 'Koke bjørn' verdt tida.»
«Å, som denne romanen dufter og smaker. Av dyr, svette og råttenskap. Av elskov, urter og råtten drikke. Av fattigdom, blod og vold ... en dyp, fargerik og kompleks historie der samtlige av [Niemis] evner som forfatter kommer til sin rett.»
«Sjelden har jeg lest en roman som så inngående og fysisk skildrer det å beherske bokstaver og ord – med blyant, stemmebånd og lepper.»
«Beskrivelsene av landskapet og årstidene gir akutt lyst til å entre en tidsmaskin, mens de minst like sanselige beskrivelsene av tannuttrekninger, bjørnekoking og kolossal fattigdom gjør en takknemlig for at en har fjernvarme, en myk seng og sykehus i nærheten.»
«En litterær fulltreffer ... Dette kan godt bli den romanen som sikrer Mikael Niemi Nordisk råds litteraturpris. Den burde han fått for lengst.»
«Bare en gudbenådet forfatter og humorist som Mikael Niemi kan komme på en slik idé. 'Koke bjørn' er en rik, fengslende og saftig roman med et språk som nesten slo meg i bakken ... et av årets store leseeventyr.»