Carolina Setterwall: La oss håpe på det beste

La oss håpe på det beste

; Cecilie Winger (Oversetter)

«Jeg har egentlig bare ett ord igjen når jeg legger den fra meg: Takk!»

Expressen
Alt kan snu på et øyeblikk. Det vi er glad i, kan tas fra oss når som helst. Carolina Setterwalls historie er sterk og berørende lesning. Les mer
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, redaktør

Livet som vi kjenner det 

Carolina Setterwall mistet brått mannen sin og ble sittende alene igjen med deres felles barn. Den selvbiografiske romanen hennes hylles av leserne og er utgitt i 25 land. 

Det er en søndag i oktober, Carolina og Aksel er trøtte etter en dårlig natts søvn. Stemningen er ikke god. Aksel setter seg som vanlig med pc-en. Carolina bestemmer seg for å legge seg på rommet til deres åtte måneder gamle sønn. Neste morgen går hun inn til Aksel med sønnen i armene. Hun kan ikke tro det hun ser: mannen hennes ligger død i sengen. 

«Medrivende, ærlig og interessant om sorg.»

Helga Flatland

Uforklarlig hjertesvikt
I den vakre romanen La oss håpe på det beste gir forfatteren oss Aksel og Carolinas kjærlighetshistorie, vekselsvis fortalt fra før og etter Aksels død. Carolina ser tilbake og forteller til sin avdøde mann i jeg-form. Aksels overraskende død skyldes en uforklarlig hjertesvikt, og Carolina lammes av sorg og skyldfølelse. Vi får være med på hele historien, fra deres første flørt. Hennes voldsomme forelskelse, hans tilbakeholdenhet, tilpasningene og kompromissene de begge må gjøre og livsønsker som ikke er i takt. Der den emosjonelle Carolina er opptatt av fremtiden, er Aksel mer opptatt av å ta ting som de kommer og «håpe på det beste». 

«Jeg har egentlig bare ett ord igjen når jeg legger den fra meg: Takk!» 

Expressen

Bunnløs sorg – og skyld?
Carolina føler at hun driver Aksel fra skanse til skanse med sin sterke vilje til å elske, reise, bli del av hverandres venneflokk og familie, flytte sammen, gifte seg. Det er hun som må overtale ham til å få barn. Aksel holder igjen, vrir seg unna, men lar seg lede. I sorgen får vi så innblikk i hennes skyldfølelse over å ha «drevet ham i døden». Men like mye som denne romanen handler om forelskelse, kjærlighet og tilpasninger, handler den om den bunnløse sorgen ved å miste en ektemann og sitt barns far når babyen er bare noen få måneder gammel. Her følger vi Carolina gjennom sjokk, fornektelse, hjelpeløshet og raseri. Mest av alt føler hun at hun kan ha presset Aksel i døden med alle sine ønsker, ønsker han så tydelig ikke delte før han «måtte». Hun fortsetter å «argumentere» med Aksel etter hans død, hva skal hun gjøre nå?

«Dønn ærlig om sorg. Og hun lar være å forherlige avdøde.»

Svenska Dagbladet

Den nye kjærligheten 
En dag mens Aksel fremdeles lever og Carolina steller sønnen deres, får hun en overraskende e-post fra kjæresten. Uten forvarsel gir han henne datamaskinpassordet sitt i tilfelle han skulle falle fra, som han sier. Hun blir bekymret først, så irritert  dette er så typisk den usentimentale Aksel. Aksel, som på dette tidspunktet var helt frisk og ikke selv visste han bare hadde måneder igjen, avslutter meldingen med ordene «La oss håpe på det beste». Fem måneder senere er han død. 

Vi kan ikke annet enn å håpe på det beste 
I bokas siste del treffer Carolina en ny mann, en enkemann. Han vil ha barn. Hun blir gravid. Rollene snus ganske snart på hodet, nå er det han som er ivrigere enn henne. Carolina møter seg selv i døra –tror hun fremdeles at man må – og kan – håpe på det beste? Tør hun å sette enda et barn til verden? Carolinas sorg, hennes dilemmaer og eksistensielle søken vil tale til mange lesere av i dag. 

La oss håpe på det beste er et åndeløst spennende oppgjør, ikke bare med døden, men med kjærligheten og foreldrerollen og det moderne samlivets iboende forventninger. For uansett hvordan vi lever, så må vi bare håpe på det beste. 

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Carolina Setterwall (f. 1978) bor i Stockholm sammen med sin sønn Ivan. Debutromanen La oss håpe på det beste er solgt til 25 land. Setterwall er utdannet kommunikatør og har arbeidet innen musikk- og forlagsbransjen som redaktør og skribent. 

 

Anmeldelser

«Jeg har egentlig bare ett ord igjen når jeg legger den fra meg: Takk!»

Expressen

«Besettende lesning.»

Dagens Nyheter

«Dønn ærlig om sorg. Og hun lar være å forherlige avdøde.»

Svenska Dagbladet

«'La oss håpe på det beste' er en gripende skildring av sorg.»

, Aftenposten

«Denne teksten er som best når den ubarmhjertig dissekerer den moderne kjærlighetsrelasjonen med sine enorme krav om romantikk, samstemthet og egenutvikling.»