Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Nahrs siste dans

«Viktig litteratur. (...) Helstøpt. Hovedpersonen virker sprell levende. Jeg leser en forfatter som virkelig vil noe stort, noe revolusjonært, nærmest, med litteraturen.»

Dagbladet

Over 130 000 norske lesere leste Morgen i Jenin av Susan Abulhawa og ble sterkt berørt. Nahrs siste dans er en bok som vil trollbinde enda flere. 

Nahr sitter isolert i et israelsk høyrisikofengsel på tiende året. Hun tilbringer dagene med å tenke over hendelsene som har brakt henne dit. Hun drømte om mann, barn og en skjønnhetssalong, men ingenting ble som planlagt.

Les mer

332,-

379,- Spar: 47,-

Sendes innen 1 virkedag

En bok som berører

I et israelsk høyrisikofengsel sitter den palestinske kvinnen Nahr fullstendig isolert på tiende året og ser tilbake på livet sitt. Hun ber om penn og papir for å fortelle og derigjennom ta kontroll over sin egen historie. Og for et liv hun ser tilbake på! 

Over 100 000 norske lesere leste Morgen i Jenin av Susan Abulhawa og ble sterkt berørt. Nahrs siste dans er en bok som vil trollbinde enda flere. 


Et liv på flukt

Som så mange palestinere er Nahr vokst opp som flyktning. Der hennes foreldre i sin tid flyktet fra Palestina til Kuwait, ender Nahr etter hvert opp med å måtte flykte til Jordan fra «sitt» hjemland Kuwait. Etter hvert går ferden videre til Vestbredden. Bare 17 år gammel gifter Nahr seg med nabogutten, men etter bare kort tid forsvinner han og etterlater Nahr i en fortvilet situasjon. Hun er ung og har livet foran seg, men er knyttet til en mann som ikke lenger finnes. Han antas å være død, men uten noe lik er hun fremdeles formelt gift og må oppsøke ektemannens familie på Vestbredden for å kunne ta ut skilsmisse. 

Dans for penger
Men veien dit skal bli lang. Nahr blir kjent med en eldre, frigjort kvinne i Kuwait, og gjennom henne blir hun trukket inn i et spennende og utsvevende miljø. Der får Nahr utløp for sin kjærlighet til dansen, men hun blir også trukket inn i et prostitusjonsmiljø. En svært skambelagt tilværelse, men det skaffer sårt tiltrengte penger til familien og ikke minst brorens skolegang. Mannen som til slutt skal redde henne ut av dette, om enn litt indirekte, er Saddam Hussein. En fest er ved å gå over styr, flere menn er i ferd med å begå overgrep mot Nahr og venninnene hennes. Men til alt hell blir de avbrutt i tolvte time da Saddam Husseins styrker invaderer Kuwait akkurat denne kvelden. 

Hun er født og oppvokst som flyktning, bare i dansen kan hun være seg selv. Og ingen danser som Nahr …


Hjem til sine egne

Tilværelsen i Kuwait skal vise seg å bli vanskeligere. Via Jordan kommer Nahr seg etter hvert over til Vestbredden. Der oppsøker hun broren og moren til mannen hun fremdeles er formelt gift med. For første gang i livet opplever Nahr tilhørighet til et folk og til andre mennesker. Hun er en av dem og blir sett på som en av deres egne. Mens Nahr bor hos ektemannens bror, Bilal, innfører Israel et 40 dagers portforbud for palestinerne. Bare ved enkelte anledninger får de lov til å forlate husene sine når de må handle eller treffe familie. Ellers er de alle isolert i sine egne hjem. 

«Hadde vi ikke elsket hverandre, ville ingen av oss ha overlevd.»

Livsnødvendig kjærlighet
En fortvilet situasjon, men for Nahr og Bilal gir det dem en mulighet til å finne hverandre. De er to skadde sjeler som får tid og anledning til å bli ordentlig kjent, og det oppstår en gjensidig forståelse hos dem om at det er kjærligheten til hverandre som holder dem i live. Og etter hvert finner de en felles forståelse for at livet som undertrykt krever at de må leve et dobbeltliv for å sikre sin egen og sitt folks eksistens. 

Nahrs siste dans er en roman om kjærlighet til en mann, til en familie, til et land. Det handler om drømmene man hadde og om hvordan livet ofte ikke blir som man hadde tenkt. Det er en bok som vil forandre lesernes måte å tenke på. 

 

Medlemsvurdering:
Jeg kunne ikke legge fra meg denne boken. Den gav meg mange tanker underveis, og det er en fortellingen jeg bærer med meg. Den gav nye tanker om hvordan andre kan vurdere sin kjærlighet til mann, land og omgivelser. Nahr siste dans gir meg andre perspektiver på Palestinas situasjon, og folkene som bor der.

Kari Kildahl

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
406
ISBN
9788203267864
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Against the loveless world
Format
21 x 14 cm
Nr
8177376

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Susan Abulhawa (f. 1970) er forfatter, menneskerettsaktivist, biolog og politisk kommentator. Hun debuterte med Morgen i Jenin, som fikk en strålende mottakelse. Abulhawa har kjent den palestinskisraelske konflikten på kroppen. Foreldrene måtte flykte etter seksdagerskrigen i 1967, og familien ble splittet. En omflakkende barndom førte Susan til Kuwait, Jordan og den okkuperte delen av Øst-Jerusalem. Etter hvert bosatte hun seg i USA, der hun begynte å skrive.

Susan Abulhawa er glødende opptatt av palestinske barns situasjon og er grunnlegger av organisasjonen Playgrounds for Palestine, som bygger lekeplasser for barn i okkuperte områder.

 

 

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Viktig litteratur. (...) Helstøpt. Hovedpersonen virker sprell levende. Jeg leser en forfatter som virkelig vil noe stort, noe revolusjonært, nærmest, med litteraturen.»

Katrine Judit Urke, Dagbladet

«Nahr er en vidunderlig skikkelse, viljesterk, lidenskapelig, freidig og eventyrlysten. Hun nekter å underkaste seg slik det er forventet av henne, og det gir fortellingen et friskt driv. Hun er bestemt på å finne kjærligheten i en kjærlighetsløs verden, og hennes standhaftige vilje i all motgangen sender en lysstrime av håp inn i de innerste mørke kroker.»

Michael Palin, skuespiller og filantrop

«Skrevet med lidenskap, ærlighet og poesi.»

Daily Mail

Kunders vurdering

K
Kristina Holm – 20.03.2023

– Helt utrolig at folk liker denne boken. Foruten å være dårlig skrevet er det mye oppspinn. Mye av boken ren propaganda.

K
Kari Kildahl – 07.03.2023

– Jeg kunne ikke legge fra meg denne boken. Den gav meg mange tanker underveis, og det er en fortellingen jeg bærer med meg. Den gav nye tanker om hvordan andre kan vurdere sin kjærlighet til mann, land og omgivelser. Nahr siste dans gir meg andre perspektiver på Palestinas situasjon, og folkene som bor der.

T
Trine – 02.03.2023

– Anbefales!

T
Thea – 06.02.2023

– Vanskelig å legge fra seg!

K
Kristine – 07.01.2023

– Fantastisk bra bok som var vanskelig å legge fra seg.

T
Tove – 27.07.2022

– En bok det var vanskelig å legge fra seg

A
Anne Karin – 29.08.2020

– Velskrevet, godt skildret og en sterk historie.

K
Kirsten Beate Saksvik – 26.08.2020

– En ny dramatisk bok av Susan Abwulhawas.Nahr siste dans er en høyaktuell bok om politikk og Midtøsten. Palestinere på flukt.Gamle tradisjoner.Kvinners stilling.Familieliv.Kjærlighet.Hat.Medmenneskelighet.Å være på flukt.En bok om livet .En bok om å være i fengsel .En bok om håp.Venter i spenning på en fortsettelse

L
Lill-Ann Berg Holtan – 26.08.2020

– En bok politikere med flere burde lese

H
Helga – 26.08.2020

– En av de beste bøkene jeg har lest. Det gir et nytt og mer nyansert bilde av forholdene i Midt-Østen enn det jeg hadde fra før. Forfatteren beskriver forholdene på en nærgående og direkte måte. Boka gjorde sterkt inntrykk på meg.

A
Aino Øwre – 25.08.2020

– Innblikk i en kultur som er kjent, men likevel fremmed. Praktisk holdning til livet. Velskrevet.

J
Jenny Bjølseth – 25.08.2020

– Velskrevet og inderlig. Boka tok meg tilbake til en grunnleggende forståelse for det palestinske dilemmaet!! Stakkars mennesker! De arver praktisk talt forfedrenes «synder» og vil aldri komme seg ut av det. Vi trengte denne boka.

E
Ester – 25.08.2020

– Enda en spennende bok fra Susan Abulhawa

R
Rita Lindvall – 25.08.2020

– En overraskende god bok, som satt igjen lenge. Åpnet ei dør inn i en verden som ikke skrives om hver dag. "Lette" etter flere sider å lese da jeg var ferdig. Ser fram til neste bok fra henne. Det ble fire stjerner fordi noen tråder var litt løse..... men likevel veldig nær fem.

M
Mariann Berntzen – 25.08.2020

– Nahrs siste dans

A
Anna Granqvist – 25.08.2020

– Nahrs siste dans

K
Kjell T Stenersen – 25.08.2020

– God underholdning og leseverdig om en kultur som står for oss som fremmed om kvinneundertrykkende kultur!

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 18.06.2020

– Eksilpalestineren Nahr har gjennom et helt liv jobbet for en bedre tilværelse for seg og sinte. Etterhvert med voldelige midler, men like resultatløst. Så ber hun fewngselsdirektøren om penn opg papir for selv å fortelle sannheten om livet sitt og derigjennom ta makten over historien. Dette er en bok som forandrer deg!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nahrs siste dans:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv