Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Svenske gummistøvler

«Henning Mankells siste roman er ikke bare en glimrende og engasjerende roman. Den er også et flott farvel til et forfatterskap som har nådd usedvanlig mange lesere.»

Sindre Hovdenakk, VG

Svenske gummistøvler er en roman om kjærlighet og svik og om det å eldes. Det er en frittstående fortsettelse av Italienske sko.
En høstnatt våkner den pensjonerte legen, Fredrik Welin, av at huset hans brenner voldsomt. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Svenske gummistøvler er en roman om kjærlighet og svik og om det å eldes. Det er en frittstående fortsettelse av Italienske sko.
En høstnatt våkner den pensjonerte legen, Fredrik Welin, av at huset hans brenner voldsomt. Han kommer seg ut i siste liten. Det eneste han rekker å få med seg, er to venstrestøvler.

Dagen etter er det kun aske igjen av hans elskede skjærgårdshus. For Fredrik blir den ulmende ruinen også et symbol på et forspilt liv som går mot slutten. Men da trer datteren Louise og journalisten Lisa Modin inn i livet hans og rister grunnsteinene i hans tilværelse.

På nyttårsaften brenner enda et hus i skjærgården ned, og alle høstens hendelser leder til en forklaring som Fredrik Welin aldri har kunnet forestille seg.

«Den er både spennende, underholdende og svært velskrevet ... Takk for fine ord, Henning Mankell.» Sindre Hovdenakk, VG

«Mankells vakre farvel» Leif Gjerstad, BOK

«Svenske gummistøvler er en stilistisk nytelse ... Boka er et overflødighetshorn av overraskende elegante bilder.» Cathrine Krøger, Dagbladet

«En av Mankells beste romaner, som tar livet og døden på alvor.» Rune Hallheim, Aftenposten

« Det handler om det å bli gammel,vennskap, små hemmeligheter ... Dette er en roman jeg virkelig kan anbefale.» Thorstein Buer, Demokraten

«En verdig finale» Eva Myklebust, Fædrelandsvennen

Det er vanskelig å ikke bli litt høytidsstemt og vemodig når man leser det som skulle bli Henning Mankells aller siste roman, ferdigstilt bare et halvt år før han døde av kreft i fjor høst - 67 år gammel.

At tematikken dreier seg mye om nettopp sykdom og død er derfor kanskje ikke overraskende. Men heldigvis er «Svenske gummistøvler» ikke først og fremst en trist og nedstemt bok. Den er både spennende, underholdende og svært velskrevet.

Vi møter igjen den pensjonerte legen Fredrik Welin, som også hadde hovedrollen i Mankells roman «Italienske sko» fra 2006. Han har trukket seg tilbake til sin gamle familieeiendom i den svenske skjærgården, men en natt blir freden brutt da huset plutselig står i full fyr.

Welin overlever brannen, men absolutt alt 70-åringen eier og har er borte. I en blanding av lammelse og handlekraft, dødsangst og raseri må han mobilisere nytt livsmot. Brannen medfører ikke bare at han tar kontakt med sin voksne datter som han ellers har sett lite til, han kommer også i forbindelse med en ung kvinnelig journalist som vekker til live seksuelle lengsler i den gamle mannen.

På et annet nivå setter også brannen i gang en litt bygdekrim-aktig stemning i det høstlige og tynt befolkede kystsamfunnet. Folk vokter på hverandre, og stemningen blir ikke akkurat bedre når det begynner å brenne også andre steder i bygda. Og virkelig dystert blir det når folk begynner å dø ...

Dermed klarer det drevne krimforfatteren Mankell å legge en tydelig thrillerramme for historien, slik at den engasjerer så vel på det ytre som på det indre plan. Fredrik Welin må dessuten finne seg i å være mistenkt for selv å ha satt fyr på huset sitt, noe som ikke akkurat gjør hans melankolske humør mindre utpreget.

Henning Mankell skriver spenstig, levende og lett - utmerket oversatt til norsk av Kari Bolstad. Selv om dette er en bok med en alvorlig grunntone, inneholder den også mange gullglimt av lakoniske betraktninger, bittersøt humor, fine naturskildringer og lett ondskapsfulle typetegninger.

For en nordisk leser vil det være mye gjenkjennbart i skildringene av arketypiske småbymiljøer og bygdeoriginaler.

Med tanke på forfatterens skjebne unngår det heller ikke å gjøre inntrykk når man leser vemodige betraktninger som dette: «Døden må være frihet fra redsel. Den ytterste friheten». Og til sist summerer Mankell det hele opp på enkelt vis: «Men mørket skremte meg ikke lenger».

Takk for fine ord, Henning Mankell.
SINDRE HOVDENAKK, VG

En av Mankells beste romaner, som tar livet og døden på alvor.

Det er vanskelig å lese Henning Mankells siste roman uten sideblikk mot at den ble nettopp det - hans siste. Mankell døde i oktober i fjor, og foruten sin mest kjente krimserie om Kurt Wallander, etterlot han seg en lang opusliste med blant annet romaner og skuespill. Sammen med Stieg Larsson ble han betraktet som den mest sentrale forfatteren i det som omverdenen gjerne kaller Nordic noir.

Hovedpersonen i Svenske gummistøvler , den pensjonerte legen Fredrik Welin, er sytti år gammel. Han bor alene på den nest ytterste, nakne øy i den svenske skjærgården, i huset der hans mormor og morfar strevde for utkommet. Så brenner huset ned, ilden er påsatt, og Welin mistenkes for selv å ha tent på. Grunnen rykkes bort under ham. Den var ikke altfor solid fra før. Han sluttet som kirurg etter en feiloperasjon som lemlestet en ung kvinne. En sak som stadig hjemsøker ham.

Fredrik Welin er en gjenbrukt mann, boken er en frittstående fortsettelse av Italienske sko , som kom i 2006.

Vanskelig forhold

Fra fortiden trer også datteren Louise frem. En voksen datter som han ikk...

Medlemsvurdering:
En fantastisk bok fra en suveren forfatter.Synd det er hans siste verk..

Janne N

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205488908
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2016
Originaltittel
Svenska gummistövlar
Serie
Italienske sko og Svenske gummistøvler

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Henning Mankells siste roman er ikke bare en glimrende og engasjerende roman. Den er også et flott farvel til et forfatterskap som har nådd usedvanlig mange lesere.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Henning Mankells siste roman er ikke bare en glimrende og engasjerende roman. Den er også et flott farvel til et forfatterskap som har nådd usedvanlig mange lesere. »

Sindre Hovdenakk, VG

«Nydelig farvel fra Henning Mankell. Trollbinder leserne i sin siste bok. Det er en nydelig roman; vemodig, vittig, skarp, klok.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Kunders vurdering

K
Kari – 19.02.2018

– Helt topp koste meg med denne..

K
Karen Rimstad – 08.02.2018

– Fantastisk god bok. Velskrevet.

E
Erik Jenskaug – 09.01.2018

– God bok

T
Tone Merethe – 20.12.2017

– En god bok og en flott oppfølger😊

T
Turid Evensen – 06.11.2017

– Jeg er litt usikker på hva jeg skal synes om dette som ble Mankells siste bok. Mye bra der,men synes det ble litt forvirrende og stillestående enkelte steder. Mannen min likte boka veldig godt !!

J
Janne N – 08.08.2017

– En fantastisk bok fra en suveren forfatter.Synd det er hans siste verk..

A
Anne-Karin Johansen – 22.06.2017

– Fin avslutning på en fantastisk forfatterkarriere.

A
Arne Mosefinn – 26.12.2016

– Boka skildrar ein gammal mann sitt einsame liv på ei øy i den svenske skjergarden. Han vaknar opp ei natt ved at huset hans brenn. Han slit med å forklara at det ikkje er han sjølv som har tent på - heilt til eit nytt hus brenn. Boka skildrar og hans forhold til dottera - som viser seg å livnæra seg som lommetjuv i Paris. Ho er gravid med ein innvandrar. Han ynskjer og å få eit forhold til ein yngre journalist, men dette lukkast ikkje. Boka er etter mi meining noko langtekkeleg. Det skjer lenge lite - vi er mest vitne til hovudpersonen sine tankar. Men avslutninga er overraskande ...

I
Inger Tjaberg – 29.11.2016

– Dessverre, jeg er ikke begeistret for denne

J
Jan S Volle – 24.11.2016

– Alltid bra!

M
Margareth Hauge Haagensen – 15.11.2016

– En herlig fortelling! En nytelse å lese og noe vemodig at dette var siste bok fra Mankell. En bør ha lest forrige bok 'Italienske sko' først da disse historiene henger sammen.

I
Inger Margrethe Solli – 08.11.2016

– Mankell lever opp til sitt "rykte". Vanskelig å legge fra seg før øynene glir igjen av seg selv.

b
brita b opsahl – 12.09.2016

– Fantastisk skrevet. Fengede bok. Anbefales

T
Tor Leif Helgesen – 09.09.2016

– Solid håndverk. Velskrevet med mye livsfilosfi og livsrefaring fra Mankell i en fase der han visste livet gikk mot en snarlig slutt. Flott frittstående oppfølger til Italienske Sko, som muligens var hakket bedre enn denne. 5 stjerner er det likevel ikke tvil om her. Det er mer spennende å følge skjønnlitteraturforfatteren enn kriminalforfatteren Mankell etter min vurdering.

E
Elin Smenes – 30.08.2016

– Svenske gummistøvler

U
Unni Ekrem – 29.08.2016

– Tok for lang tid før det skjedde noe, tok seg opp i siste halvdel av boka

T
Truls Haugan – 29.08.2016

– En fantastisk beretning om å bli gammel, om kjærlighet, om kommunikasjon og om et levd liv! Boken er gjennomsyret av at forfatteren takker av.

G
Grethe – 29.08.2016

– vakkert skrevet

W
Wenche Berit Aspen – 29.08.2016

– God, men litt langtekkelig innimellom

L
Lisbeth Gregersen – 29.08.2016

– Fantastisk

R
Rita Helen Immerstein – 29.08.2016

– Flott og annerledes bok av Mankell

H
Helle Langerød – 28.08.2016

– Svenske gunmistøvler

A
Anne D. Svendsen – 28.08.2016

– En god leseopplevelse, mange kloke tanker og synspunkter. Uventede hendinger.

M
Marion Huuse – 26.08.2016

– Elsket den.

A
Ann Bergmann – 26.08.2016

– Fengende lesing.

N
Nina nygren – 26.08.2016

– Anbefales på det varmeste..

S
Signe Marie – 26.08.2016

– En nytelse å fortsette historien fra øynene.

H
Hege Riebe – 26.08.2016

– En av Mankell sine beste bøker. Med sin rike og innsiktsfulle personskildring og dyptgående utforsking av hemmeligheter og lukkede dører tok han meg med på en fin reise. Jeg klarte ikke å legge den fra meg.

E
Even Finne – 26.08.2016

– Utrolig god.

B
Bertha Pedersen – 26.08.2016

– Veldig bra bok

A
Anne Beth Dikkanen – 25.08.2016

– Likte boka veldig godt. God beskrivelse av personene boka handlet om, og stedet handlingen foregikk.

H
Helga H. H. – 25.08.2016

– Følelsen av å nesten komme under huden på hovedpersonen er sterk. Handlingen drives framover og det er nesten umulig å ikke bare lese og lese til boka er slutt. Jeg likte den veldig godt, også som en oppfølger til 'Italienske sko'

I
Inger-Lise Lørenskogen – 25.08.2016

– Fantastisk bok. Gikk rett i hjertet

J
Jenni Karin Sømme – 25.08.2016

– Svært lesverdig og gjenkjennelig. Anbefales spesielt for godt voksne lesere.

i
ingerann_kristensen@hotmail.com – 25.08.2016

– For en bok! Den må leses.

D
Dina Ege – 25.08.2016

– Veldig kjekk lesning. Spenning hele tiden . Morsomme skildringer av folk og natur . Kan virkelig anbefales

I
Inger Johanne Berg – 25.08.2016

– Dette er den første boka jeg leser av Mankell, spennende og engasjerende !

M
May – 25.08.2016

– Denne boka var gripende og fin. Anbefales

W
Wenche Hjelle – 25.08.2016

– Gode og informative tanker og dialoger om å finne sin plass i et lite samfunn for en som har levd et langt og utfordrende liv både som lege, ektemann og far. Måten å nærme seg en mye yngre kvinne på er topp, som eldre erfaren mann. Helt spesielt å lese om å bli kjent med sin voksne datter. Flott bok med mange forskjellige fasetter om levd liv og hva som kommer.

B
Bente Hergel – 25.08.2016

– Svenske gummistøvler

G
Greta Husebø – 25.08.2016

– En glimrende avslutning på et langt forfatterskap.

B
Brit Tangen – 25.08.2016

– En pageturner av de store. Spennende og meget velskrevet

A
Anne Marie – 25.08.2016

– Boka har nerve, og den har godt språk. Synd at Henning Mankell har gått bort. Han kunne gledet oss i mange år framover med sin gode penn, sine finurlige betraktninger og fabelaktige personskildringer.

B
Birgit Sørensen – 25.08.2016

– En veldig god bok. Mankell vil bli dypt savnet.

T
Torill – 25.08.2016

– Svært godt skrevet, og lettlest. Mye og varm beskrivelse av hva generasjoner og et småsamfunn står ovenfor av utfordringer og samhold, og konflikten og etiske dilemmaer det byr på.

I
Ingunn R – 25.08.2016

– Ei bok jeg ikke klarte å legge fra meg

E
Egil T. Andersen – 25.08.2016

– Spenning, men ikke så sitrende som mange andre fra Mankell. Dette kompenseres med en dyp og varm beskrivelse om hovedpersonens indre opplevelser, følelser og refleksjoner av å være med mer enn "en fot" i å være blitt gammel. Selvbildet kalibrert med virkelighetsbildet gir mange erfaringer til ettertanke.

K
Kirsten – 25.08.2016

– Bare en ting som gjør meg trist, en sitter og ønsker fler bøker og også å få vite hvordan det går videre på øyene, men....

T
Tone Strømøy – 25.08.2016

– Så bra!!!

B
Berit Grimstvedt Persson – 25.08.2016

– Svenske gummistøvler

M
May Grethe Kojan – 25.08.2016

– Langdryg

J
Jan Erik Bakke – 25.08.2016

– Det er jo Mankell,har alle Mankells bøker og lest dem.FRELST.Mdl.nr.72621700

B
Berit Glærum – 25.08.2016

– Svenske gummistøvler

E
Eli – 24.08.2016

– Svenske gummistøvler

V
Venche Bugge – 24.08.2016

– Svenske gummistøvler

H
Hanna – 24.08.2016

– Anbefales ☺

S
Stine Strande – 24.08.2016

– Svenske Gummistøvler

J
Jon Skjølsvold Ryen – 24.08.2016

– Senske gummistøvler

I
Inger Lyngstad Strøm – 24.08.2016

– Suverent skrevet av Mankell. For en som er i samme aldersgruppe som hovedpersonen, er det mye gjenkjennelig👍

T
Torill Margaret – 19.08.2016

– Vakker bok tvers igjennom.En stor leseropplevelse🤓

L
Liv Rasmussen – 11.08.2016

– En fin bok med dybde. Liker skildringen av kystlivet

F
Fred-Roger Horndal – 03.08.2016

– God bok, men ikke helt i toppen.

B
Britt Marie Skogen – 26.07.2016

– En fantastisk bok med nydelige skildringer av mellommenneskelige relasjoner. I tillegg hadde den fine skildringer og tanker om livet, spesielt om livets siste år.

M
Marit Hoff – 12.07.2016

– En annerledes Mankell, inne i hodet på en mann som ønsker livet, funderer over døden. Et menneske på godt og vondt, altså ekte. En stille tekst som likevel holder en fast, fordi den engasjerer.

K
Knut Ole Alterhaug – 12.07.2016

– Meget bra bok fra Henning Mankell. Synd dette ble hans siste.

G
Gerd Ingrid Folden – 12.07.2016

– Svenske gummistøvler

B
Bente Reintx – 12.07.2016

– Be

L
L.R. – 12.07.2016

– God bok

A
Anders Møllegaard – 28.06.2016

– Meget lesbar bok.

E
Ellen Øygarden – 28.06.2016

– Svenske gummistøvler

k
kirsti h – 28.06.2016

– Svenske gummistøvler

o
ole jacobsen – 22.06.2016

– svenske gummistøvler

l
liv mosseby – 07.06.2016

– Boka bekrefter ennå engang at Henning Mankell var en stor forfatter. Tankene rundt alderdom og døden er så godt skrevet. Idag er alderdom og død noe som er nesten tabu å ta opp. Og det at en 'gammel'mann kan kjenne forelskelse og tanker om sex med en ung kvinne. Flott vi trengte den alle vi over 70!!

R
Runhild, redaktør i Bokklubben – 31.05.2016

– For dem som leste "Italienske sko" er det godt å vende tilbake til huset på øya i den svenske skjærgården. Og selv om ingen av bøkene handler så mye om sko, egentlig, er det en del av Mankells sjarm at han gir romanene disse titlene. Han ser det store i de små tingene, og symbolverdien i hverdagslige hendelser. Og minner om at store, livsomveltende ting kan skje mens du venter på et par nye gummistøvler. Og at dem vi treffer i det daglige alle bærer på hemmeligheter, noen større enn andre. Les, les, les.

M
Marit Hansen – 16.05.2016

– En verdig ,sterk avslutning med en suveren forfatter! !!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Svenske gummistøvler:

Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv