Taushetens konsekvenser

; Bente Klinge (Oversetter)

Datterens død får Adam til å ta opp jakten på sin store kjærlighet - og sin egen identitetMed sin andre bok viser Linda Olsson at den nesten sensasjonelle debuten ikke var tilfeldig. Les mer

Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 - 10 dager

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 - 10 dager

Om boka

Datterens død får Adam til å ta opp jakten på sin store kjærlighet - og sin egen identitetMed sin andre bok viser Linda Olsson at den nesten sensasjonelle debuten ikke var tilfeldig.Taushetens konsekvenser er en vemodig og vakker roman om kjærlighet og sorg. Dessuten er den spennende.


Mens bestselgeren La meg synge deg stille sanger har svenske skoger som bakteppe, spennes lerretet for Taushetens konsekvenser opp i New Zealand. Der valgte Adam Anker å slå seg ned da datteren Miriam var liten. Da var de to ganske alene i verden. Det som først var ment som et par års flukt fra et opprivende kjærlighetsforhold, ble en ny tilværelse for far og datter.


Et foto fra fortiden
En lørdag midt på sommeren beslutter Adam Anker å besøke Krigsminnemuséet i Auckland. I Holocaust-galleriet faller blikket på portrettet av en ung mann med vannkjemmet hår og selvsikker holdning. Til venstre for bildet forteller en liten lapp at navnet er Adam Lipski, født 1920 i Krakow i Polen. Under står en kort tekst: "Jeg så min bror Adam for siste gang i november 1939. Jeg fikk høre at han flyktet til Litauen sammen med en venn." Notisen er signert Clara Fried, Wellington.


Adam Anker blir overveldet av følelser. Også han ble født som Adam Lipski, i Krakow. For første gang i sitt liv blir den middelaldrende mannen konfrontert med spørsmålet han aldri har våget å stille: Hvor kom han egentlig fra? Instinktivt skjønner han at fotografiet av den unge jøden er billetten til den fortiden han ikke har ant noe om.


Et puslespill
Det skal likevel gå et helt år før han oppsøker den gamle kvinnen som Holocaust har fordrevet til baksiden av jordkloden. Denne lørdagen skulle nemlig bli skjebnesvanger på flere måter: Han får også beskjed om at datteren er drept i en ulykke. Adam Anker drives inn i en komatøs sorg. Han opplever at han med datterens død brutalt frarøves sin fremtid. Det lille han noengang hadde følt som meningen med livet, ble røsket fra ham uten forvarsel. Desto viktigere blir det derfor å komme på talefot med fortiden.


Samtalen med Clara Fried får ham til å innse at han må legge ut på reise for å nøste opp de avrevne stumpene av tråd som er hans eget liv. Med fødebyen Krakow som mellomstasjon må han også tilbake til Stockholm, byen han på falske papirer kom til som liten gutt. Der befinner også hans livs kjærlighet, Cecilia, seg. Det var hun som fødte ham Miriam. En gang ba hun ham om å velge mellom kjærligheten til henne og den nyfødte datteren. Det er til Cecilia Adam stiler sin fortelling. Kanskje vil han nå forstå hvorfor hun stilte han overfor et slikt håpløst valg? Vil møtet med henne få de siste brikkene i puslespillet til å falle på plass?


Taushet i arv
Sonata for Miriam er den engelske originaltittelen på Adams fortelling. På norsk er dem omskrevet til Taushetens konsekvenser, en tittel som er langt mer dekkende for romanens bærende tema: hvordan tausheten går i arv gjennom generasjoner og skaper smertefulle mønstre. Først da Adam Anker som middelaldrende mann kom til Polen, fikk han vite at kvinnen han kalte mor, egentlig var hans tante. Selv hadde han alltid svart unnvikende når datteren stilte spørsmål om sin mor. Hun holdt snart opp å spørre. Som han innser: "Moren min oppdro meg i taushet, og jeg gjorde det samme med min datter. Tilværelsene vår var blitt bygd uten historie, som hus uten grunnmur."


Rent fortelleteknisk gjør Linda Olsson et betydelig sprang videre med Taushetens konsekvenser. Komposisjonen er langt mer kompleks enn den stedlige nærhet som preger La meg synge deg stille sanger. Lag for lag fjernes slørene som er tullet rundt Adams fortid. Denne kriminalaktige leken med porsjonsvise avsløringer driver den ellers så stillferdige fortellingen intenst videre.


Linda Olsson har et språk som gjør prosa til poesi, og hun skildrer naturen i vendinger ingen har gjort før henne. Hun har dessuten en sjelden evne til å leve seg inn i menneskesinnets skiftende stemninger. Taushetens konsekvenser er en roman som får leseren til å gi seg hen - uten forholdsregler. Belønningen er ikke bare en stor leseopplevelse, men også følelsen av å være noen tanker klokere.


Fakta