To sekunder før miraklet

; Runa Eilertsen (Oppleser) ; Ellen Huse Foucher (Oversetter)

Tilfeldigheter kan endre livet. Men man må våge å gripe mulighetene som dukker opp. Ellers risikerer man å gi opp To sekunder før miraklet. Agnès Ledigs roman er årets franske åpenbaring! Les mer
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Lyd-CD) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Vinterens franske åpenbaring står Agnès Ledig for. I hennes roman To sekunder før miraklet møter vi et knippe veldig forskjellige mennesker som sammen opplever noen store opp- og nedturer. Det er en roman om å reise seg etter en krise, å åpne seg for andre mennesker, å la seg beruse av de små øyeblikkene - om de gangene man kjenner hjerteslagene helt ut i fingertuppene.

Presentert av Marius Aronsen, redaktør

20 år gamle Julie jobber i kassa på et supermarked. Hun er aleneforsørger for lille Ludovic, eller Lulu, som hun kaller ham. Hun bor i en av mange sosialboliger i en ominnredet prestegård. Lønna er elendig, og livet ble ikke helt enkelt da faren kastet henne ut av barndomshjemmet på grunn av at hun ble gravid. Hun, som var så skoleflink, kan se langt etter drømmen om å bli molekylærbiolog.

To sekunder før miraklet vitner om en enestående evne til å skrive dialoger, og det er gjennom dem at personene i romanen lar seg temme og får livslysten tilbake.
Le Semeur Hebdo

Hva er det med Julie?
Når To sekunder før miraklet starter, ser det mørkt ut for Julie. Det mangler femti euro i kassaapparatet hun betjener. Man får sparken for mindre på denne jobben. Julie vet hvem som stjal pengene da hun hadde ryggen til, men vet også at hun blir frosset ut om hun sladrer på en kollega. Og sjefen, hva foreslår han, med et ekkelt smil om munnen? En tilfredsstillende tjeneste fra henne og saken vil bli glemt.

Med dette bakteppet tørker Julie bort en tåre, der hun sitter i kassa. Ingen hake som dirrer, ingen blanke øyne, kun en tåre. Som kunden Paul ser. Han har glemt å veie eplene, til Julies oppgitthet. De kjenner hverandre ikke. Men han blir nysgjerrig på denne sårbare jenta. Han får lyst til å finne ut hva som plager henne. Kanskje han kan hjelpe henne? Og kanskje hun kan hjelpe ham?

Det er en sjenerøs bok inspirert av forfatterens egen historie. Hun vet at en utstrakt hånd kan hjelpe deg gjennom vanskelighetene, uansett hvor tøffe de er. Det er kanskje derfor budskapet kommer så klart fram?
Le Télégramme

Luftfartsingeniøren Paul er skilt. Han savner ikke kona. Men han er i fri flyt etter å ha vært sammen med noen hele livet. Han er gammel nok til å være Julies far. Paul føler medlidenhet med Julie. Julie ønsker ingen medlidenhet, men noe skjer likevel. Og hun takker, under sterk tvil, ja til Pauls invitasjon om å ta med Ludovic til feriehuset i Bretagne. Med på turen blir også Pauls sønn Jérôme, lege og enkemann. Men ikke vær redd: dette er ikke opptakten til en standardfortelling om en velstående, middeladrende mann som tar en ung jente til elskerinne. Det er en historie om uventet vennskap. Av den typen som kan lindre sorg og gjøre livet levelig igjen.

Skjebnemøter
To sekunder før miraklet er et fransk, litterært broderi med en rekke tråder som sys sammen. Vi ser et knippe ulike mennesker: Kassadamen som greide seg som best hun kunne. En liten gutt, full av liv, som frydet seg over tilværelsen. Mannen som ikke helt klarte å løsrive seg fra det han hadde opplevd tretti år tidligere. Landsbylegen som opplevde det definitive tapet. En ung legevikar som ikke trodde hun var noe verdt. Og en fysioterapeut som hadde vondt for å komme seg over et drepende kjærlighetsbrudd. Til sammen ser vi et bilde av hvordan vennskap gir noe mer i livet til dem alle. Broderiet som vokser fram, er en hyllest til å våge seg ut av sitt faste mønster, våge å åpne seg, våge seg inn i et vennskap.

Livskraft og håp
Gjennom en relativt liten og ukomplisert roman klarer Agnès Ledig å fortelle mye vesentlig om sine romanpersoner. Det er lett å bli kjent med dem. Og lett å like dem. Med et mykt grep leder fortelleren oss gjennom mange emosjonelle vendinger - fra det tragiske til nytt håp. Språket må også sies å være enkelt, men det rommer likevel et stort følelsesmessig spekter. Det handler om folk som tilfeldigvis og litt motstridende finner hverandre, men som åpner opp og hjelper hverandre gjennom problemer. De er tross alt franske, og må jobbe for å bli «dus».

[Ledig] har en formidabel karakteroppbygging og gjør seg flotte betraktninger rundt store og små spørsmål. Handlingen fyker fremover, og jeg satt klistret i de timene det tok meg å lese boken.
tinesundal.blogspot.no

De blir som en storfamilie som gir støtte, men som også utfyller hverandre med sine svært ulike personligheter og livserfaringer. Til tross for temaet, å miste den aller nærmeste, opplever leseren en letthet, som kommer av romanens mange, gode og levende dialoger. Gjennom disse sprekker alvoret ofte opp i humor. Men så handler også romanen om at det skal være mulig å kjenne livsglede selv når man er i sorg. Hovedpersonen Julie tenker at folk som er rammet av en større ulykke, får en følelse av at andre ikke tillater dem å være glade, mens det nettopp er gleden som kan hjelpe dem med å overleve. Selv våger hun å oppsøke gleden.

Hva tittelen betyr? Det kommer fram et stykke ut i boka, der en person forteller at han har levd etter det ordtaket: «Ikke gi opp, du risikerer å gjøre det to sekunder før miraklet inntreffer.» Det er en fin tanke å ta med seg.

Fakta

Om forfatteren

Agnès Ledig (f. 1972) er lærerdatter og utdannet jordmor. Hun begynte å skrive i 2005 da hennes sønn Nathanaël fikk leukemi. Det begynte med små fortellinger fra livet utenfor sykehuset for å muntre opp sønnen. Ledig oppdaget at skrivingen også gjorde godt for henne som bekymret pårørende. Men det var en lege som behandlet sønnen, som fikk Ledig til å ta skrivingen videre etter at han hadde lest fortellingene hennes. Debuten Marie d'en haut (2011) ble nominert til flere priser i Frankrike. Ledigs andre roman To sekunder før miraklet er hennes første bok som er oversatt til norsk. Boka brakte Ledig den franske bokhandlerprisen i 2013.