Ungdomstid

; Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Hvem var foreldrene dine før de fikk deg? Nobelprisvinner Patrick Modiano forteller besnærende om det besteborgerlige paret Louis og Odiles dypt bevarte hemmelighet – deres ungdomsliv. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
243,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 99,-
Spar: 243,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Svunnen ungdomstid

«Så rart det ville være hvis barna kjente foreldrene sine slik de var før barna ble født, mens de ennå ikke var foreldre, bare ganske enkelt seg selv …»

Tilsynelatende har veletablerte Louis og Odile alltid levd slik de gjør nå, en solfylt tilværelse i det vakre hjemmet deres i Alpene. De er omgitt av glade barn og gode venner. Deres fortid er en godt bevart hemmelighet. For hvordan traff de hverandre egentlig? Hvor kommer de fra?

«Deres fortid er en godt bevart hemmelighet.»

Modianos metode
Da Patrick Modiano ble hedret med Nobels litteraturpris, ble det sagt at hans litterære grep er «en metode som ligner akupunktur – det gjelder å sette nålen på det rette stedet for at flyten skal forplante seg i nervesystemet». Forfatteren skriver fram stemninger og spenning med dempede litterære virkemidler, men drar oss inn i romanens univers og etterlater leseren en stor opplevelse rikere.

Muligheter og tilfeldigheter
Modiano får oss til å lure på hvem foreldrene våre egentlig var, før de ble «mor» og «far». Han lar oss møte Odile og Louis femten år tidligere, i Paris på tidlig 1960-tall. De er i drift, usikre på framtiden, men åpne for hva tilværelsen har å by på av muligheter. Vi beveger oss med dem i dunkle bakgater og et vrimmel av folk med og uten forhistorier – både gjennom Odiles forsøk på å slå igjennom som artist og Louis' strøjobber. Vi er med når de møtes for første gang og får etter hvert historien deres, den barna deres aldri vil få høre, som leder fram til den solfylte tilværelsen de lever nå. 

Forfatteren strever selv med minnet om foreldrene sine. «På en måte ville jeg heller ha møtt dem før jeg ble født,» sier han i et intervju. «Jeg foretrekker å tenke på dem slik de kan ha vært før de fikk barn.» 

Patrick Modiano er en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, med et stort forfatterskap. Han berømmes for «hukommelsens kunst», som går som en rød tråd i romanene hans. Ungdomstid er en fin inngangsportal til hans litterære univers, med duft både av Paris' bakgater og de sveitsiske alpers klare fjelluft. 

 

Fakta

Utdrag

Om forfatteren

Patrick Modiano er født 30. juli 1945 i Boulogne-Billancourt i Frankrike. Modiano debuterte i 1968 med romanen La Place de l’Étoile. Han har skrevet 28 romaner og flere filmmanus. For sitt omfattende forfatterskap ble han i 2014 tildelt Nobelprisen i litteratur. I juryens begrunnelse heter det at Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden». 

Priser:
Grand Prix du roman de l'Académie française (1972)

Prix Goncourt (1978)

Grand prix de la Fondation Prince Pierre de Monaco (1984)

Grand prix de Littérature Paul-Morand de l'Académie française (2000)

Prix mondial de la Fondation Simone et Cino del Duca (2010)

Nobelprisen i litteratur (2014)