Født sånn eller blitt sånn?

utro kvinner, sjalu menn og hvorfor oppdragelse ikke virker

; Ole-Martin Ihle

Er våre egenskaper resultat av læring, eller er de medfødt? Eia og Ihle snur opp ned på våre oppfatninger om kjønn og identitet.


Tenk over dette: Barn som opplever at foreldrene går fra hverandre, har en høyere skilsmisserisiko senere i livet. Les mer

Vår pris
318,-
Spar
31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Vår pris: 318,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Er våre egenskaper resultat av læring, eller er de medfødt? Eia og Ihle snur opp ned på våre oppfatninger om kjønn og identitet.


Tenk over dette: Barn som opplever at foreldrene går fra hverandre, har en høyere skilsmisserisiko senere i livet. Er det slik at barna lærer et mønster som gjør at de imiterer foreldrene, eller er det arv som har skylda? Har foreldrene genetiske disposisjoner som resulterer i en høyere skilsmisserisiko, og som barna arver? Innenfor samfunnsforskning har det vært uvanlig å trekke inn genetikk i slike og tilsvarende problemstillinger. Harald Eia og Ole-Martin Ihle ønsker imidlertid å utfordre og oppfordre til spennende og provoserende tenkning rundt mange av våre oppfatninger.


Evolusjonære forklaringer

Er det medfødte forskjeller som kan forklare hvorfor så få jenter velger å studere tekniske fag? Er kvinner født mer empatiske enn menn, og hvorfor er det slik at menn utøver vold i langt større grad enn kvinner i de fleste samfunn verden over? Forfatterne mener at biologi og evolusjonslære kan gi bedre svar enn samfunns- og kulturvitenskap. De mener det har vært tabu å akseptere at en del egenskaper er medfødt; at vi er så opptatt av at alle fødes med et likt utgangspunkt og i stor grad formes av omgivelsene. For eksempel er den vanlige oppfatningen blant samfunnsvitere at kvinner er opplært til at de ikke skal drepe - det er ukvinnelig å være voldelig, mens det oppleves som mandig å være voldelig. Man finner faktisk ingen kulturer der kvinnelig identitet er knyttet til vold. Forfatterne peker imidlertid på at små gutter som slår faktisk blir irettesatt. Det er sjelden aksept for at gutter utøver vold. En mann som dreper kona blir heller ikke sett på som mandig av andre menn. Forfatterne mener derfor at voldelige menn evolusjonært har hatt en fordel, og at dette kan være en forklaring for hvorfor de fleste voldshandlinger begås av menn.


Medfødt evne til kjærlighet

Mange mener at det finnes en grunnleggende natur i oss som inkluderer kjærlighet og sjalusi, siden dette evolusjonært antagelig har vært en fordel. Forfatterne mener at de fleste samfunnsforskere og intellektuelle i Norge imidlertid er skeptiske til at det finnes «naturlige» interesser og lyster, og at kjærlighet ble «oppfunnet» for 2000 år siden ... Og at en følelse som sjalusi oppstår i et samfunn der man er opptatt av å eie ting. Men det viser seg at de fleste som forsøker å leve i såkalte frie forhold, greier ikke å praktisere dette uten at vonde følelser kommer snikende. Sjalusi er allmennmenneskelig, og sannsynligvis noe vi er født med.


Gener hindrer likestilling?

Mye av det beste ved vårt moderne, likestilte samfunn i Norge er tuftet på troen på at alt er mulig, at det ikke finnes en menneskelig natur, mener forfatterne. I stedet for å slå fast at kvinner og menn er ulike, har visjonære politikere tatt utgangspunkt i at kjønns forskjeller ikke er medfødt, de er et resultat av samfunnets forventninger. Og i praksis har jo dette vært riktig på mange områder. Menn har lært å ta ansvar for barn, kvinner viser at de kan utføre de fleste jobber like bra som menn, om ikke bedre. Jenter gjør det bedre enn gutter i de fleste fag på skolen. Mange av våre iboende oppfatninger om kvinners og menns natur har jo vist seg å være feil, eller overdrevet. Likevel er det fortsatt slik at kvinner og menn velger tradisjonelt på mange områder, selv om de har muligheten til det motsatte.


Eia og Ihle har konfrontert samfunnsforskere med biologiske innsikter rundt temaer som likestilling, sex, rase, vold, homofili, oppdragelse og kjønnsidentitet. Det er befriende og på tide!


FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 300
ISBN: 9788205398955
Utgave: 1. utg.
Format: 19 x 14 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger