Mao, min Mao

historien om AKPs vekst og fall

Hvordan kunne et anti-autoritært og halvpasifistisk ungdomsopprør ende som et strengt og kaderdisiplinert parti? Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Den marxist-leninistiske bevegelsen som oppsto i kjølvannet av "68" så til Kina og forsto aldri at Norge hadde hatt sin revolusjon. Norske arbeidsfolk hadde sin egen Mao i Gerhardsen. Sosialdemokratiet var folkets bevegelse. Finn Gustavsen prøvde å roe ned rastløse SUF-ere før bruddet: "Se på den norske arbeider: hver søndag står han foran huset sitt og polerer bilen sin. Det er dette den norske arbeider er opptatt av, han er ikke interessert i noen revolusjon."

Håpløse hver for seg
Med Tron Øgrim, Sigurd Allern og Pål Steigan i spissen stormet de norske maoistene ut av SF i 1969 og dannet SUF (m-l), forløperen til AKP: "Hver for seg er de på mange måter håpløse, kanskje med unntak av Allern, men sammen hadde de komplementære ferdigheter," skriver Sjøli. I Mao, min Mao skildrer han bevegelsen fra bruddet med SF til studentopprøret ved Den himmelske freds plass i 1989, som endte i en massakre som de Kina-tro AKP-erne ikke kunne overleve.

Hemmelighetene
Hans Petter Sjøli tar for seg de fascinerene historiene om våpentrening, overvåking av politiske motstandere på venstresida, sjølproletariseringen og de hemmelige, sentrale lederne. Men han omtaler også de som opplevde de AKP-ernes inntreden på arbeidsplassene som et positivt innslag, særlig for fagforeningsarbeidet. Men som Sjøli sardonisk bemerker: "Ml-erne ville tjene folket. Men folket gav faen."

Fakta