Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Kampen mellom mennesket og mikrobene

«I de første kapitlene blir vi introdusert for mikrobenes egenskaper, immunsystemets funksjoner og samspillet med omgivelsene. Her er Frøland på sitt beste: Som professor emeritus i medisin og nestor innen infeksjonsmedisin og immunologi har han stålkontroll på feltet. [...] Det er gøy å lese Frølands forklaring på hvorfor epidemier blir helt forskjellige avhengig av biologiske faktorer [...]»

Ketil Slagstad, Morgenbladet

Gjennom hele historien har infeksjonssykdommer vært en trussel mot menneskeheten. Store epidemier har ført til enorme lidelser - og til massedød. De har også dyptgripende politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle følger. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag
Gjennom hele historien har infeksjonssykdommer vært en trussel mot menneskeheten. Store epidemier har ført til enorme lidelser - og til massedød. De har også dyptgripende politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle følger.

Denne boken gir en bred og medisinsk oppdatert fremstilling av infeksjonssykdommenes betydning for menneskenes utvikling. Vi ser hvordan epidemier som Svartedauen, kopper, kolera og syfilis, samt de store influensapandemienes utbrudd på 1900-tallet har bidratt til imperiers fall og endret historiens gang.

Boken peker på viktige økologiske og miljørelaterte faktorer i den nådeløse kampen mellom mennesket og mikrobene. Våre inngrep i naturen gjennom avskoging og klimaendringer, migrasjon og kriger endrer balansen mellom menneskene og de truende mikroorganismene, og frembringer alvorlig sykdom. I de siste tiårene har menneskets påvirkning av naturen drevet frem en rekke nye mikrober og infeksjonssykdommer. Boken omtaler de viktigste, som HIV/AIDS-pandemien og problemene med Ebola-, SARS- og Zika-virus. Også den nyoppståtte pandemien med koronaviruset SARS-CoV-2 som har brutt ut mens boken var under avslutning, omtales.

Mennesket har slått effektivt tilbake mot mikrobene. Den bakteriologiske revolusjonen på slutten av 1800-tallet, oppdagelsen av antibiotika og av et økende antall vaksiner har reddet millioner av liv. Men kampen mot mikrobene er på ingen måte vunnet. Vi må takle nye, uunngåelige pandemier med kjente og ukjente mikrober, antibiotika-resistens, klimaendringenes virkninger og mikrobetruslene ved romfart. Selv naturvitenskapelig frontlinjeforskning kan utløse nye mikrobetrusler.

Frøland tar oss med på en fascinerende reise gjennom hundre tusener av år, fra menneskehetens opprinnelse til utforskningen av verdensrommet.

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
557
ISBN
9788282655194
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
25 x 18 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«I de første kapitlene blir vi introdusert for mikrobenes egenskaper, immunsystemets funksjoner og samspillet med omgivelsene. Her er Frøland på sitt beste: Som professor emeritus i medisin og nestor innen infeksjonsmedisin og immunologi har han stålkontroll på feltet. [...] Det er gøy å lese Frølands forklaring på hvorfor epidemier blir helt forskjellige avhengig av biologiske faktorer [...]»

Ketil Slagstad, Morgenbladet

«Stig S. Frølands nye bok Kampen mellom mennesket og mikrobene er et overflødighetshorn av kunnskap og fortellerglede.»

Erlend Hem, Michael

«Stig Frøland bekrefter med denne boka hvilken god formidler han er av vanskelig medisinsk stoff. Utover det rent medisinske beskriver han også epidemienes virkning på kultur, politikk og samfunn . og serverer underveis mange morsomme anekdoter. [...] en svært interessant og lesverdig bok. [...] Her er mye kunnskap å hente både for helsepersonell og allmennhet.»

Anne Helene Kveim Lie, Apollon

«Årets beste norske bok: Et mesterverk om menneskets kamp mot mikrobene. [...] Denne mursteinen av en 'pageturner' har internasjonalt format. [...] Hver eneste av de 550 sidene gir et vell av ny informasjon om menneskets historie i et infeksjonsmedisinsk perspektiv. [...] Skal du bare kjøpe en eneste bok i år: Kjøp denne. Den endrer ditt syn på verdenshistorien for alltid.»

Elin Ørjasæter, Nettavisen

«Professor Stig S. Frøland har skrevet et storverk! Dette er en spennende, interessant og grundig oversikt over kampen mot mikrobene gjennom hele vår historie. [...] Boken får min beste anbefaling. Dette er årets julegave til både leg og lærd!»

Håkon Sjursen, Tidsskriftet

«Boka har et vell av interessant informasjon og historiske skildringer som gjør den både lettlest og spennende. Det er nesten vanskelig å legge den fra seg. Frøland skriver selv at han er levende interessert i både medisin og historie som fag, og nettopp denne kombinasjonen har her gitt et uhyre fruktbart resultat.»

Bård Hauge, Dagen

«[...] Frølands storverk [er] en utfyllende fortelling om hvordan mennesker og mikrober har påvirket hverandres livsbetingelser fra tidenes morgen til i dag. Over 533 sider kombinerer infeksjonsmedisineren Frøland sin egen fagkompetanse med en levende interesse for historie på en måte som bringer tankene til Jared Diamond.»

Mímir Kristjánsson, Klassekampen

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kampen mellom mennesket og mikrobene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
349,- 399,-

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
384,- 439,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv