Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Fra far

roman

«Kløktig roman om hvordan vi husker.»

Subjekt

Lene Berg var ni år gammel da hennes far, filmregissøren og forfatteren, Arnljot Berg ble arrestert i Paris, anklaget for drapet på sin tredje kone, Evelyne Zammit. Dette dramatiske barndomsminnet er utgangspunktet for Fra far. Les mer

332,-

379,- Spar: 47,-

Sendes innen 1 virkedag
Lene Berg var ni år gammel da hennes far, filmregissøren og forfatteren, Arnljot Berg ble arrestert i Paris, anklaget for drapet på sin tredje kone, Evelyne Zammit. Dette dramatiske barndomsminnet er utgangspunktet for Fra far.

I Fra far undersøker Lene Berg farens liv og skjebne gjennom å blande egne minner og forestillinger med faktiske elementer som brev, psykiatriske rapporter, upubliserte og publiserte tekster, rettsdokumenter osv. Fra far blir dermed et møte mellom en levende og en død kunstner, mellom en far og en datter, en kvinne og en mann, og mellom nåtidens Norge og det landet Arnljot Berg levde og virket i. Resultatet er et forbløffende og gripende portrett av et følsomt og talentfullt menneske, og samtidig en uvanlig skildring av en familie

Detaljer

Forlag
Kolon
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
217
ISBN
9788205568761
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
21 x 13 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Kløktig roman om hvordan vi husker.»

Kjetil Korslund, Subjekt

«La det straks nevnes at Lene Berg skriver en nydelig prosa. I tillegg til glitrende språk og smart komposisjon, har Fra far alle ingredienser vi kan ønske oss av en moderne bohemroman, en kunstnerroman og en kriminalroman med kulturell twist, med hele Europa som scene.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Prosaen hennes er alltid tydelig og spisset, noen ganger hektisk, noen ganger avstemt, ofte humoristisk. Fra far er åpenbart et verk av en erfaren kunstner, og Berg behersker ordene minst like godt som filmkameraet. Denne romanen har fellestrekk med minnearbeidet til Annie Ernaux, samt med foreldreportrett som Peter Handkes Kravløs ulykke (1972).»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

«Lene Bergs flerstemte tekst understreker hvor avhengig 'sannheten' er av øyet som ser. At utdrag fra et upublisert og etter mye å dømme selvbiografisk bokmanus Arnljot Berg etterlot seg, er inkludert, gjør dessuten at far og datter med romanen bokstavelig talt møtes i nok et medium.»

Kåre Bulie, Klassekampen

«Det kan hende at forsøket på å forstå er umulig, men ut av det kommer heldigvis en litteratur som er fruktbar og fascinerende.»

Sigrid Elise Strømmen, Vårt Land

«Med Fra far har Lene Berg skrevet en roman som overskrider motsetningene, og som, ved Arnljot Bergs eksempel, fremviser menneskets gåtefulle kompleksitet, som både rommer evnen til fullstendig destruksjon, men også til å elske. Lene Berg tar aldri moralsk stilling til hendelsene, men viser leseren, på en dypt engasjerende måte, en virkelighet som ikke går opp og som ikke fullt ut kan forstås. Bergs prosa er nøktern og følsom.»

Hedia Haugen Ghanizadeh, BLA

«Lene Bergs heimstaddiktning fra Oslo er sjelden vare. Barnet Bergs perspektiv maner ikke bare frem far, men et Oslo fra en svunden tid. [...] Lene Berg har i dag skapt en lagvis rekonstruksjon som vekker mange assosiasjoner. For meg var det som å spise konfekt som barn. Noen biter brant av alkohol i munnen, andre fikk en varme til å spre seg i kroppen. Hun serverer Middelhav, psykiatri, seg selv, og svært dramatiske menneskeskjebner. Fremfor alt vekker hun et sug etter mer.»

Ellen Lande, Ny Tid

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fra far:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
384,- 439,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv