Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Donaldismen

en muntert-vitenskapelig studie over Donald Duck og hans verden

En klassiker til glede for nye lesere! Jon Gisles Donaldismen ble første gang utgitt i 1972 og regnes som det konstituerende verk innen norsk donaldforskning. Her belyses utviklingen fra urdonaldismen frem til kommersialismen, klodrismen og onkel Skrues stadig sterkere dominans; men også klasse- og familiestrukturen, religion, vold og sex, sosialt og kulturelt liv og kjønnsroller i Andeby. Les mer

199,-
Paperback
Utsolgt
En klassiker til glede for nye lesere! Jon Gisles Donaldismen ble første gang utgitt i 1972 og regnes som det konstituerende verk innen norsk donaldforskning. Her belyses utviklingen fra urdonaldismen frem til kommersialismen, klodrismen og onkel Skrues stadig sterkere dominans; men også klasse- og familiestrukturen, religion, vold og sex, sosialt og kulturelt liv og kjønnsroller i Andeby. Nytt i denne lett reviderte nyutgivelsen er blant annet en omtale av rettssystemet i Andeby med utgangspunkt i gammelislandsk landnåmsrett og eiendomsrett til løsøre, dessuten kommer et nyskrevet forord med oppsiktsvekkende nye synspunkter på eksistensen av de antatt amerikanske Donald-tegnerne.

Medlemsvurdering:
Denne boken - som delvis er et harselas, men også uten tvil er skrevet ut fra en oppriktig og alvorlig interesse for temaet - er både morsom og god. Som populærvitenskap om Donald Duck og co. virker den utmerket. Gisle deler Donald-historien inn i forskjellige epoker, både gullaldre og tørketider med hensyn til litterær kvalitet. Det at det etableres en slags kanon når det gjelder Donald-utgivelser og -årganger er i noe i hvert fall denne leser setter stor pris på. Gisle framviser vidd, skrivekunst, tekstnærhet og -oversikt. Jeg kan ikke annet enn å gi mine varmeste anbefalinger til Gisles "Donaldismen".

SU

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
144
ISBN
9788205363076
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2006
Format
14 x 19 cm

Kunders vurdering

S
SU – 17.06.2007

– Denne boken - som delvis er et harselas, men også uten tvil er skrevet ut fra en oppriktig og alvorlig interesse for temaet - er både morsom og god. Som populærvitenskap om Donald Duck og co. virker den utmerket. Gisle deler Donald-historien inn i forskjellige epoker, både gullaldre og tørketider med hensyn til litterær kvalitet. Det at det etableres en slags kanon når det gjelder Donald-utgivelser og -årganger er i noe i hvert fall denne leser setter stor pris på. Gisle framviser vidd, skrivekunst, tekstnærhet og -oversikt. Jeg kan ikke annet enn å gi mine varmeste anbefalinger til Gisles "Donaldismen".

H
HKG – 18.03.2007

– Som student er dette en fantastisk avveksling fra "ekte" vitenskap. Boken inndeler produksjonen av Donaldserier fra første norske utgivelse og opp til 70-tallet. Særlig er de eksemplene som trekkes frem, herlig beskrevet. Hele personregisteret i Donalds verden er beskrevet, og underfundig tolket. Særlig morsom er beskrivelsen av Klodriks inntreden i donaldismen. Boken er helt super til å ta med seg rundt omkring for å lese litt nå og da. Den er i paperback, lett illustrert med striper fra omtalte Donald-historier. Andre temaer som dukker ("ducker") opp, er kvinnesyn i donaldismen. Den eneste sterke, målrettede kvinnen er til alt overmål en heks, Magica fra Tryll. Seksualitet i donaldismen behandles også grundig; alle er som kjent onkler og nevøer til hverandre... Så dette er utmerket underholdning for alle som har vært innom høyere utdanning, i det minste.

K
Klodrik – 12.02.2007

– Denne har jeg gått og ventet lenge på. Boken kom ut for en god stund siden, og ble raskt solgt ut, og har vært et ettertraktet samleobjekt siden da. Boken kan kanskje best beskrives som en intellektuell lek med Donald og Andeby. Her analyseres Andebys forhold til religion, sex og alt som er viktig, pluss litt om det som er tøvete. Boken er en fryd å lese, med tørr humor og ironisk intellektuelt jåleri, og byr på en rekke ting man kan bryne sitt eget intellekt på. En ting er i alle fall sikker, å lese Donald blir aldri det samme etter at du hat lest denne boken.

j
jojo – 29.01.2007

– Endelig har Donaldismen - nøkkelverket for å forstå Andeby - kommet i ny utgave, etter å ha blitt plyndret fra nesten samtlige av landets biblioteker av fanatiske vulgærdonaldister. Nå har det også kommet til nytt stoff, selv om den ennå omhandler samme tidsperiode, og hovedsakelig verkene til Carl Barks. Donaldismen kan leses både som seriøs avhandling eller parodi på slike, men det er uansett en morsom og interessant fremstilling av Andeby og en fantastisk kjærlighetserklæring til dette universet. Kos deg med Gisle sin parodi på litteraturviterspråk og på alle teoriene om endene. Dette er en bok først og fremst for de helt frelste, men de vil ha umåtelig glede av den.

B
Backpacker – 10.11.2006

– Dette er en morsom og interessant bok for alle oss Donald-fans. Jon Gisle har her levert en bok med vitenskaplig snitt som tar for seg fenomener og trender i Andeby. Og det som står her er faktisk ganske fornuftige saker. Det aller meste er meget interessant lesing, som "gjøkungeteorien" og som teoriene hans om nebblengde. Men det skinner gjennom at dette også er ment å være en morsom bok, en slags parodi på de seriøse, detaljfikserte litterære avhandlinger - noe den klarer bra. Jeg synes dette er en veldig artig bok, den er underholdende og lar oss Donald-fans sette Andeby i en større kontekst - og det er tross alt mange av oss som har tilbrakt mange timer av barndommen vår i Andeby, så denne anbefaler jeg så absolutt!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Donaldismen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
349,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv