Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Muleum

"Muleum er blitt en praktfull liten tekst - vond og trist, men samtidig så morsom og verbalt kvikk som Loe kan være på sitt beste".

VG

"Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa." Slik lyder sms-en 18 år gamle Julie mottar idet hele familien hennes styrter i døden. Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 3 virkedager


Julie mister alle sine nære. Tilbake sitter hun med fett hus i Holmenkollen, en konto som flommer over av penger og en polsk altmuligmann som hun ikke riktig vet hva hun skal gjøre med. Psykologen foreslår dagbok som terapi. Hun hater ideen like høyt som hun forakter psykologen, men begynner motvillig. I dagboks form følger vi henne på desperat jakt etter nytt holdepunkt i livet, samtidig som suicidale tanker truer.


"Julie er ensom, men fandenivoldsk. Hun er redd for livet, ikke for døden."


Julie innleder en intens jorden rundt-flyvning. Det går fra by til by, fra flyplass til flyplass i et voldsomt tempo. En koreansk kortbaneløper med olympisk gull stopper ferden hennes for en tid. Sexen er het, men språket er det verre med, så snart reiser Julie videre. Hennes håp er en endelig løsning på Kanariøyene, men ingen ting går som planlagt.


Rørende og morsomt
Det er ikke ofte man ler høyt når man leser, men det gjør man av Muleum, paradoksalt nok. For først og fremst er dette en usedvanlig sår roman fra Erlend Loes hånd. Julie er ensom, men fandenivoldsk. Hun er redd for livet, ikke for døden. Historien om henne gjør inntrykk på flere plan.


 

Medlemsvurdering:
Denne gongen er det ein jentefigur Loe set seg inn i. Ho får livet snutt på hovudet når ho får ein siste SMS frå faren og resten av familien som styrtar i eit fly i Afrika. Ho sit igjen åleine og veit ikkje kva ho skal gjere, og bestemmer seg for å skrive dagbok. Dette er Loe i kjend stil, med sær humor og merkelege tankar. Heilsprøtt kan faktisk ein del av det kallast, men for oss som likar slik humor og slike rare folk vert det ei tvers igjennom god lesaroppleving. Men dette er nok ikkje ei bok for alle, for ho er spesiell. Det vil nok ingen nekte for ...

EBi

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
254
ISBN
9788202275235
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2007
Format
17 x 14 cm
Nr
5008832

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Anmeldelser

"Muleum er blitt en praktfull liten tekst - vond og trist, men samtidig så morsom og verbalt kvikk som Loe kan være på sitt beste".

Kåre Bulie, Dagbladet

"...språk og innhold suverent"

Anders Sundnes Løvlie, Dagsavisen

"Det er fint og svart og morsomt og trist"

Kjersti Vik, Bergens Tidende

"Underholdende og klok" "Erlend Loe viser at det ikke trenger å være kjedelig å lese om alvorlige emner."

Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

"Erlend Loe är Norges svar på Nick Hornby, fast galnare och roligare (sjukt rolig). Hans sätt att ta tempen på samtiden har gett honom kultstatus och det är helt rätt."

Magasinet Amelia

Kunders vurdering

E
EBi – 02.12.2009

– Denne gongen er det ein jentefigur Loe set seg inn i. Ho får livet snutt på hovudet når ho får ein siste SMS frå faren og resten av familien som styrtar i eit fly i Afrika. Ho sit igjen åleine og veit ikkje kva ho skal gjere, og bestemmer seg for å skrive dagbok. Dette er Loe i kjend stil, med sær humor og merkelege tankar. Heilsprøtt kan faktisk ein del av det kallast, men for oss som likar slik humor og slike rare folk vert det ei tvers igjennom god lesaroppleving. Men dette er nok ikkje ei bok for alle, for ho er spesiell. Det vil nok ingen nekte for ...

p
prinsæssa – 16.09.2009

– Julie er forbannet. Da hun mottar den aller siste SMS'en fra pappaen sin, styrtende i en fly i Afrika, blir livet snudd på hodet. Som en slags terapi fører hun dagbok med alle salgs syke tanker og meninger. Hva vil hun gjøre for resten av livet? Er resten av livet en reise på jakt etter den perfekte måte å dø på for å møte igjen foreldrene hun så sårt savner? Hun arver huset på Bygdøy, så hun lider ingen pengenød. De ser på henne med stakkars-liten blikket, og det er hun dritt lei. Ingen er som før, nå som hun har blitt foreldreløs. Hennes beste venninne Constanse er et mareritt å være sammen med. Hun finner trøst i den polske flisarbeideren Krzysztof, og innleder et meget spesielt forhold til ham før hun reiser på andre siden av jordkloden for å finne en annen kjærlighet. Dette er en spesiell roman fra Erlend Loe, og du må ha en spesiell humor for å ta denne. Men den ligger i Loes sjanger, så de som liker ham må absolutt lese denne også!

V
Vannsyndrom – 22.03.2009

– Erlend Loe setter seg her inn i sinnet til en 18 år gammel jente som har mistet familien sin i en flystyrt. Dette klarer han med glans og boken er skrevet akkurat slik den bør være. Alvorlig og til tider veldig trist uten å være oversentimental. Fengende og - til tross for temaet - ikke vanskelig å glede seg over. Boken er skrevet med Erlend Loes flyt og språk, noe som gjør den enkel, lettlest og ikke minst mild og veldig forståelig. Han viser her at historier med de dystreste handlingene ikke trenger å være tunge og triste. En bok som ironisk nok sprer mye glede, nettopp fordi den handler om det å finne glede!

S
Staralfur – 05.12.2008

– Dette er boka om Julie, en 18 år gammel jente som brått mister familien sin i en flystyrt i Afrika. Alt faller i grus, og hennes første tanke er å ta livet sitt. Det går derimot ikke helt som hun hadde planlagt, og hun legger isteden ut på en reise. Hver gang hun setter seg på et nytt fly til en ny verdensdel, håper hun at flyet skal falle ned. Erlend Loe beviser igjen at han er en av Norges beste forfattere. Jeg kunne ikke legge fra meg boka, jeg elsker måten Loe kan skildre en tragisk skjebne på en humoristisk måte - uten at det blir falskt eller provoserende. Anbefales på det sterkeste!

L
Lille søss – 07.09.2008

– 18 år gamle Julie mister sin familie etter en tragisk flyulykke. Dette fører til at Julie ser negativt på livet og forsøker å begå selvmord. Etter dette forsøket bestemmer hun seg for å reise verden rundt og gjør dette uten og si ifra hvor det er hun reiser eller hva hun skal. Julie er en usikker jente som ikke helt vet hva hun vil gjøre eller hva hun skal gjøre med livet sitt. Denne reisen gjør at hun får oppleve mange forskjellige ting, og ting bedrer seg. Men ting blir ikke helt som hun hadde tenkt seg. Hun får nemmelig en stor overaskelse som hun aldri hadde trodd. Dette er en bra bok skrevet av Erlend Loe. Anbefales!

m
melle – 15.08.2008

– En jente mister hele sin familie etter en flystyrt i Afrika, og sliter med å finne tilbake til den konforme livsrytmen etter dette. Vi følger hennes jakt på 'seg selv' gjennom tanker, kontinenter og diverse 'absurde' infall. Erlend Loe har tidligere skrevet Fakta om Finland og de to Doppler bøkene, og denne har noenlunde samme tematikk. Eksistensiell søken, ensomhet, jakt etter en personlig autensitet. Men ikke pietistisk som hos Kierkegaard eller filosofisk ideologisk som hos Satre. Det er en slags nihilisme i fortellingen, men etterhvert finner hovedpersonene en slags aktiv nihilisme i livet som gjør at de klarer seg. Nok en gang solid fra Loe

S
S – 20.07.2008

– Denne boken beviser at Erlend Loe er en av de fremste forfatterne i sin sjanger. Boken handler om Julie, en ung jente som mister familien sin i en flykrasj. Hun bestemmer seg for å ta livet av seg, men legger derimot ut på en reise fylt med hinsdige opplevelser og hysteriske morsomme situasjoner. Loe beviser at alvorlige temaer kan forvandles til genial humor, noe han har mestret på en respektfull og meget velskriven måte. Humoren i boken er virkelig verdt et kjøp alene, da det aldri går en side uten skikkelig latterkrampe. Denne boken anbefales for alle som elsker genial humor, og som setter pris på velskrevet og humoristisk litteratur.

S
Sana – 21.06.2008

– "Vi styrter. Vi elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa." Julie mottar denne SMS'en fra faren som dør i en flyulykke i Afrika sammen med Julies mamma og bror. Hun sitter alene igjen i et stort hus med masse penger og vet ikke hvordan hun skal takle situasjonen, og vil derfor ta livet av seg. Vi følger Julie ved å lese i dagboken hennes som hun begynner på 6 måneder etter ulykken. Hun reiser rundt i verden og opplever mye på godt og vondt. Erlend Loe er ingen stor favoritt hos meg, men dette var en grei lydbok som passer for ungdom så vel som voksne.

T
Tina – 21.06.2008

– Erlend Loe har virkelig greid det denne gangen. I denne boka møter vi Julie som nettopp har mista foreldra sine og storebroren sin i en flyulykke i Afrika. Julie er sint og lei seg og forvirra og alt på en gang, og bestemmer seg for å prøve å dø. "Psykogeir" vil ha henne til å skrive dagbok, og det er denne vi får lære Julie å kjenne. I kjent Loe stil blir det skrevet enkelt og treffende. Selvom temaet er tragisk kan man ikke annet enn å smile. Loe har god innsikt i et alvorlig tema og sper det i en god del humor. Setningene er genialt bygd opp, jeg måtte lese boka saaaakteeee for å suge til meg de gode formuleringene. Det er en klassisk Erlend Loe bok - jeg blei ikke skuffa!

L
Lilla – 07.03.2008

– Tittelen på boka undret jeg meg lenge over, og jeg felte en liten tåre da jeg kom til det punktet hvor jeg fikk vite hva det betød. Denne boken lar deg bli kjent med ei jente, som mistet hele familien i en flyulykke og som sitter igjen med masse penger og verdier som hun kan gjøre hva hun vil med. Fortellingen er som en dagbok, hvor Julie tar oss med gjennom tanker og reiser . Vi følger henne i voldsomme nedturer og noen oppturer, vi følger henne i strevet for å bli gjenforent med de viktigste personene i ens liv - familien. Det er en litt rar bok, men som på en rar måte griper meg og forhindrer meg i å legge den i fra meg.

l
larsli – 04.01.2008

– Erlend Loe har en ung jente som jeg-person i Muleum. Julie mister sine foreldre og sin bror i en tragisk flyulykke og sitter alene igjen i familiens store villa i Holmenkollåsen hvor en polsk håndverker er hennes eneste selskap. Hun begynner å skrive dagbok og fokuserer på å ta livet sitt på en finurlig måte. Senere blir det en del timer med vinter-OL på tv før hun reiser fra Norge og flyr rundt i verden. Det er humoristisk og tragikomisk, men svært underholdende og ikke minst svært ettertenksomt fra Loes penn. Han setter seg inn i en ung jentes liv på en imponerende måte. Persongalleriet med blant annet psykologen psykogeir, venninnen Constanse med dådyrøynene og polske Krysztof er flott presentert. Og i tillegg er alle de sære tankerekkene som er Erlends Loes varemerke som vanlig til stede. Å skrive en humoristisk bok om et så sterkt tema som selvmord blant unge mennesker er et sjansespill, men dette fungerer utmerket.

E
Ellen – 23.12.2007

– "Vi styrter. Vi elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa." Julie er 18 år da hun mottar denne SMSen fra faren som, sammen med moren og broren Tom, dør i en flyulykke i Afrika. Hun sitter alene igjen i en villa verd 15-20 millioner og vet ikke hvordan hun skal takle livet, det eneste hun ønsker er å dø. I sine dagboknotater, som hennes psykolog "psykogeir" har anbefalt henne å skrive, forteller hun om sine reiser jorden rundt i selvmordsforsøk. Erlend Loe har fått grepet igjen. Han skriver naivt dypsindig, med en brodd av humoristisk sarkasme. Det virker ikke som han har noen plan med boka, et synopsis han skriver etter, mye er tilfeldig - og av og til lurer jeg på hvor er det han egentlig vil hen. Julies tanker er likevel verd å få med seg. Hun er en reflektert ungdom, på terskelen til å bli voksen, og har fremdeles undringen intakt. Temaene som tas opp er alvorlige, men løses på en litt for enkel måte - synes jeg.

S
Silje – 10.10.2007

– Dette er en utrolig god bok som viser en litt annen side enn den vi kjenner til gjennom resten av Erlend Loes forfatterskap. Det er ikke mange menn som kan klare å beskrive en 18-årig kvinnes tøffe liv etter familiens tragiske død, men det klarer altså Loe på en brilliant måte. Leseren prøver å kjenne seg igjen i hvordan en ung kvinne skal takle å bli kastet ut i livet på den brutale måten hun blir. Gjennom en serie merkelige hendelser i kjent Loe-stil får vi et gripende møte med både Julie og karakterene rundt henne. Boken vil gi noe tilbake til leseren, og er virkelig verdt tiden den tar å lese.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Muleum:

Gilead

Marilynne Robinson
Innbundet 
363,- 399,-

Sult

Tine Høeg
Innbundet 
375,- 429,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Handlekurv