Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Anti-Ødipus

kapitalisme og schizofreni

Denne eiendommelige, 500-siders lange blanding av filosofisk avhandling og pamflett stilte på en uærbødig og provoserende måte spørsmål ved svært mange ting som den intellektuelle "avantgarde" på den tiden tok for gitt om psykoanalyse, politikk og samfunnsteori. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Paperback
Sendes innen 3 virkedager
Denne eiendommelige, 500-siders lange blanding av filosofisk avhandling og pamflett stilte på en uærbødig og provoserende måte spørsmål ved svært mange ting som den intellektuelle "avantgarde" på den tiden tok for gitt om psykoanalyse, politikk og samfunnsteori.

I løpet av kort tid hadde boken solgt i over ett hundre tusen eksemplarer. Det skulle imidlertid vise seg ikke å være noe typisk intellektuelt motefenomen, for de perspektivene som her for første gang fikk et stort publikum, skulle komme til å bli videreutviklet og utdypet av de to forfattere i en rekke bøker i de etterfølgende år. I de siste årene har interessen for Deleuze og Guattaris tekster bare vist seg å tilta.

Det er et stort antall engasjementer og faglige orienteringer som krysses og "flyter sammen" i Anti-Ødipus: psykoanalyse og institusjonsanalyse, revolusjonær politikk og samfunnsteori, litteratur, filosofi og subjektteori, og sist, men ikke minst diskusjonen rundt det strukturalistiske eller semiologiske tegnbegrepet.

Anti-Ødipus innfører revolusjonær anti-autoritær politikk i psykoanalysen, og psykoanalytisk tenkning i den revolusjonære politikken. Dette må nødvendigvis føre til endringer både i psykoanalyse og i revolusjonær politikk. Deleuze og Guattari legger avgjørende vekt på at psykoanalysen må befris fra sin fiksering på kjernefamilien og dens orden av ideologiske "bilder" med utgangspunkt i ødipuskomplekset, og må åpnes mot det omgivende sosiale og politiske feltet.

Den revolusjonære politikken må på sin side erkjenne at alt ikke er avgjort ut fra de "objektive klasseinteresser". Vel så viktig er de ubevisste "begjærsinvesteringer" som på tross av "objektive interesser" holder folk bundet til undertrykkende instanser og formasjoner som stat, parti, familie osv.

Bokens har fått en særegen aktualitet etter den siste tidens dramatiske politiske begivenheter, hvor begreper som fundamentalisme, globalisering og territorialisering er sentrale.

Medlemsvurdering:
Det er eit konglomerat av filosofi, språkvitskap, politisk teori, og satri og berre rein akademisk kødding. Ikkje missforstå det er mykje god og vanskeleg og ikkje minst ein smule elitær filosofi i denne boka, og det er kanskje først og fremst dette, men likevel, korleis det no enn er, inneheld boka ein god del kødd. Men det høyrer med, for på den måten føler eg at boka understrekar sitt poeng, og overkommuniserar det, nemleg at det poenget at vi ikkje skal ta livet så utruleg særiøst. Mangel på ærefrykt er her eit nøkkelord.
Ja, generelt sett så handlar jo boka om kapitalisme og dei strukturane som gjer kapitalisme mogleg. provoserande og venstreradikal.
Les den, dette er eit must for filosofinerdar som likar kule ting, om den slemme kapitalismen.

Den som bør få dame

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Spartacus
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
494
ISBN
9788230403037
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Capitalisme et schizophrénie
Format
21 x 14 cm

Kunders vurdering

r
rips – 10.10.2008

– Denne boka er pensum for alle som har lyst til å enten late som de er intellektuelle eller som synes det er på tide å begynne å bli det. Du kan enten la den stå i bokhylla ved siden av dine 12 bind av Proust, eller du kan stupe inn i den gledlig tjukke lefsa. Knut Stene-Johansen har tidligere oversatt Deleuze og Guattaris "Kafka - for en mindre litteratur", men dette bør kalles en enda større oversetterbragd. Det er filosofi, men filosofi som så veldig veldig gjerne vil være mer en bare filosofi, som så veldig veldig gjerne vil ut av boken og inn i ditt liv og forandre verden sammen med deg. Og derfor er den også veldig veldig vill. Og det, er, gøy.

D
Den som bør få dame – 12.12.2005

– Det er eit konglomerat av filosofi, språkvitskap, politisk teori, og satri og berre rein akademisk kødding. Ikkje missforstå det er mykje god og vanskeleg og ikkje minst ein smule elitær filosofi i denne boka, og det er kanskje først og fremst dette, men likevel, korleis det no enn er, inneheld boka ein god del kødd. Men det høyrer med, for på den måten føler eg at boka understrekar sitt poeng, og overkommuniserar det, nemleg at det poenget at vi ikkje skal ta livet så utruleg særiøst. Mangel på ærefrykt er her eit nøkkelord.
Ja, generelt sett så handlar jo boka om kapitalisme og dei strukturane som gjer kapitalisme mogleg. provoserande og venstreradikal.
Les den, dette er eit must for filosofinerdar som likar kule ting, om den slemme kapitalismen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Anti-Ødipus:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Hegel
Ny!

Hegel

Sigurd Hverven
Innbundet 
399,-
 

Etterliv

Abdulrazak Gurnah
Innbundet 
349,- 399,-
 

Stjålet

Ann-Helén Laestadius
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv