– En kritisk og viktig roman som bygger på Amalie Skrams selvopplevde erfaringer ved sinnsykehuset hun frivillig la seg inn på i København. Karakteren Professor Hieronimus fremstilles som en kald, kynisk og nærmest ondskapsfull mann, og denne personskildringen bygger på en ekte nevrolog/psykolog som forfatterinnen selv møtte under sitt sykehusopphold. Boken er interessant, ikke minst fordi vi får et innblikk i hvordan forholdene på sinnssykehsuene var på slutten av 1800-tallet, men boken har sine dødpunkter, og hovedpersonen Elses utvikling har lite progresjon - noe som sakker ned drivet i fortellingen. Dette er ikke Amalie Skrams beste verk, men står seg allikevel bra den dag i dag.
Professor Hieronimus
Malerinnen Else Kant bryter sammen under presset ved å være både hustru, mor og kunstner. Hun går med på å søke hjelp hos den berømte Hieronimus, men blir snart skuffet. Hun blir plassert blant gale mennesker på en lukket avdeling og møter løgnaktighet og maktmisbruk hos dem som skulle hjelpe henne.
Les merMalerinnen Else Kant bryter sammen under presset ved å være både hustru, mor og kunstner. Hun går med på å søke hjelp hos den berømte Hieronimus, men blir snart skuffet. Hun blir plassert blant gale mennesker på en lukket avdeling og møter løgnaktighet og maktmisbruk hos dem som skulle hjelpe henne.
Denne romanen- og fortsettelsen, På St. Jørgen, er selvbiografiske romaner fra opphold på sinnssykehus. De beskriver hvordan en kvinnes kamp mot galskapen også blir en kamp mot et autoritært og patriarkalsk hospitalsystem.
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788202333164
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2010
- Originaltittel
- Professor Hieronimus
- Serie
-
Else Kant 1
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven