– Meget viktig og veldokumentert bok som poengterer at kropp og sjel er ett,selv om de håndteres av ulike fag og språk. Imponerende referanseliste.
Hvordan krenkede barn blir syke voksne
Fjerde utgave er gjennomgående revidert for å gi plass til nye forskningsresultater, nye historier og den nyeste kunnskapen om hvilke virkninger tidlig krenkelseserfaring har på kroppens fysiologi og celler. Les mer
499,- Spar: 125,-
Boken handler om samspillet mellom de tre fenomenene kropp, erfaring og erfaringens betydning. Eller sagt på en annen måte, den handler om medisinens store dilemma: forholdet mellom den objektive, medisinske sannhet og pasientens subjektive erfaringer. Forfatterne opplever at klinisk praksis fortsatt ikke tar tilstrekkelig hensyn til dette samspillet. De spør seg om medisinfaget har den rette kunnskapen for å kunne behandle mennesker som har blitt syke av krenkelser.
Boken retter seg mot studenter og praktikere innenfor helsefag, medisin og psykologi. Forfatterne håper dessuten at personer som selv har blitt krenket, kan ha nytte av boken på to måter: til selv å forstå sammenhenger i eget liv, og til å hjelpe sine behandlere til å forstå hvilke følger erfaringene har fått.
Medlemsvurdering:
Et viktig faglig og etisk anliggende hos Kirkengen er å påvise hvordan medisinens dualistiske tenkning om mennesket som kropp og sinn, og fagets tradisjonelle holdning til kroppen som materie, ofte gjør det vanskelig å forstå hva som feiler pasienter. Medisinfagets kunnskap om mennesket er ikke bare mangelfull, men også misvisende, sier hun.
I et fenomenologisk perspektiv - som forstår innenfra, fremfor å forklare utenfra - foreligger den faktiske erfaringsverden forut for den objektive verden. Den franske filosofen og psykiateren Pierre Janet påpekte at krenkede mennesker prøver å tilpasse seg en for andre usynlig virkelighet. Tilpasningene kan komme til uttrykk i væremåter som for et ytre, observerende blikk fremstår som "sære". Innen psykiatrien kan dette resultere i følgende "navn": fobi, panikksyndrom, tvangslidelse, borderline, personlighetsforstyrrelse, hypokondri, somatisering med flere. Hvis man ikke "ser" traumene, ser man heller ikke sammenhengene i livet, bare brudd, kutt og fragmenter. Reviktimiseringen av disse pasientene som skjer i psykiatrien handler om hvordan psykiatrisk teori vedvarende tillegger krenkelseserfaringer underordnet eller marginal betydning. Dette er ikke bare et faglig, men også et etisk problemkompleks. Den store utfordringen for medisinen er at den må kunne redegjøre for hvordan dette kan forenes med fagets etiske selvforståelse, sier Kirkengen.Sigrun Tømmerås
Detaljer
- Forlag
- Universitetsforlaget
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 271
- ISBN
- 9788215046891
- Utgave
- 4. utg.
- Utgivelsesår
- 2021
- Format
- 22 x 15 cm
Bla i boka
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Et viktig faglig og etisk anliggende hos Kirkengen er å påvise hvordan medisinens dualistiske tenkning om mennesket som kropp og sinn, og fagets tradisjonelle holdning til kroppen som materie, ofte gjør det vanskelig å forstå hva som feiler pasienter. Medisinfagets kunnskap om mennesket er ikke bare mangelfull, men også misvisende, sier hun.
I et fenomenologisk perspektiv - som forstår innenfra, fremfor å forklare utenfra - foreligger den faktiske erfaringsverden forut for den objektive verden. Den franske filosofen og psykiateren Pierre Janet påpekte at krenkede mennesker prøver å tilpasse seg en for andre usynlig virkelighet. Tilpasningene kan komme til uttrykk i væremåter som for et ytre, observerende blikk fremstår som "sære". Innen psykiatrien kan dette resultere i følgende "navn": fobi, panikksyndrom, tvangslidelse, borderline, personlighetsforstyrrelse, hypokondri, somatisering med flere. Hvis man ikke "ser" traumene, ser man heller ikke sammenhengene i livet, bare brudd, kutt og fragmenter.
Reviktimiseringen av disse pasientene som skjer i psykiatrien handler om hvordan psykiatrisk teori vedvarende tillegger krenkelseserfaringer underordnet eller marginal betydning. Dette er ikke bare et faglig, men også et etisk problemkompleks. Den store utfordringen for medisinen er at den må kunne redegjøre for hvordan dette kan forenes med fagets etiske selvforståelse, sier Kirkengen.