Den jødiske familien Glass
«Gripende jødisk tidsreise | Hadley Freeman er befriende nyansert i beskrivelsene av overlevelsesmekanismene i jødiske liv i det 20. århundres Europa. (...) Familiens skjebne er spennende i seg selv, men Freeman setter den inn i en kontekst som gir boka en stor tilleggsverdi. Og den har temperament som et fyrverkeri!»
Inger Bentzrud, Dagbladet
Etter farmoren Sala Glass' bortgang, finner journalist Hadley Freeman en skoeske med noen av hennes aller kjæreste eiendeler. For barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, og med skoesken starter en reise som skal vare i nesten to tiår, reisen for å finne ut hvem Sala og hennes tre brødre egentlig var. Denne reisen tar henne fra Picassos arkiver i Paris til et lite hus på landsbygda i Auvergne, Long Island og Auschwitz. Les mer
Ved hjelp av brev, fotografier og en upublisert selvbiografi får Freeman for første gang frem hele historien til søsknene i familien Glass: storebror Alex med sin fortid som moteskaper og venn av Dior og Chagall, den patriotiske og modige Jacques og den glitrende Henri som skjulte seg i det okkuperte Frankrike - hver av dem gikk til usedvanlige skritt for å overleve. Freeman oppdager også at mens grandonklene handlet tappert i Vichy-regjeringens Frankrike, foretok farmoren et like heltemodig, men mer privat type offer - av det slaget kvinner ofte gjør.
Vi følger den jødiske familien Glass over et helt århundre, fra de flykter fra pogromer og fattige kår i Polen på begynnelsen av 1900-tallet og søker seg til et bedre liv i Paris, andre verdenskrig og tiden etterpå. Underveis utforskes evige spørsmål rundt assimilasjon, identitet, hjem og tilhørighet. Den jødiske familien Glass åpner døren til fortiden, og lyset skinner skarpt ut over nåtiden.
Detaljer
- Forlag
- Pax
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 370
- ISBN
- 9788253043869
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- House of Glass
- Format
- 20 x 13 cm
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Gripende jødisk tidsreise | Hadley Freeman er befriende nyansert i beskrivelsene av overlevelsesmekanismene i jødiske liv i det 20. århundres Europa. (...) Familiens skjebne er spennende i seg selv, men Freeman setter den inn i en kontekst som gir boka en stor tilleggsverdi. Og den har temperament som et fyrverkeri!»
Inger Bentzrud, Dagbladet
«En superspennende bok om jakten på en stor søskenflokk i en familie som ble smadret under Holocaust ... En bok man ikke slipper.»
Guri Hjeltnes, VG
«En bredt anlagt familiefortelling som gir liv til noen av de verste øyeblikkene i det tjuende århundret, og kanskje også de fineste … Freeman er en besluttsom og skrivefør detektiv … Fremfor alt er hun ualminnelig god til å tegne personligheter … Den jødiske familien Glass får frem den sårbare situasjonen både jøder og immigranter befinner seg i også i vår egen tid … Likevel er historien Freeman forteller, først og fremst en hyllest til menneskets tapperhet og utholdenhet mot alle odds.»
Lisa Appignanesi, The Observer
«Dette er en dypt rørende bok, en blanding av historiebok, detektivhistorie og biografi, befolket av fargerike og uforglemmelige personer som puster og beveger seg hinsides sidene. Livene deres er sydd inn i tiden de levde i, men de lever videre.»
Olivia Lichtenstein, The Daily Mail
«Med sin grundige research og kjærlighet til personene gir den deg det samme sjokket av gjenkjennelse som en håndkolorert gammel film. Svart–hvitt-historien blir tilført strålende detaljer og menneskelig varme.»
Victoria Segal, Sunday Times
«Pinefullt skarp historiefortelling om hennes jødiske familie og traumene de var gjennom i det tjuende århundre.»
Martin Chilton, The Independent
«Fengslende . Fortid og fremtid griper konstant inn i hverandre, og denne finslipte og engasjerende beretningen trekker trådene mellom da og nå.»
Philippe Sands, The Guardian
«Boken om familien Glass binder sammen fortid og nåtid på fengende måter ... Samtidig er det de menneskelige relasjonene oppi det hele som binder boken sammen, og drømmen om et bedre liv enn det man var født inn i.»
Grete Brochmann, Morgenbladet