Helga Flatland: Et liv forbi

Et liv forbi

«Det blir rett og slett noe vakkert med vanskelige og vonde familieforhold når Helga Flatland gir seg i kast med dem.»

, Adresseavisen Terningkast 6

Med En moderne familie framsto Helga Flatland som vår fremste observatør av mellommenneskelige forhold. I Et liv forbi befester hun posisjonen.

Les mer
Vår pris
199,-
Spar
200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 199,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Berører om pårørende

Helga Flatland er en av våre fremste forfattere. Ingen skildrer mellommenneskelige forhold på tvers av generasjonene som henne.

Sigrid er midt i livet. Hun driver sin egen legepraksis i Oslo og lever sammen med mannen sin og deres felles barn, samt Sigrids datter Mia fra et tidligere forhold. På den andre siden av landet, i en vestlandsbygd, bor foreldrene hennes. Faren Gustav ble rammet av slag mens Sigrid fortsatt var et barn. Han bor på pleiehjem, mens moren Anne fremdeles bor på gården der Sigrid vokste opp. For Anne ble tilværelsen snudd på hodet da Gustav ble syk. Omsorgen for den syke ektemannen tok etter hvert mer og mer oppmerksomhet bort fra barna deres, Sigrid og broren Magnus. Og senere, da barna flyttet ut, har det vært de to, den friske, raske omsorgspersonen Anne og den pleietrengende mannen hennes.

Helga Flatland befester sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid.

Relasjoner på prøve
Brått blir Anne alvorlig syk, og livet tar en ny vending for dem alle. Hun er rammet av uhelbredelig kreft, og familien skjønner at det plutselig er dårlig tid. Sigrid og familien hennes blir dratt mellom tilværelsen i Oslo og moren, som må følges opp i hjemmet sitt. Den dramatiske nyheten om at moren og mormoren har fått kreft setter familierelasjonene på prøve for både barn, svigerbarn, barnebarn og selvsagt hovedpersonen oppi det hele, Anne. Helga Flatland henter fram sin unike evne til å observere og skildre en situasjon fra flere ståsteder. Her kommer vi akkurat like tett på Anne (70) som på Mia (16) og ikke minst Sigrid (40). Leseren får ta del i både Sigrids og morens  reaksjonsmønster i gitte situasjoner. Mens Sigrid tidvis bærer nag til moren for en tapt ungdom, der moren var mer opptatt av mannens sykdom enn av å følge opp sine egne barn, følger vi i neste øyeblikk Annes tankebaner – kanskje var ikke alt akkurat slik Sigrid mener å huske det.

«Fjerde juledags morgen står Mia klar da jeg kommer ut av badet i badedrakta. Sigrid har forsøkt å forby morgenbadet, men jeg har protestert, sagt at så lenge jeg kan gå, skal jeg også bade.»

Fra Et liv forbi

Hvem er ansvarlig for hvem?
Sykdommen bringer Sigrid langt tettere på moren enn hun har vært på mange år. Som lege skjønner hun også mer av morens sykdomsforløp enn moren selv forteller dem. Sigrid må ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Og hva kan Sigrid og barnebarna nå forvente av en stadig sykere Anne? Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig situasjon? Hvor stor frihet har vi når vi er del av en familie eller et samfunn? Spørsmålet er kort og godt: Har moren en plikt til å holde ut overfor sine pårørende?

Flatland gjorde seg sterkt bemerket allerede fra debuten, som hun fikk den høythengende Tarjei Vesaas’ debutantpris for.

Observatøren
Med sin sjette roman befester Helga Flatland sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. Hun maler presise og troverdige menneskeportretter, med stor psykologisk innsikt. Som i En moderne familie tar hun for seg familiestrukturer som leserne vil kjenne seg igjen i, samtidig som hun gir leserne nye innfallsvinkler til allmenne utfordringer. Bli ikke overrasket om du har fått noen nye innsikter etter endt lesning! 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Maria Årolilja Rø, Adresseavisen
Terningkast 6 Finn Stenstad, Tønsbergs Blad
Terningkast 5 Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 263
ISBN: 9788203268601
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8177414
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Vår nye, store stemme

Hvem er Helga Flatland? Har du gått glipp av dette forfatterskapet, har du mye sterk litteratur til gode!

Med romanen En moderne familie fra 2017 nådde Helga Flatland for alvor ut til et bredt publikum. Boka var blant de aller mest populære i Bokklubben det året, og den ble også kåret til årets roman av norske bokhandlere. Suksessen var ikke på noen måte uventet. Flatland hadde gjort seg sterkt bemerket allerede fra debuten, som hun fikk den høythengende Tarjei Vesaas' debutantpris for. Bli hvis du kan, reis hvis du må handlet om tre kamerater fra en telemarksbygd som sammen reiste ut for å tjenestegjøre i Afghanistan. Boka skulle vise seg å være den første i en trilogi i det som senere er blitt kalt 'Bli hvis du kan-trilogien'. Etter de tre bøkene: Bli hvis du kan, reis hvis du må (2010), Alle vil hjem, ingen vil tilbake (2011) og Det finnes ingen helhet (2013) var kritikerne samstemte i at Helga Flatland utvilsomt var en svært spennende ung forfatter å følge med på. 

Et utfyllende bilde
Allerede fra de første bøkene ble det klart for leserne hvordan hun bruker de ulike romanfigurene til ikke bare å uttrykke og  framstille seg selv, men også til å illustrere hvordan andre ser dem. «Å skrive som jeg gjør, hvor jeg fletter sammen flere stemmer, gjør det mulig å gi et mer utfyllende bilde», har Helga Flatland forklart, og det er en metode hun har holdt fast ved. De som leste En moderne familie, glemmer ikke hvordan Flatland skildret de tre søsknene og deres foreldre gjennom både deres eget, og ikke minst de andres blikk. Det gir stor innsikt å få beskrevet hvordan hendelser blir oppfattet høyst ulikt av hver enkelt person. 

«Jeg er veldig opptatt av familie og familiedynamikk, relasjoner og reaksjoner. Det er en uuttømmelig kilde.»

Helga Flatland

En uuttømmelig kilde
Uttalelser og handlinger kan oppleves helt ulikt hos mottaker og avsender. «Jeg er veldig opptatt av familie og familiedynamikk, relasjoner og reaksjoner. Det er en uuttømmelig kilde», har Flatland uttalt tidligere. I årets roman illustrerer hun på aller beste måte at akkurat det er tilfelle. Igjen er det en opprivende hendelse i en familie som setter handlingen i gang, og igjen er det flere personer i flere generasjoner som må forholde seg til kompliserte relasjoner. 

Selv en mors alvorlige sykdom kan bli en stor opptur av en leseopplevelse når det er Helga Flatland som skriver fortellingen. 

 

Helga Flatland debuterte med romanen Bli hvis du kan, reis hvis du må, som fikk overstrømmende kritikker, og ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun fikk Bokhandlerprisen 2017 for En moderne familie. Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.

 

«Det blir rett og slett noe vakkert med vanskelige og vonde familieforhold når Helga Flatland gir seg i kast med dem.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Dette er litterært mesterskap.»

, Tønsbergs Blad Terningkast 6

«Helga Flatland (36) skriver i sin sjette roman ærlig og overbevisende om forsømmelser og forpliktelser mellom foreldre og barn. (...) 'Et liv forbi' er en sterk roman som berører og setter seg i kroppen. ... skrevet av en usedvanlig moden forfatter.»

, VG Terningkast 5

«... en høyst leseverdig bok i et bunnsolid forfatterskap.»

, Dagbladet Terningkast 5

«... en usedvanlig vakker slutt, livet og døden i ett (...) en roman leseren ikke får ut av hodet på en stund.»

, nrk.no

«I 'Et liv forbi' lodder Flatland virkelig ambivalensen i den kompliserte relasjonen mange døtre har til sin mor, og viser hvordan mødre på samme tid kan være intenst irriterende og høyst beundringsverdige.»

, Morgenbladet

«Helga Flatland løfter de nære relasjonene ut av det stereotype i beskrivelsen av tre generasjoner kvinner.»

, Vårt Land