– Abid Raja ser tydelig konflikten mellom fødeland og oppholdslandet En bok til dyp ettertanke
Vår ære og vår frykt
«Her er Abid Raja presis og sterk, og viser en ny utfordring alle bør ta på alvor.»
Andreas Wiese, Dagbladet
NOMINERT TIL BOKHANDLERPRISEN 2024!
Folkekjære Abid Raja vant både Bokhandlerprisen, og lesernes og kritikernes hjerter med sin åpenhjertige bok Min skyld. Nå spør han seg: hva kunne vært livet hans, hvis ikke faren hadde emigrert til Norge? Han tar oss med på sin reise rundt i det muslimske Europa. Kan vi snu utviklingen?
Skrevet av: Runhild, Redaktør
Da Abid Raja tar imot sin fars bønn om forsoning, åpner en ny verden seg for ham. Slektninger han ikke har sett på 16 år, inviterer ham inn i varmen, og åpner et fellesskap han som integrert nordmann for lengst hadde meldt seg ut av.
– Jeg fortsetter der jeg satte punktum i Min skyld, men tar med leseren inn i møtene med storfamilien – og inn i min egen familie med både kone og barn, sier åpenhjertige Raja til VG. Han har hatt over hundre kildesamtaler i arbeidet med boka og han har et klart mål: – Å få folk til å skjønne hva som skjer akkurat nå; i Oslo – i land som Sverige, Danmark og Frankrike – og det vi ser i England akkurat nå. Det er konflikter overalt. Fra ungdomskriminalitet her hjemme til opptøyer i England.
Det starter med et bryllup i Pakistan, og ender med invitasjoner fra onkler, tanter, fettere og kusiner over hele Europa. Opplevelsen blir en vekker, som får Raja til å til å spørre seg hva som kunne vært livet hans, dersom faren hans hadde valgt et annet land, og ikke Norge, da han migrerte fra Pakistan på 1970-tallet. For hvordan går det med hans muslimske søstre og brødre der ute i et Europa som koker av fremmedfrykt? Med disse spørsmålene i bakhodet legger Raja ut på en reise i det muslimske Europa.
– Jeg vil bringe leserne inn i kjernen av problemene, forklarer Raja og utdyper: det handler om mine barn, alle andres barn – og om å leve sammen med hverandre.
Han tar oss med til beryktede ghettoer, gjestfrie hjem og gullforgylte maktkorridorer i England, Frankrike, Belgia, Tyskland, Spania, Sverige og Danmark. Her finner han både innvandringskritikere, hardtarbeidende ildsjeler som aldri gir opp drømmen om bedre liv for diasporaen, og svært ulike løsninger på integreringsproblemene. Tilbake i Norge ser Abid Raja sitt eget land med nytt blikk. Hvordan kunne han ha sovet sånn i timen? Klarer vi snu utviklingen før det for alvor går galt for det norske integreringsprosjektet? Og hva møter de muslimske guttene og jentene som vokser opp i Norge i dag?
Kanskje ligger det noen svar i hans egen forsoning, i fellesskapene han møter – og i fortellingen om moren hans, som falt mellom to verdener, som levde bak lukkede gardiner i Iladalen, og som nå ligger begravet på en gravlund i Mohri Sharif.
Kundevurdering:
Abid Raja ser tydelig konflikten mellom fødeland og oppholdslandet En bok til dyp ettertankeGunn Nøstdal
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 269
- ISBN
- 9788202846251
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8225001
Om forfatteren
Abid Q. Raja (f. 1975) er advokat, Venstre-politiker og tidligere kulturminister i Solberg-regjeringen. I 2010 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sitt arbeid og i 2021 fikk han Bokhandlerprisen for boksuksessen Min skyld.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Her er Abid Raja presis og sterk, og viser en ny utfordring alle bør ta på alvor.»
Andreas Wiese, Dagbladet
«Abid Raja ser nye verdier, og ikke minst så snakker han med mennesker som i likhet med ham selv er opptatt av det mange av oss frykter: at vi ikke skal lykkes med å forene mennesker. Han frykter at de kreftene som ønsker å splitte oss, skal vinne. Med årets bok har Abid Raja sprengt seg ut av den selvbiografiske rammen. Han skriver fra et minoritetsperspektiv, men med sitt ønske om forsoning har han en stor europeisk majoritet på sin side.»
Knut Hoem, NRK
«Abid Raja har fortalt om skolebesøk der han ble møtt med svært provoserende utsagn fra elevene. Han beskriver vår hverdag.» Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings-og mangfoldsdirektoratet (Imdi) Kronikk i Aftenposten»
Libe Rieber-Mohn, Aftenposten
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– En megt interessant og lærerik bok. Godt skrevet - god å lese!