Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Helgen i grenseland

arven fra Trifon av Petsjenga

«Trifon-arven har vist seg å være forbløffende livskraftig og virksom på tvers av århundrer, landegrenser og kulturelle skillelinjer.»

Den russiske misjonæren Trifon av Petsjenga (ca 1495-1583) kristnet skoltesamene og grunnla verdens nordligste ortodokse munkesamfunn. Petsjengaklosteret har gjennom sin lange og dramatiske historie fungert som et åndelig vakttårn. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Utsolgt
Den russiske misjonæren Trifon av Petsjenga (ca 1495-1583) kristnet skoltesamene og grunnla verdens nordligste ortodokse munkesamfunn. Petsjengaklosteret har gjennom sin lange og dramatiske historie fungert som et åndelig vakttårn. For Russlands 196 km lange grense mot Norge markerer ikke bare skillet mellom to stater - den utgjør også møtepunktet mellom ortodoks og protestantisk kristendom.

Trifon er omtalt i en rekke samiske sagn fra Sør-Varanger. Hvem var denne helgenkårede munken som til dels virket innenfor grensene av dagens Norge? Boken følger historien om klosteret i Petsjenga, Boris Gleb og den ortodokse forsamlingen i Neiden fra 1500-tallet til i dag. På grunn av skoltesamenes økte aktivitet og den religiøse renessansen i Russland har disse stedene på ny blitt viktige pilegrimsmål i Barentsregionen. Trifon av Petsjenga har blitt en helgenskikkelse som skoltesamer, russere, ortodokse finner og enkelte nordmenn regner som sin.

For første gang foreligger det en samlet fremstilling av Trifon-arven på norsk. Med utgangspunkt i historiske kilder og nyere russisk forskning presenterer boken mye kunnskap som hittil har vært ukjent for de aller fleste.

Caroline Serck-Hanssen er doktor i kunsthistorie. Hun har blant annet arbeidet som museumskonservator i Nord-Norge, der hun fordypet seg i norsk-russiske forbindelser og har vært kulturattaché ved den norske ambassaden i Moskva.

Serck-Hanssen har skrevet en rekke artikler om kunst- og kulturhistoriske emner, og er en aktiv formidler og foredragsholder.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Orkana
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
319
ISBN
9788281043053
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Format
25 x 18 cm

Anmeldelser

«Trifon-arven har vist seg å være forbløffende livskraftig og virksom på tvers av århundrer, landegrenser og kulturelle skillelinjer.»

Kunders vurdering

L
Leonie – 29.12.2018

– Et flott og fengslede verk om et alt for lite kjent tema i norsk-russisk felles kulturhistorie!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Helgen i grenseland:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv