– Denne boka blir brukt som pensum ved NTNU, men det sies at den ene prosessoren slet med å ta den alvorlig, da den var så underholdene og lettskrevet. Gilhus og Mikaelson makter å presentere nyreligiøsitet på en morsom og interessant måte. Vi presenteres for historisk bakgrunn, med eksempler, før vi går inn i selve nyreligiøsiteten, med nye fornøyelige eksempler. Helt til slutt komme det noen betraktninger av New Age, som er alle burde får med seg. Samlet gir denne boken et noe tynt grunnlag for å forstå nyreligiøsitet, men det er velskrevet og et naturlig start på veien til en forståelse av fenomenet.
Kulturens refortrylling
Denne boka var, da den utkom for første gang i 1998, den første boka som beskrev bredden i nyreligiøsiteten. Boka brukes i undervisning og har nådd store lesergrupper siden den utkom, og med denne andre utgaven er boka oppdatert fram til i dag.Boka henvender seg til alle som er opptatt av religiøsitet i dagens samfunn, både studenter ved universiteter og høgskoler og den almenne leser.
"Bokens styrke ligger ikke utelukkende i at den samler store deler av det nyreligiøse feltet mellom to permer. Forfatterne benytter også et religionsvitenskapelig perspektiv og analyserer nyreligiøsitet både som religion og kulturuttrykk." (Jeanette Sky, Morgenbladet)
Ingvild Sælid Gilhus og Lisbeth Mikaelsson er professorer i religionsvitenskap ved Universitetet i bergen. De har svært høy kredibilitet på området, noe som bl.a. kommer til uttrykk ved at det er de to som skal skrive "Hva er religion" i Universitetsforlagets serie.
Detaljer
- Forlag
- Universitetsforlaget
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 197
- ISBN
- 9788215008172
- Utgave
- 2. utg.
- Utgivelsesår
- 2005
- Originaltittel
- Kulturens refortrylling
- Format
- 22 x 15 cm
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Dette er en bok skrevet av damer med sitt virke i et universitetsmiljø, noe som gir boken at faglig perspektiv. Den tar for seg ulike religiøse strømninger de siste 200 år og konsentrerer seg hovedsaklig om Europa og internasjonale organisasjoner og bevegelser. Boken gir en oversiktlig innføring i de ulike typer bevegelser som har kommet til, og deres bakgrunn og samfunnsmessige tilknytning er element som trekkes frem og analyseres. Man kan si at denne boken kan være en flott innføring i en verden som for mange kan virke kaotisk, det er også en bok som gir næring til samfunnsinteresserte menneskers tanker. Den anbefales til alle som ønsker å vite mer og den struktur, historie og de indre sammenhenger som preger den nyreligiøse miljø i den "vestlige" del av verden de siste par hundreår.