Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

1917 Petrograd

fanget i den russiske revolusjonen

«... spennande fortalt og med mykje dramatikk.»

Tom Hetland, Bergens Tidende

Helen Rappaport har samlet øyenvitneskildringer fra folk som var tett på den russiske revolusjonen. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 381,-

Ved inngangen til 1917 befant det seg alt fra diplomater til eventyrere og journalister i Petrograd i Russland. I februar ble tsaren styrtet av borgerlig-liberale og moderate sosialister, men da de mislyktes, var det fritt fram for Lenin og oktoberrevolusjonen.

"Denne boken er begavet historieskriving ... et dypdykk i både kjente og mer ukjente kilder - alt i en billedrik kontrastering man sjelden ser maken til."

Johan O. Jensen, Adresseavisen, terningkast 5

Samfunn i oppløsning
Mange av journalistene gjorde en imponerende jobb tross svært krevende arbeidsforhold. Sult, sensur og språkvansker var bare noe av det de måtte slite med. Det som går igjen i hele boka, er en felles følelse hos alle øyevitnene: Sjokket over å se et samfunn gå i oppløsning, politisk, økonomisk og moralsk. En av mange hårreisende scener foregår på trikken, hvor en kvinne beskylder mannen ved siden av for å ha stjålet lommeboken hennes. Han blir straks skutt, men like etter oppdager kvinnen at tyveriet aldri fant sted. Dermed blir hun også skutt.

"Fra før av er det gitt ut bøker fra revolusjonen som kunne ha fylt et lite bibliotek alene. Likevel makter den engelske forfatteren Helen Rappaport å finne en ny, original og spennende innfallsvinkel."

Trond Bilkø, Trønder-Avisa, terningkast 5

Rikt kildemateriale
Denne mesterlige beretningen av Helen Rappaport er en velkomponert dokumentarbok med over 80 kilder, hvorav mange ikke er publisert tidligere. Det er både brev, dagbøker og reportasjer som skildrer grusomhetene. – Det var en stor glede for meg å avdekke helt nytt materiale fra ukjente øyenvitner og å være i stand til å gi dem en stemme i boken min, sier forfatteren i et intervju. Både norske og utenlandske anmeldere er begeistret for boka, og det er bare å si seg enig med Morgenbladets anmelder som mener leseren nesten kan føle at man er til stede mens revolusjonens drama utspiller seg.

"Helen Rappaport gjør den russiske revolusjonen levende og sanselig (...) Om det bare skulle utkomme én bok på norsk om den russiske revolusjonen i år, er 1917 Petrograd imidlertid et utmerket valg."

Erika Fatland, Aftenposten

FAKTA OM REVOLUSJONEN

  • Februarrevolusjonen brøt ut mars 1917 og resulterte i at tsar Nikolaj II abdiserte og ble tatt til fange.
  • Tsarens avgang avluttet Romanov-familiens 300 år lange familiedynasti.
  • Lenin kom til makten i oktober 1917 og kommunistpartiet gikk fra 24 000 medlemmer til mer enn 100 000.
  • I 1918 ble hele tsar-familien henrettet.
  • Borgerkrigen mellom de røde, kommunistene som hadde grepet makten, og Den hvite armé, varte til 1922.
  • Sovjetunionen vokste fram som et resultat av at det russiske keiserriket gikk under i revolusjonen. Etter Lenins død i 1924, overtok Josef Stalin makten.
  • Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

 

Medlemsvurdering:
Ved å bruke øyevitneskildringer fra journalister og andre som var til stede i Petrograd da den russiske revolusjonen brøt ut i februar 1917 gir forfatteren oss som leser følelsen av å se, lukte og høre de voldsomme hendelsene, raseriet og hatet som sydet i det undertrykte russiske folket. Nytt kildemateriale vekker historien til live på boksidene. Og vi blir minnet om at et folks kraft aldri skal undervurderes.

Runhild Skjølaas, redaktør i Bokklubben

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
351
ISBN
9788205468375
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Originaltittel
Caught in the revolution
Format
23 x 16 cm
Nr
8097836

Om forfatteren

HELEN RAPPAPORT (f. 1947) er en britisk forfatter med viktoriatiden og det revolusjonære Russland som spesialfelt. Hun har skrevet flere bøker tidligere, både sakprosa og skjønnlitteratur. Bøkene er oversatt til mange språk. 1917 Petrograd er hennes 12. bok og den første i norsk oversettelse.

Medlemsblad

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«... spennande fortalt og med mykje dramatikk.»

Tom Hetland, Bergens Tidende

«Denne boken er begavet historieskriving ... et dypdykk i både kjente og mer ukjente kilder - alt i en billedrik kontrastering man sjelden ser maken til.»

Johan O. Jensen, Adresseavisen

«Forfatteren har komponert en velsmurt fortelling av et stort materiale samlet inn fra et bredt tilfang av kilder ...»

Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

«Fra før av er det gitt ut bøker fra revolusjonen som kunne ha fylt et lite bibliotek alene. Likevel makter den engelske forfatteren Helen Rappaport å finne en ny, original og spennende innfallsvinkel.»

Trond Blikø, Trønder-Avisa

«Helen Rappaport gjør den russiske revolusjonen levende og sanselig (...) Om det bare skulle utkomme én bok på norsk om den russiske revolusjonen i år, er 1917 Petrograd imidlertid et utmerket valg.»

Erika Fatland, Aftenposten

«2017 er i gang - og det er altså året for 100-årsmarkeringen til Den russiske revolusjonen. Dette er bare den første av en rekke bøker som kommer i den anledning, men kanskje også en av de beste og mest grundige?»

Camilla Norli, Ukens boktips, VG

«1917 Petrograd forteller om et dramatisk, vondt og vanskelig år. Etterpå ble det verre.»

Bjarte Botnen, Vårt Land

Kunders vurdering

G
Gerd Løkke – 10.08.2018

– Petrograd

R
Runhild Skjølaas, redaktør i Bokklubben – 28.03.2017

– Ved å bruke øyevitneskildringer fra journalister og andre som var til stede i Petrograd da den russiske revolusjonen brøt ut i februar 1917 gir forfatteren oss som leser følelsen av å se, lukte og høre de voldsomme hendelsene, raseriet og hatet som sydet i det undertrykte russiske folket. Nytt kildemateriale vekker historien til live på boksidene. Og vi blir minnet om at et folks kraft aldri skal undervurderes.

Oppdag mer

Bøker som ligner på 1917 Petrograd:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Katla
199,-

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
199,- 399,-
 

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 
Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv